Prima ediție a Feminist Film Festival în București a fost un vis artfuzionist care s-a împlinit la începutul lui septembrie, la Cinema Europa, timp de 5 zile încărcate de proiecții de film, sesiuni de Q & A cu regizori și regizoare din mai multe țări, de pe continente diferite, workshop-uri de educație non-formală și dezbateri.
La început de septembrie, în anul 2021, am dat viață micii săli de cinema de pe Calea Moșilor, al cărei prag nu era călcat foarte des. Poate, ca noi, nici tu nu l-ai observat când ai trecut pe lângă el sau poate n-ai mai fost demult acolo. Cartierul a renăscut în perioada acestor zile, cât a durat festivalul, când sute de tineri și tinere s-au înghesuit în intimitatea sălii pentru a explora subiecte precum egalitate de gen, accesibilitate, violență de gen, reprezentare, identitate și intersecționalitate.
Ne-am dorit ca prin acest festival internațional de film feminist care s-a întâmplat pentru prima dată în România, să putem deschide un dialog despre ce înseamnă feminismul și care sunt problemele cu care ne confruntăm în societate, fie că suntem femei sau bărbați, tineri sau vârstnici, copii sau adulți. Și dacă ne întrebăm la ce ne duce cu gândul cuvântul feminism, sunt foarte multe răspunsuri care pot influența către diferite realități sau stereotipuri. Fie că e vorba despre mișcări istorice importante, despre ziua în care femeile și-au câștigat dreptul la vot, fie că e vorba despre proteste radicale și femei care refuză să se epileze, feminismul înglobează multe problematici actuale, de aici sau din altă parte.
Și pentru că feminismul are o istorie și o cultură complexe, și este, de multe ori, un cuvânt care creează controverse, un cuvânt puternic, pe care poate ne ferim să-l folosim uneori, sau pe care îl folosim în mod greșit, ni s-a părut important acest dialog. Prin acest festival, ne-am dorit și ne dorim în continuare să revendicăm termenul „feminism” și să-l aducem mai aproape de cât mai mulți oameni și cât mai multe instituții, cu scopul de a contribui la construirea unei societăți bazate pe egalitate de gen, în beneficiul tuturor.
Prin intermediul filmelor și al educației non-formale, vrem să creăm un spațiu de dialog și învățare, un context în care să deconstruim norme sociale și să reflectăm la cum putem avea o societate bazată pe echitate.
Cum a fost prima ediție, de fapt?
Accesibilă. Dincolo de faptul că intrarea a fost liberă, pentru a-și putea permite oricine să ia parte la acest eveniment, am căutat o locație care să permită și accesul persoanelor cu dizabilități sau a mamelor care, poate, și-ar fi dorit să vină cu copiii lor în cărucioare. În București, doar două cinematografe oferă aceasta accesibilitate, și ne-am parteneriat cu una dintre ele, pe care o vom păstra aproape și în edițiile următoare ale festivalului.
Îndrăzneață. A fost prima oară când un astfel de eveniment a avut loc în România, primul festival care nu s-a temut de conotațiile negative care sunt uneori asociate cu feminismul.
Ce spun oamenii care au călcat pragul Cinema Europa la început de septembrie 2021?
„…vorbind la modul general, a fost un eveniment superb. Este nou, este puternic, este revoluționar. Abia aștept următoarele ediții în care sper să mă pot implica mai mult!”.
„Mi-a plăcut enorm tema festivalului, aveam mare nevoie de un festival care sa pună accentul pe problemele femeilor.”
„Filmele sunt extrem de tulburătoare, îmi este greu să zic pe care îl prefer. Fiecare zi a fost mai bună decât cealaltă. Impresionant!”
Ce s-a întâmplat în cele 5 zile ale Feminist Film Festival?
- Am ajuns la un număr de 1.500 de tineri și tinere care au venit la proiecții și workshop-uri;
- Am proiectat 33 de filme din 21 de țări, de pe 4 continente;
- Am avut 4 sesiuni de Q & A cu 9 invitați/invitate;
- Am avut 20 de voluntari/e care ne-au ajutat să facem totul să se întâmple;
- Am avut 5 activități educaționale, unde am colaborat cu oameni din comunitatea feministă: un workshop despre autoreprezentare prin film, facilitat de către Patrick Brăila, unul despre consimțământ, facilitat de către echipa Girl Up România, unul de scriere feministă, facilitat de către echipa Gen, revistă, o expoziție foto cu titlul „De ce sunt feminist.ă”, realizată în colaborare cu Asociația Iele-Sânziene, și o piesă de Teatru Ziar, pusă în scenă de către voluntari și voluntare ai Asociației A.R.T. Fusion;
- Un concert de încheiere, unde am ascultat-o pe Ana Coman cântând în Expirat.
Care au fost filmele câștigătoare?
Juriul format din Ruxandra Ghițescu, Oana Ghera și Georgiana Vrăjitoru a ales două filme câștigătoare, unul la categoria de scurtmetraje și unul la categoria de lungmetraje.
Cel mai apreciat film scurt a fost ”All I need is a ball”, regizat de către Elena Molina. Filmul spaniol spune povestea Palomei Pujol, campioană la freestyle football, și arată cum și-a făcut ea loc într-o lume a bărbaților și cum a încurajat și ajutat și alte fete să practice acest sport. Atât regizoarea, cât și protagonista, au fost în București pe perioada festivalului, unde Paloma a făcut o reprezentație de freestyle pe scena cinematografului și ne-a povestit despre cum a fost tratată diferit încă din copilăria petrecută în Mexic doar pentru că este fată. Mai multe detalii despre perspectiva ei feministă poți asculta în interviul de aici.
Mina Keshavarz, regizoarea din Iran, care a fost, de asemenea, prezentă la București pe perioada festivalului, a câștigat premiul juriului pentru cel mai bun lungmetraj. Filmul său, ”The art of living in danger”, spune povestea activismului pentru egalitate de gen și arată contextul în care femeile luptă pentru schimbare, într-o societate în care violența domestică și de gen nu este pedepsită prin lege. Mai multe detalii despre Mina și filmul său poți citi aici, în interviul pe care l-a acordat pentru Libertatea.
Cine a făcut posibile aceste lucruri?
Dincolo de partenerii media și de parteneriatele cu ONG-urile Girl Up România, Gen Revistă, Asociația Iele-Sânziene, ediția I a Festivalul de Film Feminist a fost finanțată de către Consiliul Europei, prin Fundația Europeană pentru Tineret și sponsorizat de către Ambasada Spaniei în România.
Ce ne dorim în continuare?
Ne dorim ca Feminist Film Festival să continue să se întâmple, în fiecare an de acum încolo, să creăm spații și contexte de dialog și să continuăm să fim aliați/aliate în ceea ce privește feminismul și schimbarea prin educație.