Toolkit-ul FEM a fost dezvoltat pentru a ajuta organizațiile și indivizii la împuternicirea femeilor tinere prin creșterea participării lor democratice și a cetățeniei active. Noi, consorțiul de organizații din spatele acestui toolkit și al proiectului, dorim să abordăm cetățenia activă într-un sens profund, ajutând începătorii și facilitatorii cu experiență să inspire femeile tinere, oferindu-le totodată și know-how-ul necesar pentru a face primii pași în lumea politică și a activismului.

Acesta este scopul principal al acestui toolkit - să vă ofere instrumentele necesare pentru a construi comunități feministe puternice de femei împuternicite, tinere și diverse gata să-și facă loc la masă.

Hai să descoperi toolkit-ul aici. Acesta poate fi consultat și descărcat integral, și este disponibil în limba engleză.

Problema noastră este: Unde sunt femeile?

Egalitatea de gen rămâne încă una dintre cele mai presante probleme care ne țin departe de o lume justă și echitabilă pentru toată lumea, dar se lucrează pe toate fronturile pentru a o realiza cât mai curând posibil.

Atingerea egalității de gen în Europa devine din ce în ce mai complexă, iar acesta este un fapt. Acest lucru se datorează atât lumii noastre din ce în ce mai globalizate, cât și datorită utilizarii lentilelor intersecționale care arată că genul nu poate fi abordat separat de alte tipuri de caracteristici ale identității noastre care se intersectează și în discriminare.

Acestea fiind spuse, complexitatea și dificultatea acestora nu ar trebui să ne descurajeze pe noi sau pe cei de la putere să abordăm problemele de gen care ajung să afecteze jumătate din Europa. Lipsa istorică și actuală de măsuri suficiente pentru a combate inegalitatea de gen a avut și are încă consecințe devastatoare asupra economiei, socialului și democrației  sistemului european.

O problemă uriașă în lupta noastră de a ajunge la egalitatea de gen provine dintr-un simplu fapt – femeile sunt încă masiv subreprezentate în plan politic, economic în sisteme democratice la nivel local, național și european.

Traducere: femeile au încă mai puțină putere decât bărbații.

Dacă ne uităm la Indicele egalității de gen 2023, acest criteriu are cele mai mici puncte dintre toate domeniile monitorizate cu un nivel devastator de scăzut de 59,1 puncte la nivelul UE. Dar problema este că acest număr nici măcar nu ține cont de câte dintre femeile care dețin puterea sunt tinere sau provin din grupuri subreprezentate. Pentru anul 2022, datele pe care le avem arată că mai puțin de 1% dintre femeile deputate sunt femei tinere (sub 30). Dar aceste date nu privesc identitățile care se intersectează, deci procentul pentru femei de culoare, femei cu dizabilități, femei din medii defavorizate socio-economic, femei LBTQ+ sau persoane non-binare este mult mai jos. 

În timp ce femeile, în general, se confruntă cu multe bariere în ceea ce privește participarea democratică, tinerele  (și în special tinere din grupuri subreprezentate) se confruntă cu și mai multe obstacole în a deveni cetățeni cu drepturi depline ai Europei și lidere.

Femeile tinere europene se confruntă de obicei cu o lipsă de voce și putere de a lua decizii care le afectează viața și creează schimbări sociale pozitive. Aceste elemente de descurajare variază de la discriminarea multiplă, povara prejudecăților, riscul de violență și teama de stigmatizare, împărțirea inegală a muncii de îngrijire și lipsa de accesibilitate, presiunile sociale și lipsa luării în considerare a abilităților și expertizei femeilor, conform Comitetului pentru egalitate și nediscriminare al Consiliului Europei.

Toate aceste obstacole pot duce la o stimă de sine scăzută și la un sentiment de inadecvare vorbind, ceea ce împiedică tinerele să se angajeze în viața politică și participarea democratică. Chiar și atunci când politica este deschisă femeilor, nu pare că este deschisă pentru toate femeile,pentru ca de multe ori, cele care câștigă puterea de decizie provin din medii privilegiate.

Proiectul este finanțat prin Erasmus+, program al Uniunii Europene.