Schimbarea pe care ne-am dorit-o de la începutul proiectului a fost aceea ca tinerii din cele 8 cluburi IMPACT să fie convinși și hotărâți de rolul lor important în a îmbrățișa și promova diversitatea, de a fi mesageri în rândul familiei, în școala, în rândul prietenilor asupra consecințelor discriminării și a excluziunii sociale.

Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi (FNO) a desfășurat timp de 16 luni proiectul „Fii parte la Diversitate!”, prin care au fost aduse în centrul atenției drepturile omului. (Mai 2014 – August 2015)

Proiectul a adus împreună membrii a 8 cluburi IMPACT din 8 regiuni ale țării care au reușit să facă o campanie națională antidiscriminare care a mobilizat mii de oameni din fiecare comunitate și alte câteva mii care au primit mesajul –  acela de a respecta drepturile omului, diversitatea și de a dărâma prejudecăți.  Prin intermediul metodelor oferite în proiect (Bibliotecă Vie și metode ale Campaniei Stradale) și a specificului acestora, membrii au ajuns mai aproape de oamenii din comunitatea lor, din apropierea lor.

Schimbarea pe care ne-am dorit-o de la începutul proiectului a fost aceea ca tinerii din cele 8 cluburi IMPACT să fie convinși și hotărâți de rolul lor important în a îmbrățișa și promova diversitatea, de a fi mesageri în rândul familiei, în școala, în rândul prietenilor asupra consecințelor discriminării și a excluziunii sociale. 

 Organizarea Bibliotecilor Vii a reprezentat un pas foarte important pentru ei de a se confrunta direct cu poveștile celor care au fost discriminați sau a celor care au ceva de spus pentru a arăta ce înseamnă diversitatea pentru fiecare. De altfel, au luat parte și la schimbarea sau trăirile arătate de cititorii veniți iar acest lucru i-a încurajat să vadă impactul a ceea ce ei fac și dorința de a continua.

 

Precum alții,  Bianca Tatarcan (Club IMPACT “Miron Costin”, Iași) spune….”m-a învățat multe lucruri …cum să fiu ca și persoană cu cei din jur și să stiu să nu judec după aparențe . M-am dezvoltat eu personal, mi-am învins temeri cum ar fi vorbitul în public și mi-am făcut cei mai faini prieteni”.

 

Ne mândrim la final de proiect cu faptul că în proporție de 90% membrii IMPACT au fost parte din proiect de la început până la final înseamnă pentru noi că au fost motivați și că a fost util pentru ei să rămână. De altfel, dorința lor de a mai organiza un proiect împreună pe viitor dovedește perseverență și dorință de schimbare în continuare.

Proiectul a implicat:

16 lideri + 80 de tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, membri în cluburi IMPACT (* Fundaţia Noi Orizonturi găzduieşte o reţea de 150 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT în 12 judeţe din România.)

225 cărți vii din 8 orașe din țară (regiunea Nord-Est, Centru-Nord Vest, Sud-Est și Sud-Vest) și București care provin din categorii asupra cărora planează diferite stereotipuri și prejudecăți și se confruntă cu situații de discriminare.

– 20 voluntari ai Asociației A.R.T. Fusion implicați în activitățile proiectului.

  

* Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (vezi site oficialfondong.fdsc.ro).

 

* Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.