În 2022, între 13-16 octombrie, a avut loc a doua ediție a Bucharest Feminist Film Festival. De această dată, ne-am dat întâlnire la ediția MANIFEST, pentru a vedea de ce încă mai avem nevoie de feminism în anul 2022, ce înseamnă & de ce este important pentru noi.

De ce un festival de film feminist?

Visăm la o lume incluzivă

Ne dorim o societate mai deschisă, mai incluzivă și mai sigură pentru toate persoanele indiferent de rasă, gen, religie, orientare sexuală, statut financiar etc.

Credem în educație

Ne dorim să educăm publicul în ceea ce privește concepte precum feminismul și să creștem gradul de conștientizare în ceea ce privește violența de gen.

Vrem un proiect îndrăzneț

Vrem să vorbim despre feminism într-o țară în care acest cuvânt încă aduce cu sine teamă, stigmă, stereotipuri.

Am continuat și ne dorim să continuăm să organizăm acest festival pentru că vrem să explorăm problemele cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații în societățile patriarhale, printr-o selecție de filme care abordează subiecte precum drepturile omului, egalitate & violență de gen, migrație, roluri de gen, identitate și intersecționalitate.

Cum a fost ediția MANIFEST?

Prima zi a festivalului a început cu un moment de manifest feminist, unde i-am avut și le-am avut alături pe Ionela Băluță, conf. Univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Ambasada Canadei, Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile omului, Centrul FILIA, și Cătălin Teniță, deputat în Parlamentul României. 

Seara a continuat cu proiecția filmului Imaculat, regizat de către Monica Stan, și s-a încheiat cu o sesiune de Q&A cu Cezar Grumăzescu și Ana Dumitrașcu, actori în rolurile principale.

Poți vedea câteva frânturi din prima seară a ediției MANIFEST aici.

În cea de-a doua seară, am ascultat împreună Frica în sân, de la Teatru Improbabil, am explorat filme cu tematici feministe, am stat la povești cu regizori, regizoare, de aici și de prin alte părți ale lumii, am râs și ne-am bucurat să vedem oameni venind la proiecții vineri seara.

Poți vedea aici povestea pe scurt a celei de-a doua zi. 

Sâmbătă ne-am dat iar întâlnire la filme feministe, unde am explorat proiecții despre experiențele persoanelor queer, am continuat să ascultăm și poveștile din cadrul expoziției adusă în festival de către Identity.Education, am avut sesiuni de Q&A, ne-am petrecut după amiaza vorbind despre stereotipuri și roluri de gen în cadrul panelului Make it double, unde i-am avut alături pe Arthur Chays, regizor din Franța, Carmen Gheorghe, E-Romnja, Patrick Brăila, activist trans, ACCEPT, Lia Suderman, regizoare, într-o discuție moderată de Cătălin Georgescu, și  am continuat cu filme, iar la final de seară, le-am avut pe scenă pe fetele de la F-Sides Cineclub, care ne-au povestit despre lucrurile frumoase pe care le fac.

Poți vedea aici cum a fost în cea de-a treia zi.

Cu pași repezi, am ajuns și la ultima zi a festivalului, după ce am râs împreună, am și plâns, la unele filme, ne-am întrebat de ce ne confruntăm cu atât de multe probleme, am căutat și găsit câteva răspunsuri.

În ultima zi, am avut proiecții despre corp și sexualitate, sesiuni de Q&A cu echipe de film, dezbatere despre reprezentarea femeilor în politică la care au participat Oana Țoiu, Petre Florin Manole, Mihaela Ștefan și Ciprian Ciucu, într-o discuție moderată de Teodora Munteanu, calupul de filme scurte despre violență de gen și ceremonia de închidere.

Hai să vezi și cum a fost în ultima seară, aici

Ce filme au câștigat la ediția a doua?

Anul acesta a fost o decizie grea în ceea ce privește decernarea premiilor, ne-a spus juriul format din Ruxandra Ghițescu, Ioana Bugarin și Andra Tarara: „A fost greu pentru că au fost abordate subiecte foarte importante, iar filmele discursurile și abordările stilistice au fost calitative”.

Premiul pentru cel mai bun film scurt străin a fost acordat ”PERFORMANCE 54”, regizat de către Alimohammad Eghbaldar, „Pentru originalitatea și spiritul ludic cu care aduce în discuție teme universale despre societăți patriarhale și roluri de gen, și pentru expunerea unor probleme specifice, și pentru că oferă un cadru de reprezentare al vocilor marginalizate”, adaugă juriul.

Prima mențiune specială a mers la ”INVISIBLE HANDS”, regizat de către Lia Sudermann și Simon Nagy, care au fost în București alături de noi pe toată perioada festivalului, „Pentru modul în care dezbate, fără a trage concluzii, discuția din jurul muncii domestice și dificultățile de a evada din ea. Nu poți face grevă acasă!”, explică juriul.

Iar cea de-a doua mențiune specială a mers la filmul “THINGS THAT DON’T DIE”, regizat de către Manuela Gutierrez, care a fost, de asemenea, alături de noi, în București, „Pentru curajul de a adresa cu sinceritate și candoare o problemă contemporană, și pentru realizarea filmului într-o manieră personală.

Cum a fost și cum va continua Bucharest Feminist Film Festival?

Pe parcursul celor două ediții, sala de cinema a Cinematografului Europa a strâns peste 1000 de persoane, 61 de filme din toate colțurile globului și peste 50 de persoane publice din sferele regiei de film, artelor creative, activismului, administrației publice și mediului universitar.

Cele două ediții de până acum ne-au arătat și mai mult nevoia tinerilor/tinerelor de a lua parte la astfel de evenimente, la care să putem continua să vorbim despre egalitate de gen, feminism, migrație, violență, roluri & stereotipuri de gen.

Vrem să deschidem acest dialog către cât mai multe persoane și să ne strângem împreună pentru că ne dorim să trăim într-o lume mai justă, mai egală, mai incluzivă.

Vrem să facem acest festival împreună. Să ne implicăm împreună, să construim împreună cu diferiți actori, și să avem cât mai multe ocazii să ne întâlnim să povestim despre valorile comune care ne-au adus aici.

*

Cea de-a doua ediție a Bucharest Feminist Film Festival a devenit posibilă datorită sprijinului Ambasadei Canadei, Fundației Comunitare București & Swimathon București, Ambasadei Spaniei, Ambasadei Franței și Institutului Cultural Francez și Forumului Cultural Austriac și datorită celor care ne-au susținut cu donații.

Partener media principal: Radio Guerilla

Parteneri media: IQ Ads, Igloo, Munteanu recomandă, Educație Privată, Film Menu, Movienews, Spotmedia.ro, Zile și nopți, Revista Zeppelin, AIVImedia.hub și LitFem

Și pentru că orice eveniment reușit trebuie să fie acompaniat de un vin bun, vrem să mulțumim Domeniilor Sâmburești că ne-au ajutat să facem posibil un cocktail party de deschidere a acestei ediții. De asemenea, mulțumim Aqua Carpatica și FruFru pentru că ne-au ajutat să avem grijă de voluntarii și voluntarele noastre.