ŞtiriNoțiunea de educație globală e mare și poate părea înfricoșătoare. De unde o apuci? Ce înseamnă de fapt? Înseamnă că înveți elemente geografice? Mai presus de tot, cine oferă cui educație globală și de ce am avea nevoie de așa ceva.


A.R.T. Fusion a început să faciliteze ateliere de educație globală în 2009 și de atunci o promovează peste tot. Ultimul proiect transcontinental centrat pe educație globală a fost „You are part of this world, be part of its future”, derulat pe tot parcursul anului 2014. Șase echipe din Europa și Africa s-au întâlnit la traininguri internaționale, unde au întors pe dos cei trei „R” de bază ai sustenabilității – redus, reutilizat, reciclat precum și au discutat despre drepturile omului, condițiile de muncă, fair trade și multe altele. Educația globală este educația care ne arată problemele din lume, ne face conștienți de ele și de rolul nostru în perpetuarea, dar mai ales în rezolvarea lor.

Noi am invitat lumea să participe la evenimentul nostru de diseminare, ca să prezentăm rezultatele proiectului: un film în care membrii echipelor din proiect încearcă să răspundă la câteva întrebări pe tema educației globale și legate de proiect.

Sperăm ca cei care-l văd să înceapă să-și pună întrebări despre pașii pe care-i pot face și ei pentru un mediu înconjurător sustenabil, în care comerțul se face fair-trade și în care consumăm și branduri naționale. Totodată, Andreea-Loredana Tudorache, membru fondator al A.R.T. Fusion, a creat manualul de educație globală care de asemenea are scopul de a ajuta toți oamenii interesați de schimbările care pot fi făcute.

Toată echipa a avut ceva emoții pe 4 februarie, la sediul Spațiului European în timp ce invitații soseau. Nu știam exact cum vor evolua discuțiile, dacă o vor lua pe calea „și eu pot face ceva”, sau pe cea „oricum eu sunt doar un om, nu pot să fac o diferență”. Știm cu toții că tu ești un om, eu altul și el altul. Împreună schimbăm un colțișor.

Alții schimbă ceva, în alt colțișor. Poate în 10 ani o schimbare mai mare va fi posibilă, pentru generațiile viitoare, we have to see the big picture. Educația globală se dă ca leapșa. Îi explici unui prieten că nu e bine să lase luminile aprinse în cameră când stă în bucătărie, sau că e mai ok să călătorești cu trenul în loc de avion ca să nu poluezi, sau pur și simplu să refolosești pungile de la cumpărături.


Despre ce am discutat la atelier?

Noi am organizat un atelier de educație globală la eveniment și am pornit discuția de la o întrebare simplă: „ce mâncați la micul dejun?”. Și din toată lista de croissante și brânză topită, câte alimente sunt românești?

De aici, am ajuns să discutăm despre cum câteodată ai vrea să mănânci sănătos, dar portofelul nu-ți permite, sau vrei să mănânci românesc, dar fiind pui de oraș, nu vei ajunge curând la laptele 100% natural pe care-l aduce bunica în găleată dimineața, direct din ugerul vacii. Apoi ne-am dat seama că și dacă vrem, câteodată nu știm de unde să luăm produsele strict românești. Știm că există atâtea târguri la care oamenii satelor participă cu bunătăți fel de fel și mai știm că sunt cozi interminabile – ceea ce înseamnă că cerere avem, numai că ni se întâmplă de multe ori să ajungem întâmplător la ele.

La fel și cu hainele/ brandurile românești. Știm că există buticul X și buticul Y, unele online, unele ascunse, dar trăim într-un secol al vitezei, cum conștientizăm cu toții și nu avem timp să săpăm, să aflăm de fiecare dată unde, ce și cât se vinde.  Vrem să ne acoperim o nevoie cât mai repede și vom alege soluția cea mai simplă – time and money wise.


Idei și comparații

Ne-am gândit cât de frumos ar fi să avem o hartă a tuturor buticurilor de haine românești, sau a târgurilor de mâncare românească din București/ țară, cu program pe tot anul, centralizate. O aplicație. Cine știe, poate cineva priceput citește articolul nostru și poate face mai multe. Noi am venit cu ideea, iar la capitolul creat aplicații nu ne putem lăuda.

Am discutat și despre cum e să cumperi niște produse care nu există la noi – cafea, banane etc. și cum ar trebui măcar să cumpărăm produse realizate prin comerț echitabil – adică muncitorii nu sunt exploatați, de exemplu. Spre final am ajuns să comparăm TVA-ul pe mâncare în Europa, România având 24% - un procent mare comparativ cu țări precum Spania și Italia, unde taxa alimentară este de 4%.

Suntem conștienți că avem dependențele noastre, trebuie doar să vedem pe ce parte putem contribui. Putem folosi telefonul mobil până se strică în loc să-l schimbăm când apare un model nou și să nu uităm luminile toate aprinse prin casă, de exemplu.

Suntem convinși că și voi aveți metode noi, așteptăm să le împărtășiți!

PS: Vom fi duminica asta de la ora 18:00 la Muzeul Țăranului Român cu un nou atelier de educație globală, cu o nouă temă, în cadrul Ziua #5 Roșia Montana. Înscrieir la atelier la andrei_national@yahoo.com.


*****

Mai multe poze de la eveniment aici:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153060999074138.1073741872.47352859137&type=1

Filmul aici:

https://www.youtube.com/watch?v=NAg_gqOPZyk

Manualul de educație globală poate fi descărcat de aici:

http://issuu.com/andreea_loredana/docs/global_education_manual_small
Parteneri:

Eesti Erinoorsootöö Ühing noOR (Estonia), Youth With a Global Vision (UK), Hopespring (Ghana), ACDR (Nigeria) and ECIM (Sierra Leone)

****

„You are part of this world, be part of its future” a inclus o serie de training-uri prin intermediul cărora viitorii multiplicatori de educație globală au învățat mai multe despre interdependențele globale, echitație socială și globală, schimbarea climei, consumerism și stil de viață sustenabil, dezvoltarea de abilități în aria metodelor de educație globală, încurajarea tinerilor în a fi cetățeni activi, conștienți de rolul pe care îl au în comunitatea în care trăiesc, dar și la nivel global.

Proiectul a adus laolaltă șase ONG-uri din șase țări diferite, care au experiență în educație globală și prin cele 38 de workshopuri, la care au participat 929 de persoane, au fost formați 22 de educatori globali (care au format la rândul lor alte grupuri din comunitățile locale) și au fost atinși 6120 de beneficiari indirecți.

____


Proiect susținut financiar de Comisia Europeană, prin progrmaul Tineret în acțiune (Acțiunea 3.2)

 

Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media