Ne-am făcut bagajele și am plecat la Constanța, unde am povestit, alături de tineri/tinere, autorități locale și persoane din societatea civilă despre non discriminare și drepturile omului, și ne-am încheiat călătoria cu o Bibliotecă Vie.

Anul acesta, am dus Biblioteca Vie într-o călătorie prin țară, în cadrul proiectului național „Dialogul schimbării”. Am început cu zona Dobrogei, când am mers la Constanța, unde am organizat o dezbatere cu tineri/tinere, autorități locale și organizații non guvernamentale, pentru a vorbi despre non-discriminare și drepturile omului, și am format o nouă rețea de persoane practicante în metoda Bibliotecii Vii.

Ne-am început ziua de vineri în Constanța ascultând ce înseamnă să lucrezi în domeniul incluziunii sociale de la invitate precum Marinela Grigore, care ne-a povestit mai multe despre perspectiva instituțiilor de asistență socială; Carmen Dumitrescu, care ne-a vorbit despre munca sa în domeniul egalității de șanse din perspectiva Consiliului Local; Ana Petcu, vicepreședintă a Federației Tinerilor din Constanța, ne-a povestit despre problemele și nevoile pe care le au tinerii/tinerele din Constanța, Mariana Gâju, primară în Comuna Cumpăna, ne-a povestit mai multe despre problemele și nevoile identificate în mediul rural; Cristina Fodor ne-a vorbit despre perspectiva societății civile și despre munca pe care o desfășoară la Crucea Roșie; iar Alina Lebidov, reprezentantă a Penitenciarului Poarta Albă, ne-a povestit despre munca sa în această instituție, despre Reintegrare Socială și despre intersecționalitate. 

Evenimentul din 28 octombrie a fost centrat în jurul nevoilor pe care le avem, la nivel instituțional și personal, în ceea ce privește drepturile omului/non-discriminarea. Ne-am dorit ca discursul să fie unul incluziv, intersecțional și să fie concentrat asupra mai multor criterii de discriminare, și ne-am bucurat că în sală au fost prezenți și tineri din centre de plasamente, și tinere studente, și tineri implicați civic. 

În cadrul discuției din panel, s-a vorbit mult despre accesibilitate, egalitate de șanse, perspectiva din mediul rural în județ, percepția asupra persoanelor care ajung în penitenciar, asupra tinerilor din centre de plasament, dar și despre nevoile pe care le avem. După ce am ascultat ce ne-au spus invitatele noastre din instituții, ne-am împărțit în grupuri de lucru și ne-am mutat la mese pentru o cafenea publică, unde am colectat aceste nevoi, printre care se numără susținerea tinerilor din locuințe sociale, distribuirea gratuită a prezervativelor și produselor de igienă menstruală în școli, pregătirea tinerilor din comunități defavorizate în ceea ce privește examenele de admitere la universități, organizarea de acțiuni de prevenție a infracțiunilor.

După această dezbatere, am facilitat un curs de formare în metoda Bibliotecii Vii cu tineri și profesoare din Constanța, care urmează să organizeze mai departe evenimente prin care să deconstruiască stereotipuri.

Cursul de formare în Biblioteca Vie facilitat săptâmâna trecută nu avea cum să se termine altfel decât printr-un eveniment la care să fim & să citim cărți vii.

Câteva dintre persoanele care au participat ne-au mărturisit că au reușit să deconstruiască câteva stereotipuri în ceea ce privește tinerii din centrele de plasament, spre exemplu: „Credeam că nu pot avea o viață bună acolo și că personalul nu e atent la nevoile lor, dar am descoperit că nu e deloc așa”.

Aceste evenimente fac parte din proiectul „Dialogul schimbării”, finanțat prin Erasmus+, program al Uniunii Europene.