Intrăm în contact direct cu natura pe tot parcursul vieții noastre și este de o importanță majoră sa fim conștienți de ceea ce ne înconjoară și de efectele pe care le avem noi asupra naturii și invers.
Schimbările climatice reprezintă un subiect necesar de discuție, motiv pentru care am ajuns la concluzia că trebuie să îmbrățișez cu căldură și eu, de asemenea, acest subiect. Prin urmare, mă simt nevoită să încep…
Acest subiect este dedicat tuturor celor care vor sa facă o diferență, dar și celor care încă nu sunt conștienți de acest lucru. Noi suntem viitorul și chiar dacă nu se resimte la adevărata ei putere, poluarea exercitată acum ne va ucide mâine. Să cunoaștem consecințele acțiunilor noastre de acum înseamnă să știm că putem îndrepta greșelile. Poate că viața mea se termină mâine, dar generațiile viitoare vor duce în spate consecințele greșelilor făcute acum.
In prezent, Pământul are o temperatură medie de aproximativ +16.1°C. Acest lucru reprezintă o schimbare radicală în temperatura totală a planetei noastre. In trecut, înainte de revoluția pre-industrială, Pământul nu depășea temperatura de +15°C.
Ce ne indică acest lucru ?
Ei bine, a fost înregistrată o creștere de ~1,1°C, însă ce reprezintă o creștere de 1,1°C în viața noastră? Nu pare o creștere importantă sau cel puțin semnificativă, însă este chiar contrariul, deoarece această creștere determină fenomene pe care nu ni le dorim.
Creșterea temperaturii afectează fiecare aspect al planetei noastre, iar poluarea din zonele mari, în special din metropole, are impact asupra celor care nu sunt în proximitatea acestora, și mai ales asupra zonele vulnerabile. Aici intervine conceptul de injustiție climatică, care subliniază faptul că „membrii cei mai vulnerabili ai societății sunt, deseori, cel mai puternic afectați de schimbările climatice. Impactul negativ crescut este nedrept, mai ales pentru că aceste grupuri dezavantajate sunt cel mai puțin responsabile pentru acțiunile care duc la criza climatică”.
La începuturi, clima Pământului era de aproximativ -18°C, fiind determinată de lipsa gazelor cu efect de seră (GES). Apariția acestora a dus la creșterea temperaturii și la apariția omului. Împreună, gazele cu efect de seră și oamenii au transformat temperatura Pământului, din -18°C la 16,1°C.
Asupra acestei creșteri au avut loc mai multe fenomene, atât naturale, cât și exercitate de om, precum industria și nu numai.
Dintre cele cinci GES, dioxidul de carbon este cel mai nociv, mai ales folosit în moduri greșite sau abuzive. Omul are nevoie de astfel de gaze, chiar și în ciuda faptului că pot fi dăunătoare, deoarece, ele determină viața pe pământ. Dioxidul de carbon are un rol important în multe dintre fenomenele naturale ale planetei, cunoscut fiind mai ales cel de fotosinteză. Activitatea umană a transformat acest gaz, in ultimele decenii, în unul nociv, prin arderea combustibililor fosili, făcându-l principalul gaz cu efect de seră in problema încălzirii globale.
Autoarea articolului:
Mă numesc Maria Tărăoi și sunt cea care a început și care a dus la un sfârșit acest scurt articol în care prezint câteva informații de bază. Sunt o persoană activă și îmi ocup timpul cu activități de voluntariat în cadrul unui centru privat pentru ajutarea copiilor cu autism, cânt la un instrument și mă implic în cât mai multe activități. Am ales sa iau parte la acest proiect pentru a transmite idei “reciclabile” și pentru a readuce în discuție un subiect important, deoarece noi toți avem legătură cu ceea ce se întâmplă în jur.
Proiectul este coordonat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația EN ROOT și co-finanțat de Ambasada Franței și Institutul Francez din România.