ŞtiriLa un moment dat ajungi să te întrebi anumite lucruri pe care poate nu le-ai gândit în mod direct înainte sau știi că sunt incluse, dar nu le-ai analizat ca atare.

Privind din papucii unei entități, în cele ce urmează voi expune o scurtă descriere a Asociației A.R.T. Fusion din perspectiva includerii dimensiunii de gen. Aceasta este întrebarea. O întrebare relevantă în orice structură de stat, privată sau non profit. De asemenea, poate fi adresată de către orice persoană – Cum eu și acțiunile mele susținem dimensiunea de gen?

Asociația A.R.T. Fusion activează cu misiunea de a crea și oferi experințe de învățare inovative și participative pentru ca fiecare să contribuie în mod responsabil la transformarea pozitivă a comunității atât la nivel local, cât și global. Așadar, prin utilizarea metodologiei non-formale, dimensiunile principale de lucru vizează responsabilitatea socială și globală.

Activitățile și proiectele din sfera responsabilității sociale vor fi cele prezentate pentru explorarea modului în care asociația integrează dimensiunea de gen.

Înființată în 2005, Asociația A.R.T. Fusion și-a conturat existența și specificul prin folosirea unor metode non-formale precum Teatrul celor Opresați, în special - Teatru Forum, Teatru Imagine  și Biblioteca Vie.

Acestea se defineasc prin promovarea drepturilor omului și a împuternicirii persoanelor care se confruntă cu opresiune, stigmatizare, discriminare. De altfel, se adresează oricui ia parte la o nedreptate socială pentru a deveni o persoană activă și dornică să contribuie la o schimbare pozitivă.

De-a lungul anilor, multe din proiectele pe Teatru Forum și Teatru Imagine s-au axat pe construirea  de piese  care au abordat problematici ca violența domestică, discriminarea femeilor la locul de muncă, discriminarea persoanelor cu orientare sexuală diferită.

Unul dintre proiectele de acest fel a fost implementat în perioada 2015-2016, în partneriat cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), aflată în subordinea Ministerului Muncii.

Proiectul „ START – o viață de calitate în siguranță” și-a propus dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistematică și națională de prevenire și combatere a violenței domestice și a traficului de persoane. Unul dintre rezultatele concrete și la îndemâna oricui a fost înființarea unei linii verzi non-stop (0800-500-333) pentru victimele violenței domestice sau ale traficului de persoane.

Rolul asociației în acest proiect a fost acela de a prezenta o situație realistă de violență domestică  prin intermediul unei piese de Teatru Forum „Nu mai da!” care a fost jucată în 28 din cele 56 de orașe în care a ajuns Caravana Națională „START – o viață de calitate în siguranță”.

Acest proiect reprezentând o coordonare a acțiunilor între instituțiile statului și împlicarea unui partener social.

În ceea ce privește acțiunile și evenimentele desfășurate în cadrul Bibliotecilor Vii – au fost invitate persoane care au luat rolul de cărți vii cu exemple de titlul  ca – „Arhitecta”, „Femeia pilot”, „Feminista”, „Activist/ă drepturile omului” precum și altele care au putut să împărtășească din experiența personală și profesională în vederea promovării antidiscriminării, a deconstrucției stereotipurilor și a prejudecăților.

De asemenea, au mai fost colaborări punctuale cu alte entități și asociații care abordează problematici de gen precum Asociația ACCEPT, ADPARE, AUR etc

Echipa activă de lucru a asociației este formată din fete.Țin să menționez acest lucru întrucât influențează direcția și felul în care este susținută egalitatea de gen.

Suntem o mână de fete care atât la nivel profesional, cât și personal promovăm educația de gen și importanța respectării egalității de șanse. Mai presus de orice, convingerile și atitudinea transmit în mod clar și elocvent modul în care ne raportăm la societatea din jur.

Acesta este și mesajul pe care asociația îl transminte – ca fiecare să reprezentăm un exemplu în comunitate de cum schimbarea se poate produce. Acesta este mesajul pe care îl împărtășesc și eu.

Dacă ajungi să răspunzi la întrebarea de mai sus, urmează alta  - Ce voi face de acum înainte?

În ceea ce mă privește, mă îndrumă să mă gândesc mai concret la ceea ce va urma.

Îmi doresc să fiu mai activă atât la nivel personal, cât și prin prisma asociație în campaniile împotriva violenței domestice și a hărțuirii sexuale în școli.

 

Ana-Maria IlieToate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media