Hai să ne informăm și să vedem cum putem contribui, împreună, la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Cât de mult știm despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, cât de mult putem să învățăm despre ele și cum putem implementa Agenda 2030 în România?

Noi credem că totul începe prin educație și că, pregătind oamenii potriviți, ei devin niște resurse importante care să dea mai departe cunoștințele dobândite. Pentru a putea atinge obiectivele proiectului „Viitor prin Acțiune”, am organizat două training-uri, care au avut loc în Sinaia, la care au participat 42 de formatori/formatoare în Educația Globală. Aceștia/acestea au înțeles, în timpul petrecut împreună, cum pot produce schimbări sustenabile la nivel personal, dar și care sunt prioritățile adoptate la nivel global.

La 25 septembrie 2015, Adunarea Generală ONU a adoptat Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, semnată de toate statele membre ONU. Acest nou cadru global pentru redirecționarea umanității către o cale sustenabilă a fost dezvoltat ca urmare a Conferinței Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă din Rio de Janeiro, Brazilia, din iunie 2012. 

Agenda 2030 cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri), reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale. Prin intermediul acestora, se stabileşte o agendă de acţiune ambiţioasă în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a protejării planetei până în 2030. Obiectivele recunosc că eradicarea sărăciei trebuie să meargă mână în mână cu strategiile care clădesc dezvoltarea economică și abordează o gamă de nevoi sociale incluzând educația, sănătatea, protecția socială și oportunitățile de locuri de muncă, și, în același timp, schimbările climatice și protecția mediului, modele de consum nesustenabile și capacitatea instituțională slabă. Pentru atingerea acestor obiective, fiecare persoană și instituție trebuie să-și îndeplinească partea sa.

 

Și pentru că instituțiile au, la rândul lor, un rol cheie în îndeplinirea acestor obiective, am creat o resursă utilă pentru cei/cele 42 de formatori și formatoare implicate în proiect, pentru a se informa și pentru a putea ulterior să facă advocacy. Broșura despre cele 17 obiective a le-a fost oferită participanților/participantelor la primul training, însă poate fi consultată aici de oricine dorește să afle mai multe despre nevoia de a atinge aceste obiective, dar și despre situația în care se află România în prezent. 

Sursele folosite pentru elaborarea acestui material au fost https://www.un.org/ și http://dezvoltaredurabila.gov.ro/.

__

Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi și beneficiază de o finanțare în valoare de 234615 € prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.