Hai să descoperi ce am făcut la training-urile internaționale, pe ce tematici am lucrat, dar și ce probleme și posibile soluții la probleme sociale sau de mediu am explorat.

În 2024, am organizat o serie de 4 cursuri internaționale de formare pe diferite teme, cu scopul de a împuternici tineri/tinere și persoanelor lucrătoare de tineret din mai multe țări europene să activeze mai mult în comunitățile lor, dar și într-un mod mai responsabil, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional. Am abordat probleme sociale, precum și probleme de mediu și am invitat participanții noștri să exploreze posibile soluții care ar putea fi implementate în comunitățile din care facem parte.

Toate aceste cursuri de formare au fost posibile datorită acreditării obținute prin programul Erasmus+, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formarii Profesionale (ANPCDEFP).

„Be sustainable! Make a difference!” 

Primul training internațional al anului, ”Be sustainable! Make a difference!” a avut loc în martie 2024 și a adus împreună persoane care sunt lucrătoare de tineret din 14 țări europene. Training-ul a avut loc la Bușteni, unde am explorat împreună timp de 8 zile diferite moduri prin care putem deveni mai sustenabili, atât la nivel individual, cât și la nivel organizațional.

De la subiecte precum interdependența globală până la consumul responsabil, am avut și oportunitatea de a contura planuri de acțiune pe care să le transpunem în realitățile noastre cotidiene, având ocazia să ne gândim la modul în care am putea integra principiile și valorile durabile în organizațiile și activitatea noastră, pe lângă schimbările necesare la nivel individual, contribuind astfel la transformarea comunităților noastre în cele verzi.

„Design Thinking for Local Advocacy”.

Cel de-al doilea curs al anului, care a avut loc în mai 2024 la Bușteni, a adus împreună participanți și participante din 9 țări europene, pentru a identifica problemele locale și a explora soluții, folosind metodologia design thinking.

De la activități prin care am creat treptat un spațiu sigur pentru participanți, până la jocuri de rol și simulări ale negocierilor cu autoritățile publice locale, am navigat prin probleme legate de violența de gen (în România și Estonia), locuințe sociale (în Grecia), lipsa căminelor studențești (în Slovenia), lipsa sistemelor medicale (în Madeira și Serbia) sau supraturism (în Spania).

De asemenea, participanții au explorat posibile soluții pentru aceste probleme, prin sesiuni de brainstorming, feedback din partea celorlalte echipe, jocuri de rol și dezbateri. Spre finalul training-ului, fiecare echipă națională a dezvoltat un plan al unei campanii de advocacy pe care să continue să lucreze în propriile comunități.

„Escape Climate Change”

Penultimul training internațional al anului 2024, „Escape Climate Change”, a reunit participanți și participante din 9 țări europene. Tot în Bușteni, am dezvoltat primele noastre escape room-uri climatice: am creat două camere, una despre justiția climatică și una despre modul în care deciziile noastre alimentare pot afecta schimbările climatice. Ne-am jucat, am experimentat, am învățat împreună și ne-am întors cu toții acasă cu planuri de dezvoltare și implementare în continuare a noilor activități create în comunitățile noastre.

Scopul acestui curs de formare a fost acela de a încuraja acțiunea împotriva schimbărilor climatice în rândul tinerilor prin crearea de experiențe de învățare bazate pe escape rooms.

„Let’s talk (more) about gender, baby!”

Ultimul curs al anului, „Let’s talk (more) about gender, baby!”, care a avut loc tot la Bușteni, în luna iulie, a avut drept scop deconstruirea rolurilor și stereotipurilor de gen – am vorbit despre gen și media, folosind metodologia Design Thinking. Mai precis, am explorat concepte precum egalitatea de gen și violența bazată pe gen, societățile patriarhale, puterea și privilegiul, identitatea de gen și orientarea sexuală. Am integrat, de asemenea, dimensiunea legislației europene în ceea ce privește fenomenul de violență de gen.

În plus, am integrat și metodologia peer to peer, oferind participanților/participantelor spațiu pentru a învăța unii de la alții, a facilita sesiunile și a integra noi modalități de a se simți bine atât fizic, cât și emoțional – de la sesiunile de yoga de dimineață, până la procesarea emoțiilor într-un atelier de sănătate mintală.

Toate aceste cursuri de formare au fost posibile datorită acreditării obținute prin programul Erasmus+, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formarii Profesionale (ANPCDEFP).