„Fain tare, a fost ca în viață. Subiectul piesei a fost bullying-ul".

Proiectul “Forum Theatre – as a tool to stimulate civic involvement” a fost implementat pe durata a 11 luni și a constat în aducerea discuțiilor despre (in)egalitate de gen în licee, prin metoda de Teatru Forum. 

Am preluat situații reale, din viețile liceenilor și le-am expus prin teatru, pentru a putea crea un spațiu de dialog cu elevii și elevele, în vederea identificării unor soluții. La finalul reprezentației de Teatru Forum, publicul este încurajat să se implice în astfel de probleme atunci când devine martor la astfel de scene.

Piesa de teatru „O glumiță”, construită în cadrul proiectului finanțat de Institutul Francez și Ambasada Franței, a fost jucată în 7 locații, licee și școli din zonele rurale din apropierea Bucureștiului și a facilitat dialogul ulterior pentru a afla cum se raportează elevii/elevele la problematica inegalității de gen, cum o experimentează în propriile realități și cum pot adresa aceste abuzuri prin diverse posibile soluții. 

„În piesa de teatru era vorba despre bullying și mi-a plăcut acest subiect pentru că în țara noastră se întâmplă foarte multe cazuri de genul și ar trebui să schimbăm asta”, este unul dintre gândurile exprimate de către participanți/participante. 

Proiectul a fost implementat în plină pandemie și adaptat la restricțiile impuse. Dacă la început de martie începusem procesul de documentare cu privire la tematica piesei, aveam o echipă de voluntari formată pentru a pune în scenă reprezentația, pe măsură ce timpul trecea, devenea mai evident că nu vom putea să facem lucrurile așa cum obișnuiam, și nici să ne întâlnim cu elevii și elevele în școli. Așa că am decis să rărim întâlnirile cu echipa de voluntari/e și ulterior să vorbim cu liceenii în format online.

„E un proces continuu de adaptare al metodei, mai ales că partea de intervenții fizice, în care spectatorii luau locul actorilor și ne arătau soluțiile propuse de ei, acum a fost înlocuită de vorbe, de imaginație. Am încercat să avem impactul pe care metoda îl are în condiții obișnuite, dar și să respectăm restricțiile impuse. Pot spune că a funcționat și în online, am adăugat mai multe discuții și am luat rând pe rând personajele, să vedem ce comportamente ne-am fi dorit să aibă, ce ar fi putut face diferit.”, povestește Alex, coordonatoarea de proiect. 

Ne dorim să continuăm cu astfel de activități, atât în licee, cât și în medii universitare sau unde putem să discutăm cu tineri profesioniști, chiar și cu cei din media. Motivația de a continua este dată de feedback-ul primit de la publicul avut la aceste 7 reprezentații și constatarea nevoii acestora de informare pentru a putea să identifice inegalitățile de gen, pentru a deveni conștienți/e de cum se manifestă, care sunt efectele sale și cine sunt actorii care pot face ceva, pornind de la ei înșiși și ajungând la nivel de instituții. 

„Fain tare, a fost ca în viață. Subiectul piesei a fost bullying-ul. A fost un exemplu bun pentru că acele lucruri se întâmplă în viața reală. Am prieteni care au fost supuși bullying-ului pentru niște chestii pe care nu le-au făcut și chiar nu este ok.”, mai spune unul dintre participanți când descrie experiența la care a luat parte.