ŞtiriNu de puține ori se întâmplă ceva rău și atunci realizăm că trebuie să luăm măsuri. Noi ne-am gândit că problemele, situațiile de criză pot fi și prevenite, cu puțină conștiinciozitate. Așa s-a născut „Piesa de rezistență: de la spectator la actor”, proiectul care aduce teatrul comunitar la comunitate acasă.

Am format o echipă de voluntari și am creat o piesă de teatru pe tema dezastrelor naturale care pot interveni într-o comunitate. Noi am ales inundațiile, pentru că România a avut parte de multe de-a lungul anilor și este un exemplu bun pentru ce se poate face pe partea de prevenire.

După săptămâni bune în care voluntarii noștri s-au cunoscut și au făcut repetiții pentru piesă, a venit momentul să scoatem caravana din capitală. Am dus-o prima oară în comuna Berca din județul Buzău, unde am strâns aproximativ 100 de tineri și adulți la Casa de Cultură. Berca este un loc liniștit, cu puțin peste 6000 de locuitori, cu blocuri și case deopotrivă, cu dealuri verzi și flori de iris, cu ruine de cetăți în vârful lor, cu vaci și cai pe mijlocul drumului. Cu lapte cu gust de lapte direct de la sursă, în buza Vulcanilor Noroioși. Casa de Cultură ara peste 200 de locuri și evenimente culturale poposesc des pe acolo. Acum tinerii se strânseseră fără prea mare idee de ce-i aștepta.

Vintileasca, cel de-al doilea loc în care am poposit este un sat „la cap de coridor” în Vrancea, un spațiu mirific, cocoțat în vârful unui deal, cu 2000 de locuitori pe hârtie, după cum ne-a spus directorul școlii. Propriu-zis, au mai rămas în jur de 1000 de persoane. Ne așteptam la mai puțini copii (mulți migrând spre orașe), dar comunitatea mai numără încă sute de elevi de generală (și am avut din plin și noi prezenți). Ei au avut probleme cu înzăpezirile și alunecările de teren, care se pot vedea atunci când trebuie să parcurgi anumite porțiuni cu 30 km/ h. Oamenii sunt calmi și primitori, iar locul în care am jucat a fost feeric. În aer liber, pe o scenă de lemn construită pe marginea unui lac. Publicul ne aștepta nerăbdător pe băncuțele amenajate în fața scenei. Era vremea perfectă de zăcut și în iarbă, cu soarele jucăuș care dispărea din când în când după câte-un nor.

Povestea noastră e simplă iar voluntarii noștri au lăsat emoțiile la o parte și au apărut curajoși în fața lor. Casa familiei Dulămiță se umple cu apă în timpul unei ploi care nu pare să se oprească, în timp ce membrii ei nu fac prea multe ca să-și salveze măcar bunurile. Mezina familiei se întristează că-i sunt toate hainele ude și calculatorul mort, tatăl ei nu știe de unde să se apuce mai întâi de treabă, bătrânele au dureri de spate și sunt preocupate de găinile care le asigurau o bună parte din trai. Piesa se termină cu toată familia refugiată în sala de sport a satului, până când primăria va reuși să se organizeze cu ajutoarele.

A urmat apoi o discuție cu publicul, moderată de unul dintre facilitatorii noștri din proiect, Gabriela Teodorescu. „Putea cineva să facă mai mult în prima scenă?”, „Ați mai auzit de situații de genul?”, „Cum puteau schimba situația?” sunt doar câteva dintre întrebările prin care Gabriela a îmbiat locuitorii la vorbă.

Scopul nostru acolo a fost să tragem un semnal de alarmă. Că nu știi niciodată când vine ceva peste tine, că nu strică să fii un pic pregătit, că nu trebuie să aștepți tot timpul după ajutorul autorităților și dacă se întâmplă, ci trebuie să te mobilizezi întâi tu, familia, comunitatea să rămână unită.

Soluțiile cele mai îndrăznețe au venit chiar din partea copiilor, care au spus că membrii familiei își pot urca lucrurile importante mai sus ca în caz de inundații, să nu ajungă apa la ele imediat sau că tatăl putea să suprapună mai mulți saci de nisip, ca să blocheze accesul apei în casă, sau că și bătrânele puteau ajuta cu ceva, fie că doar prin gătit.

La sfârșit, toți participanții au primit pliante de la partenerii noștri în proiect, Habitat for Humanity Romania, cu informații privind kitul de urgență – ce trebuie să conțină un rucsac pregătit pentru dezastre naturale? Puteți verifica aici. Mai multe despre cum pot veni ei în ajutor, aflați de aici.

PS: doar ce ne-am întors duminică seara de la viața liniștită de sat, unde primarul ne povestea că și când sunt înzăpeziri, nu este cea mai mare dramă, „asta e, stai două zile acasă”, la capitala noastră care fusese acoperită de ceva apă în unele zone, în urma unor ploi puternice.

Se întâmplă și la case mai mici și mai mari. Dar întotdeauna putem fi mai bine pregătiți.

Caravana face parte din proiectul “Piesa de rezistență: de la spectator la actor”, implementat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat împreună cu A.R.T. Fusion și Habitat for Humanity România (nov. 2014 – iul. 2015) cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare privind dezastrele naturale în 4 comunități rurale vulnerabile, prin aplicarea unei metode educaționale – teatrul comunitar-participativ.

Localitățile unde vor avea mai avea loc evenimente sunt: comuna Agăș (jud. Bacău) – sâmbătă, 23 mai 2015; Comănești- duminică, 24 mai 2015.

 

Contact: Carmen Marcu, comunicare@provobis.ro, 0755-045-102, www.provobis.ro

 Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media