ŞtiriVă așteptăm pe 5 august la Hotel Volo din București, de la ora 18:00, ca să spunem povești și să schimbăm mentalități împreună.

Am petrecut un an minunat cu aproape 100 de tineri din nouă orașe din țară care au promovat drepturile omului și diversitatea și au schimbat mentalitățile celor care le-au ieșit în cale în perioada asta.

Ne-am folosit de magia educației nonformale și am schimbat comportamente, am convins oamenii să dea jos hainele cu stereotipuri, am cules multe povești.

Pentru că am strâns destule bucăți de viață ale unor oameni care au trecut peste momentele în care au fost discriminați sau în care au ajutat pe alții să treacă peste discriminări, am vrea să le împărtășim și cu voi, acum, la final.

Le-am strâns într-o culegere numai bună de luat acasă și de pierdut printre paginile ei, printre întrebările și răspunsurile pe care le veți găsi pe acolo. De ce nu, poate vă găsiți propriile răspunsuri în ea.Despre ce este vorba de fapt?

Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi a desfășurat între mai 2014 - august 2015 campania națională antidiscriminare „Fii Parte la Diversitate!”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Trăim în epoca vitezei iar tinerii au nevoie de îndrumare și sprijin în permanență, pentru a putea face față transformărilor sociale. Ei decid ce vor să schimbe în jurul lor și de ce, noi îi ajutăm cu metodele de exprimare.

În Raportul privind discriminarea în UE în 2012 se menționează că discriminarea încă se consideră a fi comună în statele membre UE. Cele mai cunoscute tipuri de discriminare sunt: pe bază de origine etnică (56%), pe bază de dizabilități (46%) și pe bază de orientare sexuală (46%) (Sursă: Special Eurobarometer 393, Discrimiation în the EU în 2012, Report).

„Fii parte la Diversitate!” se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani din 8 regiuni ale țării și București, care nu au acces la programe educaționale pe tematicile discriminării, diversității și drepturile omului.Proiectul, realizat în parteneriat cu FNO, a însemnat:

– 16 lideri + 80 de tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, membri în cluburi IMPACT (* Fundația Noi Orizonturi găzduiește o rețea de 150 de Cluburi de Inițiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT în 12 județe din România. În cadrul acestor cluburi tinerii învață să identifice problemele comunității lor, se gândesc și lucrează împreună, implementează proiecte comunitare) care prin zona geografică, situația familială, economică etc., au acces redus la programe și proiecte educaționale pe tematicile discriminării și drepturile omului.


Ce metode am folosit în cadrul campaniei naționale antidiscriminare „Fii parte la Diversitate!”:

Biblioteca vie

Funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă. De reținut: Cărțile sunt oameni și intră într-un dialog personal cu cititorul. Cărțile sunt persoane reprezentând grupuri care se confruntă cu prejudecăți sau stereotipuri (de gen, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care ar putea fi victime ale discriminării, excluderii sociale.

Campaniile de stradă

Sunt cea de-a doua metodă folosită în cadrul campaniei naționale antidiscriminare. Acestea folosesc metode de animație stradală ce ajung în locurile în care orice altă formă de artă nu reușește. Animațiile stradale crează un impact în rândul unui număr mare de oameni, implicați direct în acțiuni și pot căpăta forme precum: teatru de stradă, flash mob, clovnerie, jonglerie, teatru invizibil, teatru experimental (social/ politic), etc.

Detalii despre proiect aici.

Blogul pe care te invităm și pe tine să contribui cu poveștile diversității tale.

Join cu încredere aici.


Misiunea A.R.T. Fusion este de a schimba mentalități la nivel social prin responsabilizarea oamenilor din comunitate, pentru o lume în care noi credem că fiecare este conștient de rolul lui în societate la nivel global și poate aduce o schimbare în comunitatea în care vrea să trăiască.

 

Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

 

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine Asociației A.R.T. Fusion.

Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media