ŞtiriText scris de Forina Staicu

În decursul vieții tale vei auzi adesea , din diferite părți, că oamenii își doresc să trăiască într-o lume mai solidară. Ei simt nevoia de a se conecta, însă, care sunt obstacolele care de cele mai multe ori îi impiedică să o facă? Sunt ei oare suficient de puternici pentru a renunța la orgoliile lor, la prejudecățile și stereotipurile pe care le au? Sau suficient de deschiși spre a realiza această coeziune dintre ei înșiși și ceilalți?

Sunt Florina, am 26 de ani și în calitate de Carte Vie din cadrul evenimentului „Biblioteca Vie” organizat de A.R.T. Fusion, voi răspunde la aceste întrebări.

Deseori mi-am pus întrebarea dacă lumea văzută prin ochii mei este diferită de cea văzută prin ochii celorlalți. Scriitorul Alain de Botton spune că trăim într-o lume plină de snobi, snobi care iau o părticică din tine și o folosesc pentru a te judeca pe tine ca și întreg.
Puținul timp pe care ți-l acordă ceilalți pentru a te cunoaște și pentru a-ți aplica o etichetă, își pune astfel amprenta... pe tine.

Așadar, se pare că e o lume destul de dură. Și totuși, paradoxal, majoritatea oamenilor tânjesc după această conexiune dintre ei și ceilalți. Consider că aceasta se poate realiza doar dacă există suficientă voință pentru a produce o schimbare. Această schimbare presupune în primul rând dezvățarea de obiceiul menționat mai sus, de altfel deloc prielnic care nu poate genera decât frustrare. 

Odată ce acest obicei se clatină, ceilalți încep să conștientizeze că trăiesc într-o lume plină de diversitate și, că ceea ce i-a ținut pe loc, a fost tocmai frica de nou. În urmă cu ceva ani am ales să ma debarasez de ideile inculcate de către societate, familie, etc. Am început să fac voluntariat în România și , astfel, să descopăr că fiecare om are povestea lui. Și mi-a plăcut foarte mult acest univers al voluntariatului.

Pot să zic că am simțit că mă eliberez de tot ceea ce îmi făcea rău: lanțul creat de vechile idei. Surpriza a venit în momentul în care am fost acceptată ca și voluntară full-time EVS ( Serviciul European de Voluntariat ) în cadrul proiectului Fundației Friends of the Elderly, din orașul Dublin, Irlanda. Urma să stau un an și să ia naștere o nouă poveste a vieții mele.

Povestea mea a putut fi împărtașită în timpul Bibliotecii Vii. Ca și intern al asociației A.R.T. Fusion, am intrat în contact cu organizatoarele evenimentului care mi-au propus să fiu Carte Vie. De ce? Pentru că în calitate de fostă voluntară EVS în Irlanda, le-am putut oferi o idee mai clară cititorilor despre ceea ce a presupus voluntariatul în străinătate: muncă, prieteni noi, tărâm de vis dar și suficiente prejudecăți și stereotipuri la adresa românilor.

Înainte de eveniment, persoanele care știau detalii despre experiența mea erau cele apropiate mie sau foști colegi din diferite training-uri.
Biblioteca Vie a reprezentat o nouă provocare care m-a adus față în față cu oameni necunoscuți dornici de a afla mai multe despre mine. A vorbi celorlalți despre tine, poate fi o sarcină dificilă: nu știi cu ce anume să începi și ce anume să nu omiți. 

Într-un timp destul de scurt prezinți omului cu care discuți o parte din tine. Iar acea parte din tine e doar una dintre celelalte părți care, la rândul lor, sunt formate din experiențe mai mici sau mai mari, unele având un impact emoțional destul de puternic. Așadar, în dialogul purtat cu cititorii au existat momente în care, în timp ce povesteam despre anumite întâmplări, am retrăit aceleași emoții. Fie că a fost vorba de bucurie, indignare, cei cărora le-am povestit au putut observa acest lucru cu ușurință.

