ŞtiriȘtirile la televizor anunță că va ploua puternic în următoarele zile, este cod roșu. Toată familia se gândește că poate va fi din nou ca în anii trecuți: totul ud prin casă, gospodăria distrusă și așteptarea intervenției autorităților. Ce e de făcut?

Aceasta este o situație adesea întâlnită în comunitățile din România afectate an de an de inundații. Caravana teatrală “Piesa de rezistență: de la spectator la actor” pornește sâmbătă, 16 mai, într-un periplu prin patru județe - Bacău, Vrancea, Galați si Buzău, pentru a propune oamenilor, cu ajutorul artei participative, o privire critică asupra a ceea ce se întâmplă în comunitățile lor înainte, în timpul și după inundații, pornind de la situații reale de viață. Cetățenii din patru comune sunt invitați in acest weekend și respectiv în cel care urmează la câte o piesă de teatru inedită, urmată de o dezbatere, care, sperăm, îi va provoca la reflecție privind rolul fiecăruia dintre ei, al comunității ca întreg, dar și al autorităților, în reducerea riscului de dezastre. Localitățile unde vor avea loc evenimentele sunt: com. Berca (jud. Buzău) – sâmbătă, 16 mai 2015; com. Vintileasca (jud. Vrancea) – duminică, 17 mai 2015; com. Agăș (jud. Bacău) – sâmbătă, 23 mai 2015; județul Galați - duminică, 24 mai 2015.

Teatrul pentru prevenirea situațiilor de dezastru este un concept foarte nou pentru noi, și cred că lumea se va aduna ușor și sunt convinsă că va avea un impact pozitiv asupra noastră, a tuturor. Eu am început să fac voluntariat din 2007 și cel mai drag îmi este când îl fac pentru comunitatea mea, să sensibilizam sătenii de aici, ca să se implice și ei. În acest mod, cred că putem să depășim limitele pe care de multe ori doar noi ni le creăm.” (Ecaterina Rață – profesor la Școala Agăș, promotor local voluntar al caravanei)

O echipă de 8 voluntari bucureșteni, unii dintre ei proaspăt ieșiți de pe băncile școlii, coordonați de Asociația A.R.T. Fusion, care cu o îndelungată experiență în punerea în scenă a unor piese de teatru participativ pe diverse teme, au repetat intens pe parcursul ultimelor săptămâni. Ei interpretează personaje din viața cotidiană a unui sat în care aproape an de an au loc inundații care afectează un număr semnificativ de gospodării și care, pe termen lung, au efecte negative asupra dezvoltării socio-economice a zonei și a locuitorilor ei. Tot voluntarii au contribuit intens la conturarea scenariului și a personajelor, pornind de la o analiză a comunităților pe care le vor vizita, pentru a aduce pe scenă o piesă de teatru care incită la discuții pe tema prevenției și pregătirii pentru dezastre pe care fiecare dintre noi o poate face.

“Echipa aceasta este acum ca o familie pentru mine și mă simt motivat în tot ce fac. Pentru mine este o adevărată încercare să fiu un pesonaj precum primarul, care are un rol atât de important în comunitate. Și îmi dau seama că nu e ușor să fii primar - depinde mult de cât se implică în comunitate și, în același timp, depinde și de cât ajutor și sprijin primește de la săteni!” (Vlad, 18 ani – voluntarul care interpretează primarul)

Caravana face parte din proiectul “Piesa de rezistență: de la spectator la actor”, implementat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat împreună cu A.R.T. Fusion și Habitat for Humanity România (nov. 2014 – iul. 2015) cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind dezastrele naturale în 4 comunități rurale vulnerabile, prin aplicarea unei metode educaționale – teatrul comunitar-participativ.

Contact: Carmen Marcu, comunicare@provobis.ro, 0755-045-102, www.provobis.roToate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media