Responsabilitatea globală este una dintre prioritățile noastre; ne dorim ca oamenii să conștientizeze cât de importante sunt acțiunile lor de zi cu zi și ce efect au asupra planetei. Să înțeleagă cât de importantă este cetățenia globală și cât de mult pot influența ce se întâmplă pe alte continente, sau chiar aici, prin felul în care trăiesc. Și, din grijă pentru planetă, am început derularea proiectului „Viitor prin Acțiune”.
Ne dorim ca prin acest proiect să ajungem mai aproape de oameni și să reușim să stimulăm participarea lor civică. Pentru că am vrea să trăim într-o lume în care luarea deciziilor la nivel local și regional din România implică și tinerii, liderii de tineret, profesorii și profesoarele atunci când vine vorba despre implementarea Agendei 2030, sustenabilitate și schimbări climatice.
Mai întâi o să creăm o rețea activă de formatori și formatoare în educația non-formală, care să fie activă pe dezvoltarea de competențe de cetățenie globală și care să activeze, la rândul ei, o comunitate de 1.200 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din 16 localități.
Apoi, acești tineri, împreună cu formatorii/formatoarele, vor dezvolta o serie de activități de participare cetățenească și vor contribui la acțiunile de advocacy pentru a influența autoritățile să implementeze Agenda 2030 în localitățile țintă.
Ce s-a întâmplat până acum
Am avut două training-uri cu formatori și formatoare în educația non-formală, care au început deja ateliere cu tineri și tinere în comunitățile lor. Despre cum a fost la training-urile care au avut loc în Sinaia poți citi mai multe aici și aici.
Am publicat două resurse educaționale: o broșură informativă despre Agenda 2030, și un articol care explică pe scurt contextul celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și un ghid de cetățenie și educație globală, care prezintă informații despre proiect și oferă cititorilor/cititoarelor idei și sugestii despre cum pot integra un stil de viață mai sustenabil.
__
Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi și beneficiază de o finanțare în valoare de 234615 € prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.