Ştiri
Experiența de a fi voluntar este una care te schimbă, te face să evoluezi, să vezi lumea cu alți ochi, să te regăsești pe tine și locul tău alături de ceilalți. Fie că ajuți un copil să facă temele, un bătrân să se simtă util și apreciat, fie că te dedici unei idei, că promovezi schimbarea sau drepturile omului, când faci o activitate din propria voință și pentru a susține valorile în care crezi, lumea începe să îți aparțină, devine a ta.

Spiritul comunitar, implicarea civică, responsabilitatea pentru lumea în care trăim au nevoie de încurajare, de suport pentru a se manifesta, de informații și abilități pentru ca bunele intenții să devină realitate.

Prin acest proiect ne propunem să încurajăm persoanele și organizațiile care au dorința de a contribui la creșterea gradului de implicare socială la nivel local să devină promotori ai schimbării prin voluntariat în comunitatea lor.

Punem la dispoziție resurse și un cadru în care tineri, profesori, persoane din mediul ONG să își folosească și să își dezvolte competențe de a crea împreună activități de impact pentru comunitate.

 

Contextul proiectului

În județele din zona de sud a țării, în zona rurală (ex: Giurgiu, Teleorman, Argeș) activitatea de voluntariat și posibilitatile de implicare în comunitate sunt scăzute sau sporadice chiar dacă există potential și sunt persoane sau instituții care au avut inițiative în acest sens. Nu există modalități de comunicare, nu este o comunitate sau un grup care să se concentreze pe crearea de oportunități de implicare prin proiecte de voluntariat. Plecând de la exemplele create de către proiecte susținute sau inițiate de OMV Petrom, proiectul “Voluntariatul – o schimbare pentru comunitate” dorește să creeze un model de implicare socială și să faciliteze contribuția voluntariatului și a asociativității la dezvoltarea comunității și a relațiilor interumane.

SCOP

Proiectul vizează creșterea gradului de implicare al cetațenilor: tineri, reprezentanți ai școlilor și liceelor, organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai inițiativelor civice locale , din comunități în care OMV Petrom își desfășoară activitatea precum: Bolintin Vale, Poeni, Siliștea, Videle, Talpa, Roata de Jos, Vânătorii Mici, Ștefan cel Mare, Mîrșa, Găiseni, Clejani, Potlogi, Corbii Mari și Florești - Stoenești în ceea ce privește voluntariatul - ca mod de implicare în comunitate și dezvoltare a acesteia. 

Astfel oamenii din comunitate se vor reuni în ateliere de lucru pentru a înțelege ce este voluntariatul și cum pot ei deveni voluntari în organizații, avantajele voluntariatului și activități concrete de implicare, cum pot ei crea noi proiecte sau ong-uri.

OBIECTIVE

1. Dezvoltarea competențelor despre voluntariat și programe de voluntariat, asociativitate și strângere de fonduri în rândul a 60 persoane, din comunitățile în care OMV Petrom operează,  în cadrul a 8 ateliere susținute în perioada mai-iunie 2016.

2. Susținerea de sesiuni de mentorat (capacitarea pentru implicare și asociativitate) pentru 60 de persoane din comunitățile anterior menționate in lunile iunie și iulie 2016.

3. Organizarea a 8 activități de voluntariat, 1 per comunitate în lunile iunie și iulie 2016, cu participarea angajaților OMV Petrom în calitate de voluntari

ACTIVITĂȚI

Atelierele vor viza următoarele teme:

  • Ce este voluntariatul?
  • Cum facem programe de voluntariat în comunitate?
  • Cum creștem asociativitatea în comunitate?
  • Strângere de fonduri și economie socială

Ca un rezultat și ca o practică a perioadei de formare, grupurile de initiativă împreună cu oamenii din comunitate se vor implica în 8 activități de voluntariat create de către ei. Aceste activități de voluntariat pot viza domeniul educației, facilitare de ateliere pentru persoane dezavantajate, promovarea unui stil de viață sănătos, promovarea voluntariatului, consiliere în carieră, amenajare spații, etc. în funcție de nevoile identificate la nivel local și de resursele disponibile sau accesibile.

 

Proiectul este derulat de Asociația A.R.T. Fusion în perioada mai-iulie 2016 și finanțat de OMV Petrom. Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media