Ne dorim cu toții un viitor durabil, divers și favorabil incluziunii, iar în ultimii 2 ani, am lucrat împreună cu alte organizații din țări europene (Germania, Austria, Slovacia) pentru a elabora materiale de învățare care să sprijine angajamentul activ împotriva schimbărilor climatice, concepute special pentru persoane cu dizabilități sau dizabilități de învățare.
Aceste materiale, construite în jurul subiectelor de mediu și dezvoltare durabilă precum climă, alimentație, biodiversitate, consum și mobilitate, au fost testate în cadrul unor ateliere cu grupul țintă și îmbunătățite în urma acestor experiențe.
Ele pot fi descărcate integral și gratuit:
- Curriculum EFDI este o colecție de metode și servește drept program de învățare pentru o învățare incluzivă.
- Ghidul EFDI pentru experiențe comunitare abordează aspecte legate de mediu pe baza experiențelor din comunitate. În acest fel, se construiesc punți între persoanele cu dizabilități și comunitățile. Acestea învață împreună despre problemele de mediu și de durabilitate.
- Setul pentru campanii EFDI arată oamenilor cum pot începe campanii pentru un viitor ecologic mai bun. Persoanele cu dizabilități intelectuale învață cum pot deveni active și să participe la viața democratică.
- În Setul de metode artistice și multisenzoriale EFDI găsiți materiale de învățare orientate către senzori pe teme legate de ecologie și protecția climei.
Toate rezultatele conțin ilustrații pentru o mai bună înțelegere.
La sfârșitul proiectului, au fost organizate și conferințe EFDI în toate țările partenere:
În Graz, Austria, aproximativ 80 de persoane au participat la conferința la 9 noiembrie. Aceasta a fost susținută de ilustratorul care a desenat toate ilustrațiile pentru rezultatele proiectului.
La București, România, evenimentul final a reunit 55 de persoane: persoane cu dizabilități intelectuale, reprezentanți ai organizațiilor care lucrează cu persoane cu dizabilități și studenți de la Universitatea din București. Evenimentul a constat în prezentarea proiectului și a rezultatelor acestuia, precum și o activitate practică de reciclare.
La München, Germania, 33 de persoane au participat la conferință, pe data de 28 noiembrie. Toți participanții au fost foarte interesați de materiale. S-au distrat mult încercându-le, și ar dori să le folosească în mod activ în viitor.
La Bratislava, Slovacia, a avut loc conferința finală pe 12 decembrie. Printre cei 57 de participanți se numărau persoane cu dizabilități multiple și angajatori de la domiciliu de servicii sociale, dar și studenți, persoane care lucrează în domeniul intervenției timpurii sau în școli. Prezentarea a fost urmată de o activitate practică – coacerea multisenzorială a prăjiturilor de Crăciun cu ingrediente locale.
Mai multe informații despre proiectul EFDI și partenerii din proiect pot fi găsite pe site-ul proiectului.
_
Proiectul EFDI este finanțat prin Erasmus+, un program al Uniunii Europene.