Am învățat să facem advocacy în ultimul training din 2021, alături de oameni din alte 5 țări europene.

Chiar dacă a venit primăvara peste noi, am rămas cu gândul tot la zilele însorite petrecute în Madeira în decembrie, în ultimul training de pe 2021. Ne-am adunat acolo cu parteneri din 5 țări europene (Bulgaria, Serbia, Croația, Portugalia și Ungaria) pentru a învăța împreună cum să facem advocacy pentru incluziune socială și am explorat diferite problematici și situații din fiecare țară.

Proiectul ”InclusiOFF – let’s turn it ON!” ne-a adus împreună pentru a doua oară, după un prim training în care am învățat metode de educație non-formală precum Biblioteca Vie, Teatru Forum și Campanii Stradale în Bulgaria, în mai 2021. 

Între cele două training-uri, fiecare echipă din fiecare țară a implementat la nivel local ce a învățat, organizând evenimente și activități de educație non-formală prin care să deschidem un dialog despre incluziunea socială. 

În România, am organizat atât o piesă de Teatru Forum în care subiectul principal a fost bullying-ul, cât și o Bibliotecă Vie care a avut loc la Băile Tușnad, în cadrul Festivalului Tușnad Gastro Blues Fest. 

În cel de-al doilea training, am căutat modele prin practicile de advocacy pe care le-au folosit alte organizații, din alte țări, am stat de vorbă despre contextele locale în care ne aflăm și pentru noi, în România, am făcut o scurtă analiză legislativă în ceea ce privește situația persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQ+, dar și a persoanelor de etnie romă și a persoanelor care sunt vulnerabile în fața violenței de gen.

Mai departe, urmează să ne punem pe treabă și să construim pe ideile discutate la training. Adică fiecare organizație parteneră, odată întoarsă acasă, va face o campanie de advocacy. Subiectul ales de noi de această dată este revenge porn-ul. În România, momentan, nu există o lege care să incrimineze pornografia non consensuală, însă există o propunere legislativă care ar ajuta mult fetele și femeile să își poată apăra dreptul la demnitate. 

Cea mai mare bucurie a acestui training a fost să-i avem alături pe Alex și Georgiana, doi tineri motivați să schimbe lumea în care trăiesc și să lucreze alături noi în această campanie de advocacy. O să-i cunoști și tu curând, își vor face loc prin postările noastre de acum încolo.

_

Acest proiect este finanțat prin Erasmus+, program al Uniunii Europene.