„Sunt un om optimist, sunt o fire foarte foarte pozitivă, nu gândesc negativ aproape niciodată și sper că în absolut orice domeniu e loc pentru fiecare să poată își întrețină familia, să poată să își întrețină copiii și să facă orice vrea omul ăla să facă, atâta timp cât pune osul la muncă” - Ninel Obedeanu, locuitor al comunității din Vărăști.

Proiectul „Împreună pentru o viață mai bună”, început în 2018 și proaspăt finalizat, a adus mai aproape oamenii din comunitatea Vărăști, Giurgiu. Mai aproape de schimbare și mai împreună, prin activități la firul ierbii. 

Schimbarea cea mai importantă  pe care au prudus-o aceste activități este legată de aducerea în atenția oamenilor din Vărăști a educației non-formale și a diferitelor metode alternative de lucru și de intervenție în comunitate pentru promovarea drepturilor omului și multiculturalismului. Percepția inițială a oamenilor din Vărăști, participanți la ateliere și evenimente, era aceea că problematica drepturilor omului, a antidiscriminării este departe de interesul acestora și nesemnificativă, dar pe parcurs, avansând în discuții și în subiecte care sunt, aceștia au înțeles că este necesar să le observăm și să le punctăm individual și la nivelul comunității, că sunt foarte importante și apropiate de nevoilor lor. 

Schimbarea înseamnă, uneori, și dorința de mai mult, pe care o povestește pe scurt  Ionela Mitoșeriu, despre fiica ei. O dorință de mai mult care poate fi îndeplinită prin intervenție comunitară. 

„Este și un pic greu pentru că nu avem curent, cu lanterna ne făceam temele sau lanterna de la telefon. Alți copii care nu au curent, nu își fac temele, dar ea vrea să își facă temele. Are silința aia, când vrea să facă ceva, face”.

Principalele acțiuni ce au adăugat valoare activității și pot genera impact și în viitor sunt:

  • realizarea și promovarea celor două ediții ale revistei „Vărăști și ale sale povești” – cei 43 de oameni implicați prin luarea interviurilor și prin împărășirea poveștilor a reprezentat un mod de valorificare și recunoașterea a ceea ce fac în comunitate, dar și de a evidenția acele aspecte care le sunt dificile, le viața mai grea, care ar putea fi îmbunătățite. Transpunerea poveștilor și în format audio, pe CD-uri și în episoade podcast, a reprezentat un alt mod de a ajunge la mai mulți oameni, și în afara localității Vărăști, la comunitatea asociației A.R.T. Fusion, la parteneri ONG-uri și instituții, media, companii;
  • derularea „Lunii Multiculturalității” pe parcursul celor 3 ani a adus foarte mare interes în rândul copiilor prin participarea la atelierele de animație stradală, evenimente de reciclare selectivă, ateliere meșteșugărești, vânătoare de comori etc. Evenimente precum „Cafenea publică”, „Biblioteca Vie”, „Festival de teatru și dans” au fost apreciate mai mult și de  către adulți. Participanții au fost implicați în fiecare ediție, din fiecare an, iar împreună cu sprijin local din partea Centrului PAPI, a școlilor Dobreni și Vărăști, precum și a altor reprezentanți locali, am reușit să ajungem la 271 de persoane, depășind numărul de 100 de persoane stabilit în proiect.
  • Cinema Vărăști” a presupus susținerea a 19 proiecții de scurt metraje și filme la Căminul Cultural și în alte locații apropiate, unde au participat 300 de persoane din 270, indicator stabilit în proiect. La această activitate au participat atât adulți, cât și pentru copii, dar accentul a fost pus pe participarea adulților ținând cont că aceștia erau mai potriviți să înțeleagă subiectul scurt metrajelor și filmelor pregătite. O parte dintre proiecții a fost organizată special pentru copii, cu tematici apropiate lor.  
  • „Tabăra Multiculturalității” merită cu siguranță să fie replicată, mai ales în formatul colaborării în activități a părinților cu copii, dar și a atelierelor dedicate. Foarte important este de clarificat foarte bine contextul taberei în faza de înscriere și selectare a participanților, de verificat așteptările oamenilor și condițiile de participare. 

Cel mai important produs și în mod cert palpabil îl reprezintă revista (cele două ediții – 2019 și 2020), CD-urile și podcast-urile realizate. Ele reprezintă o radiografiere a comunității, cuprinzând povești și interviuri ale vărăștenilor, de la cei mai mici reprezentanți, până la persoanele care influențează major viața comunei. 

Revistele pot fi diseminate atât la nivel local, cât și în alte comunități, reprezentând un bun exemplu de promovare a profilului rural.

Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună a inițiat acest proiect în care  A.R.T. Fusion a fost partener. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.