ŞtiriDin căminele culturale ale câtorva comunități expuse inundațiilor au răsunat la sfârșitul săptămânilor trecute vocile unor personaje cunoscute. Nu a fost vorba despre personajele lui Caragiale sau ale lui Shakespeare, ci despre personaje inspirate din viața de zi cu zi a comunelor respective, transpuse pe scenă de un grup de voluntari bucureșteni.

O piesă de teatru inspirată din întâmplări din patru comunități vulnerabile din țară a fost pretextul perfect pentru a genera discuții libere între cei 180 de localnici prezenți, pe tema inundațiilor. Caravana „Piesa de Rezistență” – cu un titlu ce face trimitere la rolul comunității în reziliența în fața dezastrelor - a trecut în luna mai prin com. Berca (jud. Buzău), com. Vintileasca (jud. Vrancea), com. Agăș (jud. Bacău) și Comănești (jud. Bacău), cu scopul de a conștientiza populația, într-o manieră inedită, privind rolul fiecaruia în reducerea riscului de dezastre naturale.

Timp de 20 de minute, localnicii au urmărit pe scenă un scenariu apropiat de ceea ce se întâmplă în propriile gospodării în preajma unei alerte cu cod portocaliu, urmată de inundație: îngrijorarea de dinainte, haosul care urmează, așteptarea intervenției. Într-o atmosferă relaxată, ghidați de facilitatorul dezbaterii, localnicii au avut oportunitatea să contribuie la construirea unui final mai fericit al poveștii propriei comunități în caz de inundație, pornind de la situația pusă în scenă. A fost un prilej pentru cei încercați de soartă să împărtășească din sfaturile lor, pentru cei tineri să analizeze înlănțuirea de fapte și pentru comunitate să discute ce se poate schimba în atitudinea fiecăruia pentru a diminua consecințele dezastrelor naturale asupra oamenilor și asupra comunității în ansamblu.

„Împreună cu voluntarii ne-am pus multe întrebări despre cauzele pentru care oamenii nu se pregătesc suficient în fața unor astfel de situații de criză. Interacțiunea cu ei ne-a adus și câteva răspunsuri: au nevoie de mult mai multe evenimente de acest gen care să îi aducă împreună, să se gândească la pregătire, să comunice între ei, să fie mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor.” (Gabriela Teodorescu, ART Fusion, coordonator caravană)

Fiecare comunitate ne-a primit așa cum a putut mai bine: în căminul cultural, în sala de festivități sau în spații de spectacole în aer liber. La Agăș, Ansamblul Mugurașii ne-a onorat cu o reprezentație de zile mari. Cu ajutorul Primăriilor, al Consiliilor locale, al școlilor, dar și al unor voluntari locali care au dus vestea evenimentului în comunitate, am adunat la un loc tineri și adulți. La momentul dezbaterii despre prevenirea și pregătirea pentru inundații, gheața s-a spart greu, însă spre final discuțiile au devenit foarte constructive. Încurajați de reacțiile oamenilor, am plecat din aceste comune cu sentimentul potențialului unor astfel de inițative de a strânge la un loc comunitațile vulnerabile pentru a găsi împreună soluții la problema inundațiilor, în contexte nonformale care să stimuleze creativitatea, colaborarea și schimbul de idei între toate segmentele sociale și de vârstă.

Caravana face parte din proiectul “Piesa de rezistență: de la spectator la actor”, implementat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat împreună cu Asociația A.R.T. Fusion și Habitat for Humanity România cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind dezastrele naturale în 4 comunități rurale vulnerabile, prin aplicarea unei metode educaționale – teatrul comunitar-participativ. Proiectul continuă cu alte activități de promovare a pregătirii pentru dezastre în rândul liceenilor din județe afectate și o nouă reprezentație a piesei de teatru la București. 

Contact: Carmen Marcu, comunicare@provobis.ro, 0755-045-1020755-045-102, www.provobis.ro.Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media