ŞtiriWeekendul trecut am fost parte la diversitate (8-10 mai), în cadrul #ONGFest, printr-o campanie stradală axată pe drepturile omului, promovarea diversității în rândul comunității și combaterea discriminării. Campaniile stradale folosesc metode de animație stradală (flash mob, clovnerie, jonglerie, diferite forme de teatru etc.) care ajung în locurile în care orice altă formă de artă nu reușește și crează un impact în rândul unui număr mare de oameni, implicați direct în acțiuni.

 

În cele trei zile petrecute în parc, am vorbit cu mulți oameni, am schimbat mentalități prin mai multe feluri de activități. Iată câteva cifre rezultate: 400 de participanți direcți și 1470 indirecți  – „direct” înseamnând oamenii care au luat contact cu noi, indirecții fiind trecătorii/ spectatorii.

Misiunea noastră a fost să explicăm oamenilor prin campania noastră stradală cum avem loc cu toții pe lumea asta, indiferent de etnie, sex, vârstă, stil vestimentar, orientare sexuală, etc.


Campania a implicat diferite personaje care împart lumea cu noi și sunt discriminate într-un context sau altul. Totodată a provocat oamenii să spună în ce contexte au fost discriminați, să explice conceptul de discriminare. Cea mai important întrebare pe care participanții noștri au păstrat-o a fost „tu îți cunoști drepturile?”

Detalii separate pe activități, în perioada 8-10 mai, București:

 

Flashmob diversitate (șase oameni cu tricouri cu mesaje diferite pe spate, precum „sunt hipster, sunt la fel ca tine”): 90 direcți, 500 indirecți.

Banner cu diverse personaje pictate (corporatist, punker etc.): 40 direcți, 100 indirecți.

Palmele diversității (pe hârtii colorate decupate în forme de palme oamenii au scris cum se văd ei pe ei și am creat o diversitate de palme. Exemplu: „sunt diferită pentru că nu aud”): 50 direcți, 50 indirecți.

Animație stradală (jonglerii cu poiuri, toți participanții au avut șansa să le încerce):  35 direcți,  550 indirecți.

Puzzle discriminare (pe bucăți de puzzle oamenii au scris mesaje antidiscriminare, apoi am făcut un puzzle mare, întins pe stradă): 105 direcți,  70 indirecți

Cercul disciminării (într-un cerc împărțit în patru zone, participanții au completat propozițiile "Discriminarea naste...", "Cand am fost discriminat m-am simțit...", "Am discriminat pentru că...", "Discriminarea este...", "Nu discriminez pentru că..."): 30 direcți,  100 indirecți

Statui umaane cu mesaje pe tema drepturilor omului (personaje opresor/ opresat infiltrate printre trecători): 50 direcți,  200 indirecți


Pentru a face față transformărilor din era vitezei în care trăim și ne pierdem des, tinerii au nevoie să fie implicați la nivel social. Campania națională antidiscriminare „Fii parte la Diversitate!” este posibilă cu ajutorul tinerilor și profesorilor din 8 regiuni ale țării și București, care primesc acces la programe de educație nonformală. Echipele din fiecare oraș fac parte din cluburile IMPACT, coordonate de Fundația Noi-Orizonturi, partener drag în acest proiect. Membrii lor gândesc campaniile stradale - parte a proiectului „Fii Parte la Diversitate!” care vor fi prezente în Hârșova, Petroșani, Călărași, Cluj-Napoca, Uricani, Dej, Oradea, Iași și București.

Mulțumim voluntarilor noștri dragi pentru pasiune, entuziasm și creativitate! You guys rock!

____________


Misiunea A.R.T. Fusion este de a schimba mentalități la nivel social prin responsabilizarea oamenilor din comunitate, pentru o lume în care noi credem că fiecare este conștient de rolul lui în societate la nivel global și poate aduce o schimbare în comunitatea în care vrea să trăiască.Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.


Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine Asociației A.R.T. Fusion.


 Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media