Anul acesta, am dus reprezentațiile de Teatru Legislativ în afara Bucureștiului, unde am putut vorbi cu comunitățile LGBTQ+ din Iași și Timișoara, pentru a identifica nevoile și problemele lor, dar și soluții la aceste probleme, pe care urmează să le adresăm autorităților publice, printr-un proces de advocacy.
Echipa noastră de actrițe voluntare a călătorit mai întâi la Timișoara, unde am organizat un eveniment alături de Identity Education, la Teatrul Basca. Acest eveniment a făcut parte din cadrul Luna Istoriei LGBTQIA+ Timișoara, organizat de Identity.Education.
Pe scena Teatrului Basca, am portretizat câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea queer la nivel instituțional. Ne-am simțit safe, am râs, am aplaudat și ne-am întristat împreună, iar la final, am identificat posibile soluții.
Ne-am bucurat și mai mult că în timpul procesului de Teatru Legislativ, am intrat într-un dialog despre realitatea din viețile tinerilor/tinerelor LBTQI+ în școli și că am colectat din sală idei pe care ne dorim să le ducem mai departe, către autorități.
Două luni mai târziu, a avut loc și ultima reprezentație de Teatru Legislativ a acestui an, la Iași, la Teatrul din Stejar, unde am organizat acest eveniment alături de RISE OUT. Ne-am petrecut seara de sâmbătă explorând problemele cu care se confruntă comunitatea LGBTQI+ și vorbind despre posibile soluții, propuneri de politici publice, și limitări ale sistemului educațional din România cu privire la perspectiva drepturilor omului.
Le super mulțumim voluntarelor noastre care ne-au însoțit prin țară în ultimele luni și care au urcat pe scenă cu emoție de fiecare dată, dar și persoanelor din public, care au acceptat invitația noastră la dialog.
*Aceste reprezentații de Teatru Legislativ fac parte din proiectul ”The Other Perspective”, finanțat prin Erasmus+, program al Uniunii Europene.