42 de oameni într-un context de învățare care va aduce schimbări.

Viitorul prin acțiune e aici, e acum, e alături de oameni care cred în schimbare și care, cu fiecare zi, trăiesc din ce în ce mai sustenabil. E un proces de lungă durată, e un proces care presupune sacrificarea confortului personal uneori, dar este necesar. Și, la fel de necesar, este să educăm cât mai mulți oameni să fie mai atenți la urmele pe care le lasă asupra planetei, și cât mai multe instituții pentru a ne asigura că Agenda 2030 este implementată și în România.
Despre asta au fost zilele petrecute la Sinaia, într-un nou training alături de cei/cele 42 de participanți/participante. Despre cetățenie globală, unde am evaluat implementarea planului de acțiune, despre metode de participare cetățenească, despre Educație Globală – adică, mai concret, metode de educație non-formală, planificare și testare ateliere pentru tineri/tinere. Apoi am făcut un brainstorming curriculum pentru echipa de facilitare, și un plan de acțiune pentru desfășurarea atelierelor din următoarea etapă a proiectului, precum și pentru întărirea și mobilizarea rețelei naționale de facilitare.
„Ne-am cunoscut și împrietenit mai bine”, spune una dintre formatoare. S-au consolidat relațiile dintre participanți/participante, iar atmosfera generală a fost plină de energie, emoții și suport reciproc. Schimbul de experiență a fost atât distractiv, cât și util, dar lucrul pe care îl împărtășesc cei mai mulți este că se simt motivați/motivate să lucreze cu tinerii/tinerele în propriile comunități.
Am învățat și noi câteva lucruri; am învățat cât de important este să avem grijă să menținem conexiunea dintre participanți/participante, cât de mult ajută să facem schimb de experiențe și câte-n lună și-n stele putem să ducem mai departe împreună.
Pentru Cristina, coordonatoarea proiectului, cel mai super moment a fost atunci când a privit scenetele de la activitatea de participare publică „Au fost delicioase, au fost creativi și amuzanți toți, m-am simțit ca la un spectacol de comedie:)”.
Mai departe, urmează să definitivăm curricula pentru formatori/formatoare, și să începem, în septembrie-octombrie, să implementăm atelierele de educație globală în licee și centre cercetășești.

Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României și Fundația Noi Orizonturi și beneficiază de o finanțare în valoare de 234615 € prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.