Am lansat primul nostru podcast în cadrul proiectului „Împreună pentru o viață mai bună”

Am lansat primul nostru podcast în cadrul proiectului „Împreună pentru o viață mai bună”, finanțat prin Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și al doilea număr al revistei Vărăști și ale sale povești, adică am adunat și mai multe povești de la oamenii din comunitate, despre provocările cu care s-au confruntat pe perioada pandemiei. 

Podcastul invită oamenii pasionați de dezvoltare comunitară din mediile urban și rural să afle cum se descurcă lumea la sat în perioada provocărilor pandemiei și nu numai, din mai multe perspective. Conține 5 episoade despre educație, agricultură, antreprenoriat local, echitate socială și dezvoltare comunitară

Vărăști e ca o cămară cu bunătăți pe care ai vrea s-o ai aproape. Orice ai avea nevoie, stocul pare mereu făcut. Că ai nevoie de niște roșii scoase din solar, de o poezie compusă special pentru tine, de o melodie sau de o scară proaspăt construită, Vărăștiul are o soluție. 

Locuitorii sunt fericiți că au trecut prin starea de urgență în grădini și amintesc că traiul din rural e mai simplu, cum ar trebui să fie. Vorbesc despre liniște și timp câștigat, despre zile care seamănă unele cu altele. Despre a-ți face un rost și despre muncă, despre artă și educație. 

Cei care pleacă se mai întorc să dea o mână de ajutor în comunitate și să-i inspire pe alții. Într-o lume în care unora li se pare greu să stea mult timp într-un loc, îi cunoaștem pe cei cu rădăcini solide de 10-20 de ani și aflăm cum și-au crescut aici viețile. Și legumele, după caz, pentru că Vărăștiul este binecunoscut pentru recolte bogate și gustoase.

Proiectul a început în martie 2018 și va fi finalizat în martie 2021, având drept scop scăderea riscului de sărăcie și excluziune socială pentru 620 de persoane care locuiesc în zone marginalizate în care există populație romă din comuna Vărăști, județul Giurgiu, prin realizarea și implementarea unor măsuri destinate dezvoltării locale integrate, centrate pe o abordare multisectorială, corelând și asigurând complementaritatea între investițiile în infrastructură și cele destinate dezvoltării capitalului uman.