După ce ne-am mărit echipa de bibliotecare în luna octombrie, în urma unui proces de selecție și a unui training, după ce ne-am întâlnit pe Zoom 3 zile – exact ca-n basme -, povestind despre ce înseamnă să organizezi o Bibliotecă Vie, despre experiența organizației în lucrul cu metoda care are drept scop combaterea discriminării, despre responsabilitățile pe care le au cărțile, bibliotecarele/bibliotecarii și cititorii/cititoarele, am continuat implementarea proiectului „Cărți fără coperți” cu un alt training.
Două dintre artfuzionistele noastre, Raluca și Roxana, au facilitat sâmbătă un training pentru noile cărți care s-au alăturat rețelei Biblioteca Vie.
Ne-am cunoscut mai bine cu cele 9 persoane care s-au așezat cu încredere în rafturile noastre, s-au spus povești, s-au dat mai departe principiile metodei și cum se folosesc în dialogul cu cititorii/cititoarele. Așteptăm cu nerăbdare ca noile cărți să fie citite într-o Bibliotecă Vie în curând, pentru a-și spune poveștile despre cum sunt văzute prin filtrele stereotipurilor și discriminării și cum sunt ele de fapt, dar și despre cum au reușit să gestioneze prejudecățile cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, cu scopul de a-i face pe oameni mai conștienți de riscurile de a judeca o carte după copertă.
În Biblioteca noastră Vie, se regăsesc acum 9 titluri noi:
- Mamă singură;
- Fosta parteneră a unui consumator abuziv de alcool;
- Fost consumator de droguri;
- Persoană arsă;
- Copil din familie monoparentală;
- Persoană cu percepție vizuală de 2%;
- Mamă nevăzătoare;
- Persoane cu deficiențe de auz;
- Persoană non-binară;
- Persoană de etnie romă feministă.
Atât training-ul, cât și evenimentul de Bibliotecă Vie online la a cărei organizare lucrăm acum și pe care o vom anunța curând fac parte din proiectul „Cărți fără coperți”, despre care poți citi mai multe aici.
* Proiectul este finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate.