Aducem schimbare prin educație.

Cu dorință de dialog și schimbare, cu întrebări și activități pregătite meticulos, am terminat o primă rundă de ateliere pentru educație de gen în 3 licee din București, în cadrul proiectului „Viitorul este Egal”: Liceul Tehnologic „Elie Radu”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”.

Am vorbit despre stereotipuri, prejudecăți, roluri, egalitate și violență de gen, iar elevii și elevele au povestit cu nesaț despre cum societatea, în general, încorsetează oamenii în etichete. Despre cum au auzit, de la bunici, din reclame, de pe coridoarele școlii, că sunt anumite reguli dictate foarte clar pentru femei sau pentru bărbați. Am vorbit despre cum toate prejudecățile și rolurile de gen favorizează violența. Pentru că, spuneau ei/ele, o persoană care refuză să se supună normelor sociale nu-și mai găsește locul atât de ușor într-o comunitate, și refuzul de a ieși din orânduiala lumii poate provoca anumite comportamente și atitudini violente.

Apoi am vorbit despre tipuri de violență, am făcut exerciții de identificare a abuzului, despre ce pot face ei/ele pentru a duce mai departe lupta pentru egalitate de șanse și am purtat discuții lungi despre cum putem interveni, care sunt instrumentele legale pe care le avem la dispoziție, care sunt pașii pe care trebuie să-i facem dacă suntem victime sau dacă suntem martori. Cu timiditate la început, cu încredere mai spre final, au povestit despre tot felul de situații de abuz pe care le-au identificat în propria bulă. Despre cazuri de revenge porn, despre violență de toate tipurile, despre deschiderea autorităților și cadrul legislativ precar, dar și despre cum putem recunoaște și încadra anumite infracțiuni într-o anumită categorie.

Chiar dacă s-a simțit timiditatea în vocile lor la primul atelier, treptat, cum își desface ceapa straturile, au prins încredere să povestească și experiențe personale, dar și speranțe și visuri pe care le au când vine vorba despre societatea românească și care este motivația pe care o au de a schimba ceva.

La finalul celor trei ateliere de care a beneficiat fiecare clasă, o parte dintre elevele participante au decis să se implice în faza următoare a proiectului. Acum suntem în febra pregătirilor unei campanii stradale. Am pregătit echipa, obiectivele, și liceenele au decis că vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la violența în spațiul public, mai ales pentru că și ele sunt afectate de hărțuire în preajma liceului sau atunci când merg pe stradă.

__

Proiectul este derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația FRONT și beneficiază de o finanțare în valoare de 170,121 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.