ŞtiriGabriela Teodorescu, formator pe metoda teatru forum în cadrul proiectului „Pornește motorul schimbării în comunitatea ta” o respectă mult pe Viorica, așa că vă povestește pe scurt despre ea:

Prima dată când am cunoscut-o pe Viorica, lucram cu voluntarii din acest proiect în training-ul de la Sinaia, erau doar doi voluntari din Liceul Henri Coandă și era nevoie ca unul să meargă la teatru forum și unul la biblioteca vie.

Viorica vroia neaparat să participe la teatru forum, dar și Alexandru, fiind pasionat de teatru își dorea tot teatru forum. Așa că i-am primit pe amândoi cu drag la teatru forum. Când întâlnești oameni ca Viorica, cu dorința de a se implica, poți doar să le oferi context pentru experimente.

Pentru mine Viorica este un model de profesoară și de om care își iubește meseria și este în permanentă competiție cu sine pentru a face școala un loc unde adolescenții să vină cu plăcere și să învețe - nu doar despre o poezie, ci să și simtă ceea ce învață.

Spiritul viu și deschiderea Vioricăi la noi căi de a lucra cu tinerii sunt două calități pe care aș vrea să le văd la cât mai mulți profesori.


***

Viorica povestește:


Sunt profesor de 24 de ani și nici nu știu când a trecut timpul. Generații de elevi au venit și au plecat, iar acum, când privesc în urmă, știu că n-aș fi putut face altceva în viața aceasta.

 

Îmi place să lucrez cu elevii, îmi place să-i implic în activități care le-ar putea deschide mintea și sufletul.

 

Despre A.R.T. Fusion nu știam absolut nimic, până când am decis să mă implic în proiectul Pornește motorul schimbării în comunitatea ta. Mi s-a părut că sună interesant și, într-adevăr, încă de la prima întâlnire, a fost interesant, provocator.

 

Entuziasmul cu care Oana și Gabriela ne-au vorbit despre acest proiect, importanța pe care ne-au acordat-o nouă, celor care participam la lansarea unui astfel de proiect, m-au facut sa fiu responsabilă și să-mi doresc să nu le dezamăgesc în realizarea tuturor activităților propuse.

 

Îmi place maniera nonformală în care A.R.T. Fusion desfășoară cursurile de formare, libertatea de expimare a fiecărui participant, faptul că ne simțim ca într-o familie.

 

În școală am organizat, în luna noiembrie, Biblioteca Vie, activitate care a avut un impact deosebit atât asupra elevilor - cititori, cât și asupra cărților vii. Deși am selectat un număr de 20 de cititori, aceștia au relatat colegilor în ce a constat această activitate, încât, „la cerere”, o vom repeta și pentru ceilalți doritori! Trebuie spus că, fiind prima activitate în cadrul proiectului, întreaga echipă s-a mobilizat și satisfacția reușitei a fost deplină.

 

Ceea ce constituie pentru mine o piatră de încercare este teatrul-forum. Recunosc, dupa ce am experimentat activitatea, în sesiunea de formare de la Sinaia, am spus tuturor că nu există un domeniu mai provocator, mai inedit, mai încărcat de emoție și responsabilitate decât teatrul forum.

 

Abia aștept să aplic această formă de teatru la mine în școală. Sunt convinsă că elevii mei se vor implica și vor reuși să vadă dintr-o altă perspectivă comportamente/atitudini/ reacții în fața unor situații-problemă.

 

Îmi place să mă implic în activități care ar putea schimba ceva în comunitate, care schimbă mentalități rigide, care oferă o șansă afirmării tinerilor entuziaști!

 

Încă suntem dominați/controlați de un sistem educațional în care primează cantitatea și nu calitatea informațiilor, în care dispunem de prea puțin timp pentru ceea ce vrem să facem, în care ne risipim energia în completarea unor hârtii inutile, în loc să dăm tinerilor șansa de a-și afirma adevărata personalitate.

 

Dacă aș avea posibilitatea să-mi aleg cărțile pe care le-aș discuta cu elevii mei la clasă, aș alege, printre altele, Cercul Poeților Dispăruți de N.H. Kleinbaum și  De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger. Sunt sigură că,  multora dintre elevii mei le vor influența alegerile în viață, le vor modifica scara de valori, îi vor ajuta să vadă profesorul ca pe un aliat, nu ca pe un cerber în desăvârșirea drumului maturizării.


* * *


Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. .

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

 

 

 Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media