Anul acesta, am dus Biblioteca Vie într-o călătorie prin țară, în cadrul proiectului național „Dialogul schimbării”. După ce am mers la Constanța, unde am organizat o dezbatere cu tineri/tinere, autorități locale și organizații non guvernamentale, unde am vorbit despre non discriminare și drepturile omului, și am format o nouă rețea de persoane practicante în metoda Bibliotecii Vii, am făcut același lucru și la Iași.
În cadrul dezbaterii de la Iași, am povestit despre accesibilitatea orașului, egalitate de șanse, moduri de lucru între societate civilă și autorități locale, discriminarea și (sub)reprezentarea femeilor în politică, provocările și realizările organizațiilor care furnizează servicii sociale, și despre nevoile pe care le avem, fiecare dintre noi, indiferent de sectorul în care activăm.
După ce am ascultat ce ne-au spus invitatele și invitații din panel (Teodora Munteanu, FONSS, Andrei Popescu, Consiliul Local, Bogdan Bălănișcu, Ministerul Mediului, Alexandrina Dinga, Asociația CIVICA & Ilinca Sahlean, UNSR), care au acceptat invitația noastră la evenimentul „Schimbarea începe cu TINErii”, ne-am împărțit în grupuri de lucru și ne-am mutat la mese pentru o cafenea publică, unde am colectat aceste nevoi, printre care se numără încurajarea voluntariatului, conștientizarea în ceea ce privește toate formele (și criteriile) de discriminare, servicii sociale și bugete speciale pentru victimele violenței domestice & de gen, stimularea participării civice & conștientizarea puterii cetățenilor, informarea asupra drepturilor omului (educație, atât formală cât și nonformală), accesibilizarea limbajului & instrumentelor de comunicare pentru a facilita dialogul între ONG-uri, beneficiari, cetățeni.
După această dezbatere, am facilitat un curs de formare în metoda Bibliotecii Vii cu tinere din Iași, care urmează să organizeze mai departe evenimente prin care să deconstruiască stereotipuri. Cursul de formare s-a finalizat cu un eveniment de Bibliotecă Vie deschis publicului larg, la care am reușit să ajungem la persoane de vârste și din medii diferite.
„Am descoperit că a fi diferit este cel mai frumos lucru.”, ne-a mărturisit o cititoare la finalul evenimentului.
Alți cititori ne-au spus că au deconstruit din stereotipurile pe care le aveau: „Despre persoanele non binare nu credeam până acum că totuși se pot plasa pe mijlocul unei balanțe de genuri, însă astăzi m-am convins că pot”.
Finalul de curs & de Bibliotecă Vie ne-a lăsat, ca de fiecare dată, cu emoții, și abia așteptăm să ne întoarcem la Iași pentru încă un eveniment, dar și pentru a explora și colecta soluții la nevoile identificate în cadrul dezbaterii „Schimbarea începe cu TINErii”.
Până atunci, participantele la cursul de formare vor deveni organizatoare de Biblioteci VIi. Cu alte cuvinte, dacă sunteți sau aveți drum prin Iași, trebuie neapărat să vedeți ce treabă minunată fac în comunitatea lor.
PS: Nu ar fi fost la fel de magic dacă n-am fi fost în spațiul de la FAR – cowork & coffee.
Aceste evenimente fac parte din proiectul „Dialogul schimbării”, finanțat prin Erasmus+, program al Uniunii Europene.