”Dar e ca și cum dacă ar fi avut băiat, n-ar fi avut motive să se comporte cu el așa cum s-au comportat cu mine”.

Mirela, 16 ani, București

Crezi că e nevoie de educație de gen/sexuală în școli?

Eu am fost printre norocoșii care au făcut educație sexuală și pot să spun că atunci când mi-a venit menstruația, făcusem deja acest curs și știam ce mi se întâmplă. Una dintre prietenele mele, când am vorbit despre chestia asta, mi-a spus că ea s-a speriat foarte tare, pentru că nu știa ce este și de ce. Și nu știu, mi se pare că ar fi necesare niște cursuri. 

Care sunt problemele cu care te-ai confruntat pentru că ești fată?

Despre ce o să vorbesc acum nu e ceva ce mi s-a întâmplat mie, însă m-am tot ciocnit de băieți din ăștia care ziceau „M-am pus împreună cu o fată pentru că-mi plăcea cum arată, dar am plecat când am văzut ce gândire are”. Era faptul că pur și simplu nu le plăcea ideea de egalitate între ei, între fete și băieți, nu le plăcea chestia asta. Și nu știu, nu pot să înțeleg cum poate să se întâmple așa ceva.

Și mai e o chestie legată de cum te tratează părinții, de exemplu. Dacă mama sau tata văd că nu ți-ai făcut patul sau că n-ai dat cu aspiratorul într-o zi, sau tot felul de chestii din astea minore, vin la tine și îți zic: „Dar de ce? Am făcut o fată, e normal să fie așa, să facă ordine”. Sau dacă iei o notă proastă sau o notă care îi dezamăgește, spun „Dar ce, ești băiat?”. Dar e ca și cum dacă ar fi avut băiat, n-ar fi avut motive să se comporte cu el așa cum s-au comportat cu mine. 

Cum ți se par relațiile adolescentine din jurul vostru?

Mie mi se pare că la vârsta asta sunt într-un fel bune, dar nu o să decurgă foarte departe, pentru că te pot lăsa cu o urmă care e foarte greu de șters. Și mi se pare că e bună o relație atunci când știi cum să-ți alegi persoanele, pentru că atunci când ești într-o relație cu o persoană, persoana respectivă va fi mult mai aproape de tine față de un prieten sau o prietenă. Și știți cum se zice, că atunci când stai cu o persoană foarte mult timp, preiei caracterul sau personalitatea ei și faci chestiile pe care le face și ea, și atunci, dacă te duci și el se droghează și în loc să zică nu e bine și îți dă, e posibil să devii și tu addicted. 

E foarte important, în relațiile astea, că te dezvoltă, dar te pot dezvolta foarte negativ. Dar te pot dezvolta și foarte bine. Depinde dacă știi cum să alegi persoanele sau nu. 

Ai spune că îți cunoști drepturile?

Dacă m-ai fi întrebat asta acum un an sau acum doi ani, probabil aș fi spus că nu. Însă de doi ani am început să ies, să cunosc oameni, să văd tot felul de opinii și m-a ajutat să mă dezvolt până în punctul în care am aflat cum trebuie să fiu și ce vreau de la mine, deci presupun că da. 

De unde îți iei informații despre drepturi sau sănătate reproductivă?

Eu sunt pe științe ale naturii, mă ajută să citesc tot felul de cărți de genul, pentru că chiar îmi plac. A fost o vreme în care citeam numai din astea, deci asta presupun că e bine. Și sunt destul de norocoasă pentru că pot să vorbesc cu mama dacă am întrebări de genul, pentru că mă ajută, e un fel de cea mai bună prietenă a mea, deci chiar pot să discut asta cu ea. 

Ai fost vreodată tratată diferit doar pentru că ești fată?

Da. Logic, adică nu cred că e vreo fată care n-a fost tratată așa. Măcar de părinții ei, pentru că părinții sunt primii care te tratează în felul ăsta. Pentru că ești fată, te tratează diferit. Și apoi vin profesorii, care și ei la rândul lor te tratează diferit, pentru că e faza că nu poți să porți ce vrei tu, de exemplu, pentru că ești fată și că-i deranjează pe băieți. Adică nu că-i deranjează, normal, le convine. Dar am exemplu, profa mea de biologie, am venit o dată cu un top și mi-a zis „Dar de ce ești așa? Nu vezi? Avem test”. Mi-a zis să-mi pun geaca și că nu-i pasă dacă mi-e cald. Efectiv n-am putut să înțeleg. Pentru că sunt fată n-am aceleași drepturi ca un băiat? Puteam să-mi iau un tricou sau așa, dar era în primul rând, sfârșit de vară, început de toamnă, era cald afară și nu-mi luam hanorac pe mine doar pentru că îi convenea ei. 

Care ai spune că sunt nevoile pe care le ai ca adolescentă?

Să fii auzită și să fii luată în serios, pentru că dacă te duci să aplici pentru un job și e un bărbat în fața ta sau, nu știu, dacă e de rang mai mare sau e cunoscut, o să-l ia pe el, nu pe tine. Nu neapărat că are mai multe cunoștințe, dar e bărbat și are prioritate în fața ta. 

Cunoști persoane de vârsta ta care au fost/sunt victime ale uneia sau mai multor forme de violență?

Eu, sincer, nu cred că am avut foarte multe cazuri de genul. Cred că sunt norocoasă pentru că mi-aș pune niște semne foarte mari de întrebare dacă aș auzi așa ceva. Cred că mi-aș pierde toată încrederea. Însă mi-aduc aminte un caz, când eram în generală, era o fată care a trimis unui băiat, și băiatul ăla a trimis pe un grup în care era și ea, și fata respectivă, și toți oamenii de pe grupul ăla, inclusiv fete, inclusiv băieți, au început să-și bată joc de ea și să o facă în toate felurile, să zică de cum arată corpul ei, de ce are sânii în felul ăsta, de ce are șoldurile așa, ia uite ce talie mare are, tot felul de chestii din astea care n-ar trebui. Nu e gen rău să ai talia mare sau șoldurile sau picioarele, sau dacă ești scundă. E total ok.

Dacă ai putea să schimbi ceva, ce ai schimba?

Aș vrea să se pună mai mult accent pe cunoaștere și nu pe cunoașterea asta din școli. De exemplu, religiile, să te duci undeva cum ar fi India și să vezi cum trăiesc, să mănânci mâncarea lor, nu doar să stai aici. Normal, materiile din școală sunt foarte importante și foarte bune, dar nu reprezintă toată cunoașterea

__

Această campanie face parte din proiectul „Viitorul este Egal”.

Proiectul este derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația FRONT, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.