Ştiri(portret dintr-o campanie stradală în care Alexandra a avut rol de jandarm într-o piesă de teatru)

Alexandra Dinu e studentă în anul I la SNSPA, psihologie, ascultă metale și face voluntariat de ani buni. Nu știe unde o să ajungă peste doi ani, dar știe că statul deoparte n-ar duce-o undeva departe. Acum, Alexandra e coordonatoarea noastră de voluntari în campania națională antidiscriminare „Fii Parte la Diversitate!”, la care vă invităm între 8-10 mai în parcul Herăstrău, în cadrul ONGFest.
Vă așteptăm cu jongleri, teatru de stradă, bannere și multe jocuri.
Ne e dragă tare și știm că va face lucruri minunate și pe viitor. Momentan am aflat de la ea cu ce s-a ocupat până acum.


Mi-am început viața de voluntară într-a IX-a (2010) printr-un proiect la care lua parte liceu la care eram eu elevă. Programul era o punte de legătură între elevii din licee normale și copii cu nevoi speciale. Eu am lucrat în cadrul cercului de ergoterapie cu copii cu dizabilități - acolo am întâlnit atât copii cu dizabilități fizice, cât și psihice. Lucrul care m-a impresionat în timpul interacțiunii cu ei a fost faptul că ei erau voioși și senini mereu, comunicativi și făceau abstracție de problemele pe care le aveau. Se bucurau de orice moment, chiar și atunci când se duceau la logopedie, unde din câte am înțeles pentru unii era destul de dureros. Îmi amintesc de o fată care părea de vârstă mea, care într-o dimineață a venit cu un caiețel micuț și subțire de matematică și ne-a arătat, foarte bucurasa, că învățat să adune zecimale. Avea mai mult de 18 ani. Mi se pare fabuloasă putere pe care o au, poate nici nu sunt conștienți de ea, dar este acolo .

_______

În același an, Fundația Noi-Orizontui a înființat un grup IMPACT în liceul meu. La început ne numeam IMPACT „Elena Cuza”. Am fost unul din puținele grupuri care nu au primit finanțarea de început de la FNO, pentru că nu existau fonduri atunci. Primul proiect a fost de autofinanțare, am făcut un stand cu brățărele, zorzoane și felicitări confecționate de noi pe tematică Mărțișorului. Noi eram fericiți cu banii pe care îi strânseserăm, dar nu erau chiar suficienți.

Cel mai important proiect a fost „Un IMPACT sportiv”. Ideea a fost a mea, și într-un fel mi-am impus punctul de vedere, de fapt nu prea aveam ce să alegem. Cu el ne-am înscris la un concurs de scriere de proiecte ce dădea ca premiu o finanțare de la Orange Prepay. Proiectul consta în donarea unui fileu și al unor mîngîi de volei liceului nostru, echipament ce era menit antrenamentelor echipelor de volei ale colegiului și în desfășurarea unor activități interactive cu elevii, de la cei mici până la cei mari.

Am mai fost voluntară de atunci prin alte organizații precum Inițiativa Favorit – un grup de cetățeni care încerca să determine autoritățile să reabiliteze ruinele Cinematogrului Favorit, astfel încât să devină centru cultural.

_______La A.R.T. Fusion am ajuns întâmplător. Era vara dintre clasa a XI-a și clasa a XII-a, fiecare era cu treaba lui, toți plecați. Într-o noapte mă dădeam de ceasul morții de plictiseală și spionam pe facebook din prieten în prieten și am ajuns pe profilul unui lider IMPACT din București, care era și voluntar ART Fusion în cadrul școlii de Teatru Forum. Avea un cover cu ART Fusion – „Tu ai vrea să schimbi ceva? Nu fi spectator, ia artitudine.”


Mi-a plăcut tare mult cum sună cuvântul „artitudine” și am intrat pe siteul ART Fusion. N-am apucat să citesc multe despre asociație, că m-a captat un anunț. Se căutau voluntari pentru echipa de organizare de biblioteci vii. Am trimis formularul și la scurt timp am primit mail:

„Avem plăcerea să te anunțăm că, în urmă procesului de selecție, candidatura ta a fost acceptată. Îți urăm bun venit în echipa Biblioteca Vie! Suntem convinși că implicarea ta în echipa va fi foarte valoroasă.”


M-am fericit tare, m-am dus la training și am rămas la A.R.T. Fusion în echipa de organizare. Noi trebuia să găsim locații, uneori finanțare, cărți vii, să facem cataloagele, bannerele, lucruri administrative. Apoi ne duceam la eveniment. Cu toate astea eu nu m-am pupat cu bibliotecile la program o bună perioada de timp și am ajuns să fiu prezentă fizic la prima mea BV abia în mai. Au fost trei zile de bibliotecă vie, în care am avut trei roluri distincte: organizator, bibliotecar și în ultimele două zile, carte vie.

Am devenit repede și carte vie. Cartea mea , „Dincolo de negru”, pe scurt, încearcă să explice faptul că, negrul exterior al metaliștilor nu este neapărat și interior, că trebuie să treci de aparențe și să cunoști persoană de după fațade.

Apoi m-am implicat și în campaniile stradale. Am apărut tot pe „nepusă masă”, în mijlocul verii. A.R.T. Fusion desfășura un proiect - „Animate the Global Change” care implica șase țări din Europa și Africa. Prin proiect am luat parte la organizarea a două campanii stradale - la Brașov și la București pe teme precum importantă consumului de produse locale, dar și despre impactul negativ pe care îl pot avea atunci când achiziționează produse fabricate de companii care apelează la practici neetice.

Am făcut și un intership de patru zile pe financiar la biroul asociației. A fost o experiență faină, dar mi se pare dificil să faci asta zilnic - necesită o atenție maximă, sumele alea sunt enorme, dar mi-a plăcut că am pătruns în miezul stupului ART Fusion.

În prezent, la A.R.T. Fusion sunt implicată în „Fii Parte la Diversitate!”, am fost carte vie în prima parte a proiectului, iar în a două sunt implicată „mai serios” că team lider al echipei ce organizează campania stradală de la București. Acum sunt și persoană de legătură, eu stabilesc întâlnirile cât să fie câți mai mulți voluntari, mediez întâlnirile și discuțiile de aici, cel mai important, iau notițe ca să știe și cei absenți ce s-a făcut. În rest, fac același lucru că și ceilalți voluntari din acest proiect. Nu mi se pare că fac ceva foarte special față de ei, suntem egali.


Fac voluntariat pentru că e o modalitate de a mă dezvoltă pe diverse planuri, de autocunoaștere, unori de autoreglaj. Biblioteca vie m-a ajutat să îmi depășesc anumite anxietăți, IMPACT m-a ajutat, în mod special, să-mi depășesc frică de vorbit într-un grup mai mare de trei persoane. Voluntariatul m-a ajutat să cresc și să am mai mult încrederea în mine.


Sunt mult mai multe lucruri pe care „le-a făcut” pentru mine în plan personal și profesional, de unele lucruri sunt conștientă, pe altele poate că nu le-am conștientizat încă, mai sunt cele în curs de dezvoltare sau embrioni.

În plan extern, funcționez după ideea că lucrurile se fac și cu pași mici și dacă vrei să produci schimbare o poți face pentru că „tu ești motorul schimbării”.

Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media