Iată o nouă resursă pe care o poți folosi pentru a aborda probleme legate de incluziune socială și non-discriminare.

Manualul pentru facilitatori/facilitatoare pe care l-am lansat ca parte a proiectului  “InclusiOFF-Let’s Turn It ON!”, finanțat prin Erasmus+, un program al Uniunii Europene, conține o colecție de metode prin care poți aborda subiecte care țin de drepturile omului, incluziune socială și non-discriminare. 

Toolkit-ul vine în sprijinul facilitatoarelor/facilitatorilor care își doresc să dezvolte procese de învățare cu persoane care sunt la început de drum în ceea ce privește aceste etematici și conține o bază conceptuală simplă, dar comprehensivă, o serie de activități educaționale detaliate și o listă cuprinzătoare de resurse adiționale. 

Proiectul în cadrul căruia a fost realizat a avut drept scop dezvoltarea competențelor de dezvoltare a activităților educaționale pentru reducerea discriminării și excluziunii sociale în rândul persoanelor lucrătoare de tineret, precum și competențe de a susține schimbări de politică care vizează incluziunea socială la nivel local. 

 Proiectul a fost implementat între 2020 și 2022 și a atins următoarele obiective:

  • Consolidarea capacității a 6 organizații de tineret de a aborda eficient și calitativ excluziunea socială în comunitățile lor. 
  • Crearea unei rețele de peste 30 de lucrători/lucrătoare de tineret care să abordeze excluziunea socială prin educație non-formală și metode de advocacy. 
  • Dezvoltarea competențelor a peste 900 de tineri/e pentru a înțelege și a face față excluziunii sociale în viața și societatea lor.

Materialul a fost dezvoltat de către Andreea-Loredana Tudorache, pe baza experienței don proiectul în care am lucrat alături de mai multe organizații din Europa: BalkanIdea NOVI SAD (Serbia), Hang-Kép Kulturális Egyesület (Ungaria), Sdrujenie „Nadejda-CRD” (Bulgaria), Teatro Metaphora (Portugalia) și Udruga Prizma (Croația), editarea să a fost realizată de către Andreea Oglagea, iar grafica a fost creată de către Cristinel Melinte. 

Opiniile exprimate în acest material aparțin autoarei sale, și nu reflectă neapărat poziția Comisie Europene. 

Manualul este disponibil în limba engleză și poate fi consultat/descărcat gratuit de aici.