Ştiri„Pornește motorul în comunitatea ta” este proiectul pe care A.R.T. Fusion îl desfășoară în parteneriat cu Fundația Parteneri pentru Dezvoltarea Locală (FPDL), în perioada mai 2014-decembrie 2015. S-a ajuns în acel moment al proiectului în care mergem prin licee să vedem profesorii și elevii - și pentru că ne e drag de ei, dar și pentru că pregătesc piese de teatru forum în fiecare dintre ele. Primul despre care vă povestim este Iuliu Maniu.
După ce se termină cartierul Militari din București, zărești și Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, la cap de linie. De acolo, hipermarketurile se văd mici, iar în sala de festivități a liceului, câțiva oameni repetă pentru o piesă de teatru forum.

Se agită câțiva elevi de-a 9-a, de-a 10-a, de-a 11-a și vorbesc între ei despre vacanța care se apropia cu pași repezi. În față, câțiva tineri și o profesoară fac repetiții pentru o piesă de teatru forum. Avem ca roluri tipul elevului ștrengar care face gălăgie la oră, eleva pe care o găsești în cluburi weekend de weekend și profesoara pasivă, intimidată. Repetă scenele pe care urmează să le prezinte în fața întregii săli, care în 20 de minute urma să se umple (au fost peste 50 de participanți din liceu).

Piesa de teatru are la bază un subiect actual – după cum au afirmat cei prezenți când au fost întrebați. Credem că se poate întâmpla la locul de muncă, acasă sau într-un autobuz au spus elevii la dezbatere. Intimidare și agresivitate. Atunci când cineva face uz de puterea pe care o are și o folosește ca să facă pe cineva mai slab să clacheze și să spună ca el/ ea.

În cazul de față, protagonistul este elevul cool și popular care vine la școală când are chef, care are corigențe și pretenții de mers în excursii în același timp. El țipă la profesoară, se uită de sus, îi rupe hârtii în față și-i spune că trebuie să meargă și el.

După ce membrii echipei au terminat de prezentat toate tablourile, s-a dat liber la intervențiile din public, ca să încercăm o schimbare a cursului acțiunii. Timiditatea a fost mare, dar ne-am bucurat că unul dintre băieți (bravo, Sebi!) s-a implicat până la final în subiect și a schimbat personajele de două ori. Prima oară și-a asumat rolul profesoarei, devenind un pic mai sever, apoi a devenit prietenul elevului ștrengar, calmându-l și spunându-i că-l duce el în ce excursii vrea, dar că nu merită să facă scandal la școală.  

Sperăm că piesa de teatru forum i-a ajutat pe toți cei prezenți să înțeleagă că pot schimba comportamente în bine, dar că depinde și de ei. Totodată, sperăm ca teatrul forum să le fie de folos și să ilustreze cât mai multe situații prin ea. Dezbatem prin joc de roluri. De ce nu?


Am fost și în Benjamin Franklin


La liceul Benjamin Franklin, una dintre repetițiile pentru piesa de teatru forum s-a ținut în biblioteca lor mică de la parter, cu rafturi ticsite cu romane filozofice și cu multe sacoșe pline cu lucrurile profilor din cancelarie, pentru că liceul este în renovări. Patru fete se înghesuie la o masă și discută despre acțiunea piesei de teatru forum pe care o pregătesc ele.

Una dintre ele joacă rolul unei eleve bune, conștiincioase, care se implică în proiecte de voluntariat. Altă fată joacă rolul unei fete care râde de ea și crede că toate astea nu sunt decât prostii. După repetiția din bibliotecă a urmat și o repetiție cu public, cu emoții, desigur, dar fetele au fost încrezătoare și s-au descurcat grozav. Când au reluat piesa, intervențiile celor prezenți au ajutat personajul principal să continue să facă voluntariat, în ciuda comentariilor din jur, ba chiar au convins-o și pe cea care râdea de toate lucrurile bune să se implice.

Profesoarele prezente au propus ca elevii să vină să vorbească atunci când au o problemă, pentru că de multe ori se întâmplă lucruri fără știința lor. Poate dacă ar ști ce se întâmplă, soluțiile ar veni mai repede.

Așa ne-ar plăcea și nouă – ca relațiile dintre elevi și profesori să fie cusute doar cu încredere.


Felicitări celor două echipe și le urăm tuturor baftă în continuare cu pregătirile! Urmează updateuri din celelalte licee, așa că stați pe aproape.

 

Pentru mai multe detalii despre proiect, intrați aici.


* * *


Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. .

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

 

 

 Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media