Teatrul celor Opresați

Teatru celor Opresați este o formă de teatru dezvoltată de Augusto Boal (1931-2009) în anii ’60 în Brazilia, sub inspirația conceptelor lui Paulo Freire (1921-1997) – pedagogia critică și pedagogia opresiunii. Contextul socio-politic al Braziliei din acea perioadă (perioada post-colonialistă și regimul autoritar militar) a influențat în mod semnificativ dezvoltarea acestei metodologii.

Augusto Boal a experimentat cu diverse modalități de utilizare a teatrului pentru a da voce celor opresați, pentru a-i împuternici să lupte cu opresiunea din viața lor. În timp, metodele s-au dezvoltat și s-au transformat în funcție de contextele fiecărei comunități.

Teatru celor Opresați în A.R.T. Fusion

În Asociația A.R.T. Fusion lucrăm cu mai multe forme ale Teatrului celor Opresați: Teatru Forum, Teatru Imagine, Teatru Legislativ, Teatru Ziar, Teatru Invizibil și Rainbow of desire.

Din 2004, am început să lucrăm cu Teatru Forum și în toți acești ani am adaptat metoda care inițial ne-a fost prezentată, bazându-ne pe experiența noastră în România și în alte țări de pe trei continente – Africa, America Latină, Europa. Schimbările au urmărit să maximizeze impactul asupra publicului și să ușureze procesul de înțelegere și învățare al metodei.

1

Teatru Forum

foloseşte teatrul ca pe un mijloc de împuternicire şi rezolvare de probleme, care te motivează să fii activ şi să faci o schimbare. Caracteristica interactivă a acestei forme de teatru este dată de puterea pe care o are publicul. Cu ajutorul Joker-ului, persoanele din public pot urca pe scenă să înlocuiască un personaj din piesă şi să încerce să rezolve situaţia de opresiune prezentată. Ulterior, se doreşte ca aceştia să transfere şi să pună în aplicare aceste soluţii în comunitatea lor.
2

Teatru Imagine

presupune, așa cum îi spune și numele, crearea unor imagini prin diferite posturi ale corpului, imagini care reflectă situații de opresiune. Actorii devin în piesele de Teatru Imagine statui, iar spectatorii pot schimba poziția acestora în așa fel încât să aducă soluții pozitive la imaginea din realitate prezentată.
3

Teatru Legislativ

de obicei urmează aceeași structură ca și Teatru Forum dar are ca scop extragerea de idei/soluții din partea publicului pentru a dezvolta un proces de advocacy bazat pe propunerile acestora pentru o nouă lege sau pentru schimbări în legislație.
Aceste evenimente pot fi organizate în parteneriat cu instituții ce sunt responsabile cu ducerea propunerilor mai departe sau nu. În cazul opțiunii din urmă, organizatorii urmează pașii necesari astfel încât propunerile să ajungă la instituțiile responsabile.
4

Teatru Ziar

poate fi folosit ca tehnică/exercițiu pentru dezvoltarea procesului celorlalte metode sau ca o metodă independentă. Principala caracteristică este aceea că principala sursă de informație și de inspirație este ziarul. Teatru ziar poate lua diferite forme: poate fi o piesă, pot fi expoziții, instalații dinamice.
5

Teatru Invizibil

este implementat în spații publice și este bazat pe un scenariu inițial care este apoi schimbat de oamenii din jur. Acțiunea pare naturală, iar trecătorii nu ar trebui să realizeze că aceasta a fost de fapt regizată dinainte. Pentru ei, aceasta este o situație din viața reală. Poate aborda exemple de opresiune care se întâmplă în spații publice (dar în care de obicei nimeni nu intervine) sau opresiune la o scară mai ridicată din cadrul societății. Această metodă are cel mai ridicat nivel de riscuri pentru echipă, pentru că factorul imprevizibil este uriaș.
6

Rainbow of desire

este o metodă care abordează în principal opresiunea interioară care există în fiecare dintre noi, care e o consecință a diferitelor evenimente și relații anterioare.
Are o abordare terapeutică și nu are ca scop expunerea la public. Este creată în principal pentru procesul personal interior dintr-un grup și se folosesc diferite exerciții ce vor duce la împuternicirea membrilor grupului. Fiind conștienți de faptul că această tehnică are o abordare extrem de personală, ar trebui folosită cu o atenție desăvârșită, de către profesioniști care pot controla procesele emoționale puternice dintr-un grup.

În prezent, A.R.T. Fusion se concentrează, prin proiectele pe care le are în desfășurare, pe de-o parte, pe încurajarea tinerilor în a-și identifica problemele și în a găsi soluții pentru ele, iar pe de altă parte, se axează pe formarea unui număr cât mai mare de persoane să devină practicieni independenți ai metodelor de Teatru al celor Opresați.

 3,140 total views,  2 views today