Acest proiect a pornit din cauza lipsei conștientizării problemelor globale și a crizei de mediu.

Training for Nature a avut loc în anul 2017, alăturând 23 de oameni frumoși din 7 țări europene, în Băile Tușnad, cel mai mic oraș al României, cunoscut pentru magia urșilor, gazde ale locului. Participanții au pornit într-o călătorie a învățării, folosind metode centrate pe natură, învățare experiențială, exerciții în aer liber, mișcarea corpului, precum și alte metodologii abordate holistic.

 

Acest curs de formare a urmărit să aducă natura în centrul atenției noastre, nu numai ca persoane, ci și ca profesioniști în domeniul tineretului. Am explorat întrebări ca:

  • Cum pot dezvolta activități semnificative pentru tineri, care îi vor aduce mai aproape de natură?
  • Cum pot ajuta tinerii în procesul lor de autodescoperire și autodezvoltare folosind activități inspirate din natură?
  • Cum pot contribui la o abordare eco-centrică a activității de tineret?
  • Cum pot crea instrumente pedagogice bazate pe o abordare eco-centrică a învățării?

 

În timpul cursului, am explorat cu blândețe frumusețea naturii și a lumii noastre interioare prinfolosirea creativă a metodelor orientate către natură. Unele dintre ele le vom descrie pe scurt în continuare. Intenția noastră nu este de a fi exhaustivi în prezentare, deoarece există atât de multe materiale care pot oferi detalii despre metodologiile ecocentrice. Am dori să vă transmitem o parte dinenergia construită în timpul cursului de formare și să vă inspirăm să petreceți mai mult timp în natură, precum și să încurajați lucrătorii de tineret și alți profesioniști din domeniul tineretului și aleducației să aducă munca lor mai aproape de natură.

 

Asociația A.R.T. Fusion și-a început activitatea utilizând educația globală din anul 2008, prin implementarea unei varietăți de proiecte și inițiative la nivel local, internațional sau intercontinental. Pentru acest proiect, colaborăm cu organizațiile partenere interesate de abordarea problemelor de mediu în comunitate și care aduc dimensiunea naturii în activitatea lor. Din analiza comună a comunităților noastre și colaborarea cu beneficiarii noștri, am extras următoarele puncte care trebuie abordate în cadrul prezentului proiect:

 

-lipsa conștientizării problemelor globale și a crizei de mediu.

 

-dificultatea de a înțelege mai profund consecințele crizei globale (ex: criza de mediu) la nivel local. Lipsa capacității de corelare a evenimentelor locale (dezastre naturale, inegalități sociale, criza economică, criza imigrației, probleme de sănătate etc.) cu factori globali (schimbările climatice, criza mediului înconjurător etc.)

 

-lipsa unui interes coerent și o acțiune a tineretului în direcția crizei mediului înconjurător. Lipsa de metodologii inovatoare pentru abordarea problemelor de mediu și acordarea unei dimensiuni orientate spre natură muncii tineretului.

 

-nu există suficiente cercetări bazate pe experiență despre modul în care educația ecologică ar putea avea impact asupra muncii tinerilor.

 

-lucrătorii din domeniul tineretului nu au competențe specifice educației ecologice sau globale pentru a le transfera eficient tinerilor. Nu există suficiente proiecte și inițiative cu dimensiuni ecologice clare la nivel local, național sau internațional

 

În cadrul proiectului Training for Nature am dorit să abordăm intervenția noastră dintr-o altă perspectivă și să ne concentrăm asupra aspectelor legate de mediu și natură. Am pornit împreună cu participanții la o călătorie de descoperire a naturii și i-am invitat să exploreze modalitățile prin care își pot orienta practicile spre o abordare ecologică.

 

Am pornit de la legătura pe care o avem ca oameni cu natura pentru a putea căuta soluții. Astfel, am folosit metode inovatoare, creative și simple pentru a ghida participanții la un proces de explorare a conexiunii lor cu mediul natural. Scopul proiectului nostru a fost de a spori capacitatea organizațiilor din domeniul tineretului din Europa de a deveni mai durabile și mai ecologice în activitatea lor. De ce? Deoarece credem că este nevoie de o schimbare în paradigma noastră și în felul în care abordăm activitatea de tineret. Credem că aducerea tinerilor mai aproape de natură îi va ajuta să facă schimbările profunde de care au nevoie pentru viața lor și comunitățile lor.

 

Training for Nature a oferit participanților o înțelegere holistică a unității și interdependenței societății umane și a mediului natural. În același timp, am încercat să oferim participanților o serie de instrumente și metode de activare  a proceselor de învățare în rândul tinerilor în ceea ce privește stimularea lor pentru a proteja mediul și pentru a construi o comunitate durabilă.

 

Fiecare zi a cursului a fost asociată cu un element esențial al naturii. Prin urmare, prima zi a fost Ziua ”focului” dorind să dăm viață cursului cu vibrații pozitive. Ziua a doua a fost Ziua ”pădurii”,deoarece a fost locul nostru de joacă pentru întreaga zi. Ziua a treia a fost numită Ziua ”aerului”, pentru că am luat o nouă gură de aer curat și am pornit într-o drumeție pentru a ajunge la vârful unei stânci din împrejurimi. Zilele patru și cinci au fost zilele ”apei” pentru că am intrat mai adânc în subiectele cursului nostru. Nu numai că am dezbătut și am explorat diferite aspecte ale legăturii noastre cu mediul, dar participanții au intrat și într-un proces de lucru în echipă și de dezvoltare a unor metode și instrumente orientate spre natură pentru a fi utilizate în munca lor cu tinerii. Ziua a șase a adus toate elementele împreună și a creat contextul pentru ca participanții să își dezvolte planurile de acțiune cu privire la pașii pe care îi vor urma pentru a-și integra învățarea în munca lor și în viața de zi cu zi.

 

Acestea sunt câteva testimoniale din partea unor participanți, care prezintă beneficiile unei abordări orientate spre natură în activitatea de tineret:

 

„În ceea ce privește problemele de mediu ridicate în timpul numeroaselor activități, am devenit mai conștient de consecințele pe care oamenii le au prin obiceiurile lor de zi cu zi asupra mediului. Mi-am dat seama cât de relaxantă și terapeutică este drumeția și petrecerea timpului în natură”.

 

„Am dobândit noi idei despre ceea ce aș vrea să realizez cu beneficiarii adolescenți din domeniul asistenței sociale, am aflat mai multe despre mine (despre modul în care mă simt în timp ce mă aflu în grupuri mai mari toată ziua, plăcerea și preferințele personale, nevoile și limitările personale) și mi-am aprofundat noțiunile despre interacțiunile sociale în grupuri de persoane ce provin din medii foarte diferite”.

 

„Acest curs de formare pentru mine a fost cu adevărat uimitor. Am învățat nu numai să fiu mai conștient de resursele naturale, ci chiar să văd natura cu ochi diferiți, în interiorul meu”.

 

 

Proiectul „Training for Nature” a fost organizat de Asociația A.R.T. Fusion România și a fost posibil prin implicarea partenerilor noștri:

 

  • IDA – Croația
  • Asociacion Prorise – Spania
  • Förderverein Offene Bildung Umwelt Kultur e.V. –  Germania
  • Nous – Italia
  • Instituto Politécnico de Viseu – Portugalia
  • Asociacija Apkabink Europa – Lituania

 

Partener local: Vox Juventutis, Tușnad Trustbuilding