Biblioteca Vie

Biblioteca Vie funcţionează ca o bibliotecă obişnuită – cititorii vin şi împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp, însă cărțile sunt oameni care intră într-un dialog personal cu cititorul.

Biblioteca Vie își propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni.

Ideea Bibliotecii Vii a fost inițial dezvoltată de organizația daneză “Stop the Violence”, de către cinci tineri din Copenhaga în urma unui atac asupra unui prieten. Acest atac brutal asupra prietenului lor, care din fericire a supraviețuit, i-a determinat pe cei cinci să ia atitudine în legătură cu această problemă, să crească nivelul de conștientizare și să-i mobilizeze pe tinerii danezi împotriva violenței. Astfel, în anul 2000, organizația “Stop the Violence” organizează prima Bibliotecă Vie în cadrul Festivalului Roskilde.

În Asociația A.R.T. Fusion, am folosit pentru prima dată Biblioteca Vie în mai 2009 în cadrul campaniei „Have a Lemon! Taste Diversity”, iar de atunci până în prezent am organizat peste 40 de Biblioteci Vii, care au avut în “rafturi” peste 300 de cărți vii și peste 5000 de cititori.

Asociația noastră urmărește modelul danez al organizației Human Library despre care găsiți mai multe informații aici: www.humanlibrary.org

 7,932 total views,  2 views today