Cred că aceasta este cheia. Un dialog unde cuvintele exprimă ceea ce simți cu adevărat în acel moment. Am descoperit, astfel, că Biblioteca Vie nu înseamnă să te descopere numai celălalt, ci să înveți chiar tu altceva despre tine. Realizez că aș fi trăit experiența ca și Carte Vie pe jumătate dacă aș fi simulat o falsă detașare față de ceea ce am trăit ca și fost voluntar. 

Care ar fi fost impactul dacă nu mi-aș fi prezentat entuziasmul atunci când povesteam cititorilor despre numeroasele lecții de viață date de persoanele vârstnice din Irlanda? Sau dacă nu mi-aș fi exprimat dezamăgirea atunci când le povesteam despre stereotipurile pe care le-am întâlnit la unii dintre locuitorii orașului Dublin? M-am bucurat însă să întâlnesc în cadrul evenimentului tineri curioși cu care am dezvoltat o relație de autenticitate bazată pe schimbul de idei.

A fi Carte Vie nu înseamnă a interpreta un rol. Înseamnă a avea tăria de a te deschide și a transmite celorlalți ceea ce ai experimentat tu ca și om în această lume plină de idei preconcepute, în care acest lucru este de multe ori considerat ca fiind un risc. Înseamnă să spargi această bariera și să te obișnuiești cu ideea că cei care vor veni în fața ta, s-ar putea să înțeleagă sau să nu înțeleagă mesajul transmis de tine, dar, de cele mai multe ori el va fi înțeles dacă există acea autenticitate de care vorbeam mai sus.

 De altfel, Biblioteca Vie încurajează ca oamenii să vină să citească cărți vii dar și la rândul lor cărțile vii au de învățat numeroase lucruri importante de la cei care le citesc.

A.R.T Fusion își dorește să tragă un semnal de alarmă prin organizarea unui astfel de eveniment: trăim într-o lume diversă, iar realitățile noastre sunt destul de diferite. Dacă ne dorim să ne conectăm cu ceilalți, trebuie să învățăm să acceptăm că realitățile celorlalți sunt diferite.

Ce a însemnat Biblioteca Vie din Iron City?

Biblioteca Vie din Iron City a fost un eveniment organizat de A.R.T. Fusion în cadrul Campaniei Naționale Antidiscriminare „Fii parte la Diversitate!”.

Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită - cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă, și dacă vor, pot să mai împrumute o carte. Există, însă, câteva aspecte particulare ale unei Bibioteci Vii.

Cărțile sunt ființe umane care pot intra în dialog direct cu cititorul.

Biblioteca Vie permite participanților să intre în contact cu oameni asupra cărora planează tot felul de stereotipuri și prejudecăți și să le afle povestea. Biblioteca Vie oferă spațiul unui dialog în care oamenii se pot descoperi pe ei și ce pe celălalt, pot să își confrunte stereotipurile și preudecățile și pot să își schimbe atitudini și comportamente.

Ce este Campania „Fii parte la Diversitate!”?

Campania „Fii parte la Diversitate!” a început în luna mai 2014 și se va termina în iulie 2015. Ea se va desfășura în nouă zone ale țării (Oradea, Cluj-Napoca, Dej, Iași, Petroșani, Uricani, Călărași, Hârșova și București).

Asociația A.R.T. Fusion a inițiat acest proiect în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi (FNO) pornind de la o serie de studii, dar și de la experiența proprie care arată că în România tinerii au acces scazut la programe educaționale sau proiecte care abordează concepte precum diversitatea, drepturile omului sau antidiscriminarea, ceea ce implicit conduce la un grad scazut de toleranță față de diversitatea de gen, etnie, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate.

Campania continuă și anul viitor cu o serie de campanii stradale ce vor avea ca temă tot subiecte legate de discriminare și diversitate și care vor fi organizate în cele nouă orașe din țară.

Urmărește întreaga campaniei, aici.

Află mai multe despre proiectul „Fii parte la Diversitate!

* Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România (vezi site oficialfondong.fdsc.ro).

* Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

* Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media