Ştiri„Fii parte la Diversitate!” este o campanie națională antidiscriminare în cadrul căreia ne dorim să atragem atenția asupra unor situații și mentalități, care pot fi schimbate prin acțiunile noastre de educație nonformală.


Prima etapă ia sfârșit

Noi am vizitat Cluburile IMPACT vara trecută și am prezentat metoda de educație nonformală Biblioteca Vie pentru câte doi reprezentanți de la fiecare club, iar ei au dat apoi metoda mai departe în cadrul unor ateliere organizate fiecare în orașul lui.

Între lunile noiembrie-decembrie 2014, după ce atelierele au fost făcute și oamenii au devenit dornici să dea mai departe ce au înțeles, prima parte a campaniei noastre antidiscriminare a continuat. Tineri din Oradea, Iași, Petroșani, Hârșova, Dej, Cluj, Uricani, Călărași și București au devenit cititori de cărți vii, sau chiar cărți vii.

Noi ținem mult la metodă - ea implicând fix ce spune titlul: o bibliotecă vie, poveștile oamenilor spuse  unor altor oameni interesați să le asculte – deci, într-un fel avem ascultători. 


Fie că le spunem cititori sau ascultători, au fost 2100 în total, în cele nouă orașe, dintre care Iași termină drept cel mai curios și nonformal oraș, cu 448 de cititori și e urmat de Uricani cu 411 și Oradea cu 303. Cărțile puse la dispoziție au fost 148 în total, dintre care în Hârșova, București și Oradea au fost cele mai multe (28, 24, respectiv 22).

Printre titlurile cărților vii se numără și Viața ca o provocare sau Piedestal pentru un artist vizual, povești pe care le veți putea citi (împreună cu altele) pe blogul dedicat proiectului, pe care îl vom lansa în curând. Până atunci, furnicile A.R.T. Fusion mai au de strâns materiale.

Proiectul se adresează tinerilor cu vârste între 12 și 20 de ani, din 8 regiuni ale țării și București, care nu au acces la programe educaționale, pe tematicile discriminării, diversității și drepturile omului.

Majoritatea tinerilor implicați în proiect nu mai auziseră de Biblioteca Vie, dar o dată ce au înțeles-o și după ce și-au citit cărțile preferate, au îndrăgit metoda pe loc și promit s-o folosească și pe mai departe, ca să afle și alții despre ea. Sharing is caring, așa ne place.

 

A doua parte începe în forță!

Dar campania noastră națională antidiscriminare  „Fii parte la Diversitate!” nu se încheie aici, ci merge mult mai departe. Urmează partea a doua a proiectului, o perioadă aglomerată, cu multe planificări. Coacem campanii stradale, în aceleași comunități.

Campaniile de stradă folosesc metode de animație stradală (teatru de stradă, flash mob, clovnerie, jonglerie, teatru invizibil, teatru experimental - social, politic, etc.) ce ajung în locurile în care orice altă formă de artă nu reușește.

Căutăm voluntari pentru campania din București mai exact. Vom avea nevoie de ajutor de la început până la final: adică de la brainstorming, până la stabilirea unui concept clar (pe una dintre temele diversitate, drepturile omului, discriminare), pe baza căruia se vor pregăti materialele, se va alege spațiul. Vom fi în comunitate și vom interacționa cu oamenii, printr-una dintre metodele de artă participativă pe care o vom alege împreună (sau mai multe, dacă suntem creativi, mulți și dornici).

Pentru detalii, citiți articolul complet aici, unde găsiți și formularul pe care trebuie să-l completați ca să fim în aceeași echipă.


Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. .

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media