Semnează și tu petiția prin care cerem Primăriei Muncipiului București să respecte legea și să ofere protecție parcurilor prin refacerea Registrului Spațiilor Verzi!

În momentul de față, autoritățile publice locale sunt obligate prin lege să creeze acest registru, care să fie funcțional, să reflecte realitatea și care să aibă valoare administrativă. Prin semnarea & distribuirea petiției și prin a pune presiune pe autoritățile publice locale, suntem mai aproape de a avea un registru care să ne protejeze spațiile verzi, într-un oraș în care oricum nu avem prea multe. 

Nu respirăm beton, vrem spații verzi. Semnează acum petiția și cere Primăriei Municipiului București să respecte legea. 

De ce e important?

Dacă locuiești în București, probabil știi că parcurile din oraș sunt în pericol mai tot timpul, că nu avem toți acces în mod egal la spații verzi și că nici nu sunt suficiente. 

Avem cartiere întregi în care există mai mult beton decât copaci. Verile sunt din ce în ce mai calde. Nu mai avem unde să ne ascundem la umbră. Poluarea ne afectează sănătatea, indiferent de vârsta pe care o avem. 

Avem nevoie de locuri în natură, chiar și în oraș, în care să ne întâlnim, fie că suntem vârstnici, adulți, tineri sau copii. 

Cum ar fi să existe un mecanism legal care să protejeze spațiile verzi pe care le mai avem?

Ei bine, există. Acest mecanism este dat de legea Spațiilor Verzi 24/2007, conform căreia Primăria Municipiului București avea obligația de a realiza un registru al spațiilor verzi până la 11 ianuarie 2011. 

Registrul Spaţiilor Verzi (RSV) este un sistem informatic de înregistrare şi evidenţă a spaţiilor verzi aflate pe teritoriul Municipiului Bucureşti care, odată aprobat de către Consiliul General, are valoare administrativă și oferă protecție spațiilor verzi indexate. În teorie, conform legii, registrul indexează atât calitatea, cât și cantitatea spațiilor verzi și poate fi consultat de către publicul larg. Mai mult decât atât, registrul trebuie actualizat constant, pentru a reflecta situația reală, în timp real, iar odată intrate în RSV, spațiile nu ar mai putea să își schimbe destinația de spațiu verde decât pentru lucrări de utilitate publică. 

Aceste informații centralizate ar transparentiza modul în care spațiile verzi sunt îngrijite și administrate de către autorități, dar ar conduce și la extinderea rețelei de spații verzi la nivelul orașului întrucât am afla, în sfârșit, numărul real de metri pătrați verzi publici pe cap de locuitor (mult sub recomandările europene de 26 metri pătrați/locuitor). La fel de important, RSV ar putea fi un instrument care să ajute cetățenii să sesizeze abuzurile făcute de autorități sau dezvoltatori. 

În RSV, trebuie să se regăsească arborii ocrotiți, spațiile verzi din domeniul public al Mun. București (parcuri, grădini, scuaruri, baze sportive etc), spațiile verzi aferente dotărilor publice (creșe, grădinițe, școli, unități sanitare sau de protecție socială, instituții, edificii de cult, cimitire), terenuri degradate și arborii izolați plantați pe aliniamentele arterelor de circulație. 

Concret, în lipsa acestui inventar, spațiile verzi nu au fost protejate prin lege în totalitate, iar acest lucru a permis ca o parte din ele să fie defrișate și/sau să devină construibile în diferite scopuri. 

Există, totuși, un RSV publicat în anul 2011 de către Primăria Capitalei, dar acesta nu a fost votat sau aprobat niciodată de către Consiliul General, întrucât documentul este incomplet, nu reflectă realitatea de pe teren privind situația spațiilor verzi din București și nu respectă în totalitate prevederile legale din punct de vedere metodologic. În realitate, asta înseamnă că RSV actual are doar valoarea consultativă, neoferind protecție spațiilor verzi. 

Acest lucru este important mai ales în contextul în care, potrivit normelor Uniunii Europene, până în anul 2013, cantitatea de spațiu verde pe cap de locuitor trebuia să ajungă la 26 mp. În București, conform datelor furnizate de către Comisia Europeană, avem o suprafață de numai 7,1 metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor

Din 2021, poziția oficială a Primăriei Capitalei cu privire la RSV este că refacerea acestuia reprezintă o prioritate pentru instituție, dar dezvoltarea lui va fi determinată de resursele bugetare disponibile. Cu toate astea, aproape în fiecare an RSV este bugetat de Primărie, dar bugetul nu ajunge niciodată să fie executat propriu zis.

A.R.T. Fusion a trimis trimis o solicitare oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public în aprilie 2023, solicitând informații despre starea actuală a RSV. Răspunsul primit a fost unul pe care îl auzim deja de luni de zile – Direcția de Mediu lucrează la demararea procesului de achiziție, și anume la finalizarea caietului de sarcini pentru serviciile pe care trebuie să le achiziționeze.

Nu respirăm beton, vrem spații verzi. Semnează acum petiția și cere Primăriei Municipiului București să respecte legea și să grăbească procesul refacerii RSV. 

_

* Această inițiativă de advocacy face parte din proiectul Viitor prin Acțiune.

Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi și beneficiază de o finanțare în valoare de 234615 € prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.