Încă o campanie stradală pentru un viitor egal.

Toamna se numără campaniile stradale și zâmbetele de pe chipurile adolescenților/adolescentelor, care ne dau speranță că o să fie bine. Entuziasmul cu care au ieșit în stradă și au interacționat cu trecătorx, vorbind despre egalitate de gen este copleșitor și, în același timp, molipsitor.

După un training în care am explorat, timp de două zile, subiecte precum patriarhat, feminism, egalitate și violență de gen, alături de elevi și eleve de liceu, am început să ne adunăm iar pentru a stabili împreună ce mesaj vrem să dăm mai departe, în spațiul public, printr-o campanie stradală. Și am povestit despre rolurile de gen, mai ales în cadrul familiei, despre cum se împarte responsabilitatea femeilor vs responsabilitatea bărbaților în a avea grijă de casă sau de copii, cu focus pe cum se răsfrâng aceste roluri asupra copiilor, cum pot genera diferite forme de violență și despre cum pot fi perpetuate aceleași roluri de către generațiile următoare.

Campania stradală pe care am organizat-o în această toamnă (deja a doua campanie stradală din cadrul proiectului „Viitorul este Egal”) a fost contextul ideal pentru ca elevii și elevele să interacționeze și cu trecători și trecătoare din parcul Cișmigiu, adresând întrebări despre vârsta potrivită pentru a deveni părinte (18-19 ani a fost media de vârstă a răspunsurilor), roz la băieți (două persoane nu au fost de acord), femei în politică/poziții de conducere (oamenii au fost de acord), machiaj la bărbați (un mix de răspunsuri).

Doar în prima zi de campanie, adolescentx au reușit să discute direct și să implice mai mult de 150 de persoane care treceau prin parcul de la Unirii. Experiența lor din cadrul campaniei stradale a „însemnat schimbare, a însemnat un mediu în care m-am simțit safe”, ne-au povestit.

„Găseam de obicei păreri contradictorii în legătură cu educația sexuală în școli, munca în gospodărie a femeilor și concediul parental și înainte să pornim noi discuția, o făceau chiar ei și prietenii lor reușeau să îi convingă prin discuția cu noi și prin exemplele și statisticile pe care le dădeam, că egalitatea de gen este esențială. S-a întâmplat acest lucru cu oameni de la 14 până la 30 de ani.”, ne-a povestit o voluntară.

Ne dorim să construim un viitor egal alături de tinerii și tinerele cu care lucrăm în cadrul acestui proiect, și cu cât interacționăm mai mult, cu atât vedem mai multe posibilități de schimbare prin educație.

Această campanie stradală face parte din proiectul „Viitorul este Egal”, finanțat prin Active Citizens Fund – Romania.

Proiectul este derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația FRONT, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro