Cati, București
Crezi că e nevoie de educație sexuală în școli?
Okay, deci nevoia de educație sexuală în școli este imensă. Adică când vezi ce statistici sunt pentru mame adolescente și pentru avort în România te gândești că Doamne ferește, ce se întâmplă în țara asta. Adică gândește-te și tu. Pentru acești copii, acești adolescenți, acești oameni, poate singura educație sexuală a fost de pe internet unde am văzut videoclipuri like porn and stuff like that care nu sunt o reprezentare factuală a you know…sexului and stuff like that. Deci trebuie să înțelegem exact ce se întâmplă, cum pot ieși sarcini, cum pot ieși boli, infecții nedorite, obviously și cum să ne protejăm, ce să facem, ce înseamnă consimțământul că ne-am luptat cu consimțământul o grămadă ca să înțelegem ce înseamnă să promovăm acest lucru pentru că și pe lângă chestiile astea de educație sexuală, consimțământul care se leagă foarte tare de acest lucru este o problemă foarte mare în țara asta unde de fiecare dată când auzi un caz de viol sau de hărțuire, reacția este „Păi cu ce era îmbrăcată?”, „Ce a zis? Era vina ei, păi ce căuta seara la ora aia afară?”, sau chestii de genul ăsta. Ideea este că niciodată nu este vina persoanei care face lucrul respectiv și trebuie să înțelegem care sunt rolurile în cazurile acestea, cum se poate preveni. Și da, este o nevoie imensă de educație sexuală în școli.
De unde îți iei tu informațiile despre sănătate reproductivă în absența educației sexuale?
Păi, de obicei, de pe internet, caut cât de cât articole cât mai, like, certified, mai pe la început încercam să înțeleg ce se întâmplă, chestii de genul ăsta, protejare, gen, everything. Internetul este cea mai mare sursă.
Ce altceva ți-ar plăcea să înveți la școală?
Ăă, orice. Scuze. Okay. Păi, honestly, aș vrea să, nu știu, să avem un fel de ore de political science aș spune pentru că aș vrea și eu să înțeleg ce se întâmplă cu partidele din România și ce înseamnă partidul liberal care nu este de fapt liberal, mă rog. Toate partidele sunt cam aceeași idee. Mă rog. Și vreau să înțeleg cum funcționează politica în România. Cum se axează pe idei politice, cum se axează partea asta de activism, de exemplu, cum se leagă de problemele de egalitate de gen, cum se leagă de rasism, de homofobie în România, deci aș fi foarte interesată să aud explicații de la un profesor care a studiat științele politice, care este politolog, să ne explice exact cum stau chestiile astea ca lumea să aibă educație de bază, să înțeleagă. Când este adult, știu cu cine să votez, ce înseamnă, ce valori au partidele respective, știu în lumea generală ce înseamnă rasismul, ce ce înseamnă sexismul, adică chestii de bază și cum se leagă de politică. Pe mine personal mă pasionează foarte tare politica. Deci aș vrea să văd așa ceva în licee și în școli.
Îți cunoști drepturile?
La un nivel așa foarte mic, să spunem, pentru că acum că fac și parte din GirlUp am mai citit în anumite articole să văd ce drepturi sunt. De exemplu, pentru hărțuire etc. și sunt niște drepturi acum pe care le știu și eu și drepturile elevilor în statutul elevului. Am citit statutul elevului și știu ce este acolo la bază. Așa, în general, nu știu destul, adică nu mi le-a spus nimeni ca lumea și n-am avut parte de resurse ca să le accesez pe toate.
Care sunt problemele cu care te-ai confruntat și te confrunți ca fată?
Oh doamne. Vrei să fac o listă? Doamne, o să vorbesc ceva aici, ce îmi vine pe moment. Deci, așa ca fată mă confrunt cu foarte multe probleme. Efectiv, în viața mea, cum este viața unui om, lucrurile au o linie, să zicem, prin care se întâmplă tot felul de chestii doar că am un extra obstacol pentru că sunt fată sau pentru că sunt percepută ca fiind fată de către societate. Adică eu merg afară și mă gândesc, uite, să ajung la destinația respectivă și am alte gânduri în cap, nu mă gândesc „Stai așa parcă nu îmi place cum s-a uitat respectivul la mine, mi se pare că e cam dubios, să o iau pe altă parte, să cobor din autobuz, Doamne, să nu se întâmple ceva pe drum, că ar fi foarte nașpa”, sau..și nu e exagerare, chiar mă gândesc la chestiile astea foarte des, gen, așa de frică și sunt foarte paranoică pe partea asta și este un mare obstacol și mă enervează foarte mult. Și în afară de asta, în continuare, gen, cel puțin pentru mine, un obstacol pe care mi-l pun eu, eu nu pot să fiu fericită sau nu pot să trăiesc ca lumea, să fac lucrurile, să trăiesc viața, fără să mă simt eu frumoasă sau superbă, sau percepută cum ar percepe altă persoană ca fiind frumoasă. Adică ”male gaze” efectiv în capul meu tot timpul trebuie să satisfac vederea acelui omuleț din capul meu care mă vede prin alt lense. Și nu pot să trăiesc fără să mă simt atractivă față de general society, altfel de ce ies afară? De ce exist? Ce alt rol aș putea să am decât să fiu frumoasă?”, și este foarte frustrant, obviously, comportamentul așa de bază de băieții nesimțiți, bombardierii, care comentează, care sunt nașpa, care te tratează foarte diferit pentru că ești fată și vai dragă tu nu știi nimic și te iau așa la glumă că ”Women are not funny”. Okay, please shut up. Chestii foarte mici numai că la un moment dat se adună și te obișnuiești cu ideea asta că tu de fapt în societate trebuie să ai un rol foarte redus. Trebuie să mergi după regulile asta respective pentru că lumea n-o să te ia în serios și scuze, nu știu dacă am făcut mai multe paranteze aici doar că se înțelege ce vroiam să spun. Okay.
Ai fost tratată diferit pentru că ești fată?
Da, adică e un lucru clar. Toate chestiile de safety, în general cum sunt tratată în societate, cum sunt percepută în societate, adică, acuma dacă stau să mă gândesc pentru că nu-mi vine în cap, nu aș putea să dau un exemplu clar doar că sigur s-a…e o chestie așa acceptată, nu poți să zici așa neapărat, se simte.
Ți s-a spus că nu poți sau nu trebuie să faci ceva pentru că ești fată?
Da, mi s-a zis, gen. Astea sunt niște chestii mici gen, ”nu trebuie să te îmbraci cu haine de băieți” sau ceva de genul ăsta. Nu pot să mă exprim cum vreau eu pentru că acest lucru nu este atribuit, legat total de genul meu. M-am născut fată și automat nu pot să port, nu știu, o geacă de piele mai mare pentru că e bărbătească și e mai urâtă și nu se face așa ceva. Sau pentru că, așa cum ai zis și tu la început, sunt fată, în viitor, chiar dacă vreau să am un job și carieră, până la urmă tot trebuie să dau stop la toate astea pentru că trebuie să am o familie neapărat pentru că altfel, șoc, cum adică „Nu ai o familie? Nu vrei să ai copii? Ce înseamnă asta?”, asta e o barieră, nu am voie să îmi fac viitorul singură pentru că am aceste așteptări de la societate și de la familie și în general, care mă limitează la un singur curs. Adică job, familie, murit, gata, asta este viața mea.
Care sunt nevoile pe care le ai ca adolescentă?
Am mai multe nevoi. Cred că sunt legate, nu știu, de înțelegere și de respect față de mine ca adolescent din partea adulților pentru că mulți zic așa, nevoile adolescenților numai că nu ne întreabă și pe noi. Caută și zic ei din burtă. Clar nu zic din burtă dar nu ne întreabă și pe noi ce nevoi avem. Și de asta nici nu sunt obișnuită acum că mi-ai pus întrebarea asta, nu știu exact ce să spun pentru că nu mi-a mai fost pusă această întrebare, ce nevoi am. Am nevoie să mă înțeleagă lumea și de fiecare dată când am o, nu știu, să zicem că sunt supărată sau nu sunt satisfăcută cu ce se întâmplă în jurul meu, nu trebuie să fie doar ”Oh my god she is going through teen angst, it is just a phase”, ”Ah, te-ai supărat? E de la hormoni.”, gen lasă-mă te rog frumos, ascultă-mă și înțelege că sunt supărată pentru un motiv.
Ți s-a întâmplat să fii fluierată, hărțuită pe stradă?
Da, de foarte multe ori.
Familia mea are gen o casă într-o localitate foarte aproape de București și pe acolo trece râul Prahova. Și am mers vara trecută cu prietena mea cea mai bună în localitatea respectivă și am mers la râu, la gârlă, unde cobori pe niște scări pentru că localitatea este pe un deal și este o întindere foarte mare de mini pădurice, cu copăcei foarte mici și după aia este o vale și ajungi la râu. Și am zis hai să mergem la râu pentru că este frumos, este soare, e foarte bine. Și nu era nimeni pe acolo, doar niște văcuțe cu cine avea vacile știi, și erau departe, adică am mers o grămadă, ne-am oprit undeva și am zis hai să ne scăldăm știi, obviously, am intrat în apă, like, cum eram noi, cu lenjerie, că nu mergea cu toate hainele în apa murdară cu noroi. Și ne distrăm noi, ne simțim foarte bine, gen, wow, ce mișto și după aia, dintr-o dată, auzim ceva, gen un fluierat din ăla gen hei pisi pe stradă. Și suntem gen ”What?! Am auzit noi sau…?” și Petra, prietena mea cea mai bună, se uită în sus unde este valea pe care am coborât-o și după un copac vede o bluză portocalie. Și am zis „Aoleu, e cineva acolo” și ne-am dus repede să ne îmbrăcăm și am auzit în continuare gen flueierat d-ăla. Și am zis, ok, hai să plecăm și am început s-o luăm prin pădure, omul stătea după copac și se uita la noi cum ne scăldam. Ne-a fluierat, deci a venit după noi pentru că ne-a auzit că vorbeam, că vorbeam cam tare pentru că credeam că nu e nimeni acolo și atunci am început să mergem prin noroi, prin păduricea aia crengi în față și toate astea. Și prietena mea se uită în spate și îmi zice ”Cati, vezi că omul aleargă după noi”. A început să alerge după noi efectiv când am plecat. Am luat-o pe lângă și am încercat să nu ne vadă, să nu mai vorbim și a început efectiv să fugă după noi, să ne fugărească prin pădurice la țară, gen unde ne scăldam în râu, vara, like am avut un moment din ăla de panică like nu mai puteam, deși, mă rog, eram două fete, na, puteam să facem ceva nu putea să ne facă prea mult rău, dar ideea aia de frică, de…(senzația aia) exact, mă copleșea pur și simplu și am început să fugim și eram în niște adidași foarte proști și era noroi și de-abia puteam să fugim. Până la urmă ne-a ascuns după…era o ieșire un pic și ne-am ascuns acolo și am stat acolo vreo 10 minute ca să fim sigure că a trecut de noi sau nu ne-a mai văzut. Am luat-o pe lângă râu, am urcat și ne-am dus în casă și eram într-o stare de șoc, adică pentru două ore am stat așa pur și simplu, ne uitam una la alta gen ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat așa ceva, nu credeam c-o să mi se întâmple mie vreodată așa ceva. Deci experiența asta a fost gen cea mai rea de până acuma, dar sunt sigură că n-o să fie singura. Mi-a dat o stare așa de nu știu momentul ăla simțeam că este ireal și știam foarte tare că se întâmplă chestiile astea. Obviously, fluieratul pe stradă, comentariile, abuzul, se întâmplă peste tot, și la școală, și da, foarte multe.
Cum ai descrie relațiile adolescentine din jurul tău?
Deci relațiile sănătoase din jurul meu sunt foarte puține, din păcate, pentru că nu..mai ales în societate, nu avem relații sănătoase, adică te căsătorești, da, vă iubiți, și cum este în programa de bac, când vezi o relație că uite se iubesc, totul e ok pentru că se iubesc, gen a rămas această mentalitate de atunci până acuma, cu mici excepții, dar așa în general, în continuare văd relații care …efectiv o prietenă mi-a povestit cum, în clasa ei, erau un cuplu care s-a certat într-o pauză și efectiv tipul i-a dat o palmă, gen super tare pese față în clasă, în fața tuturor. Da, și tipa era gen după…da, dar mă rog, și eu i-am dat la un moment dat o palmă deci am..na, a fost pay back, nu e ceva rău neapărat. Mă rog, până la urmă, a trecut peste, s-a despărțit de el, doamne-ajută, dar ăsta e doar un exemplu, am o colegă care a fost într-o relație cu un bărbat de 27 de ani, ea având 16. Adică..și era foarte ok în ochii ei, pentru că are bani, e draguț și mă iubește sau ideea că…era un tip, altă colegă, la 14 ani, cunoscuse un bărbat de 20 de ani care era prieten cu fratele ei mai mare și ăla se îndrăgostise de ea și cică avea intenții foarte bune, nu ar fi vrut să-i facă rău. Ea având 14 ani, fiind un copil basically, el fiind un adult, a rămas cu ideea…îmi pare rău de el fiind așa de drăguț cu mine și chiar dacă nu am vrut să fiu cu el pentru că era foarte mare, na, poate ar fi trebuit să fiu cu el. Da, nu mi se pare normal deloc. Adică pe lângă astea cu diferențe efectiv..de grooming, de copii, sunt relații în care ajung să se urască, nu e deloc comunicare, nu e nimic sănătos în relație adică…sau se combină și după aia, tipul forțează pe prietena lui să facă anumite chestii cu care nu e confortabilă sau tipa este foarte nașpa și nu știu, îi cere bani, de exemplu, și gen, aolo nu ești bun de nimic, mă despart de tine pentru că nu-mi dai ce vreau eu. Sunt tot felul de exemple din fiecare pare și din nou, relațiile sănătoase pe care le-am văzut sunt foarte foarte mici.
Cunoști cazuri de revenge porn la persoane de vârsta ta?
Nu, n-am întâlnit încă. Doamne, thank God.
Dacă ai putea să-ți imaginezi o lume ideală, cum ar arăta ea?
E o întrebare foarte bună, clar, așa că o să-ți spun că nu aș ști pentru că așa o societate ideală. Sunt așa de multe lucruri pe care aș vrea să le văd numai că nu știu acuma cum să le enumerez pentru că na, nu m-am gândit așa de tare. Nu știu, o societate în care pur și simplu să pot să fac chestii pe care aș vrea eu să le fac, gen, atât timp cât sunt eu safe, gen de partea asta zic, din perspectiva sexismului, a misoginiei, să pot să fac ce vreau eu fără să am această barieră în viața mea, adică să mă duc unde vreau, să mă exprim cum vreau prin haine, prin limbaj, să fiu în siguranță să merg unde vreau eu să merg, chestii simple, adică efectiv, dacă ai întreba pe un tip care ar fi lumea lui ideală ar zice că poate dacă nu are de-a face cu probleme, de exemplu, rasism sau homofobie, ar zice că da, foarte futuristic, mașini care zboară, gen, pe ideea asta. Eu mă gândesc mai simplu, să nu fiu în pericol în fiecare secundă din viața mea, asta ar fi o lume ideală pentru mine.
Care sunt lucrurile pe care le faci tu ca să ajungi mai aproape de lumea asta ideală?
Da, de când sunt mică sunt foarte…de la 12 ani am descoperit un cont de insta feminist, GirlBoss, white feminist, deloc intersecțional..așa e cuvântul, nu? Și am zis wow, și fetele pot să facă lucruri, wow, mindblow, și de acolo am plecat și am început să mă radicalizez pe timp ce trece. Am ajuns acuma să fiu gen cum ar fi anomalia, oaia neagră a familiei mele, cea mai tânără persoană din familie care se bagă în politică, în toate discuțiile despre rasism, homofobie și despre sexism adică mă bag tare pe ei, nu-i las. Cred că ceea ce fac eu cel mai mult este să încerc să mă informez de fiecare dată când văd o problemă să o înțeleg. Adică și chestii despre ce se întâmplă în lume în general, gen vreau să văd o perspectivă, să cer perspective ale unor persoane implicate în acea situație care au o opinie diferită de cea obiectivă pe care mi-o formez eu, outside view.
Apoi a apărut GirlUp, yaaay, după mulți ani fiind foarte radicală, aș zice, în grupurile mele, adică dacă este o persoană care este supernașpa ori încerc s-o educ, ori nu mai este prietenă cu mine pur și simplu. Și așa, intrând în GirlUp am avut mi s-a deschis orizontul mai mult către oportunități în care pot să-mi exprim activismul pentru că, de exemplu, am participat și la festivalul egalității de gen făcut de Asociația A.L.E.G. și am fost un speaker și am vorbit despre hărțuirea stradală care se întâmplă în general, și am vorbit despre perspectiva adolescentelor. Și a fost foarte foarte mișto, am fost acolo, am vorbit, a fost ceva profi și acum sunt aici și dau un interviu despre ce cred despre toate chestiile astea și mi se pare supermindblowing pentru că oricât de setată aș fi fost pe activism, nu aș fi avut aceste oportunități să mă exprim și să vorbesc și să aflu chestii noi. Și într-un fel, cred că avansând eu personal în toate chestiile astea și încercând să fac mini schimbări în comunitatea mea, pot să ajung la un viitor mai bun nu neapărat în general, dar pentru mine, în care să fiu eu safe ca persoană și obviously în exteriorul meu sunt alte persoane care ar putea să fie influențate de ceea ce se întâmplă și în jurul meu și obviously, ce schimbări se pot face prin GirlUp, prin alte organizații și asta este, cred că influența mea, aș spune.
__
Această campanie face parte din proiectul „Viitorul este Egal”.
Proiectul este derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația FRONT, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.