ŞtiriȊmi aduc aminte foarte limpede primul moment în care am pașit într-o Biblioteca Vie. Un tumult de oameni, un freamăt fără încetare, un zumzet a zeci de conversații în același timp, o curiozitate în aer și parcă o bucurie pe care puteai să o vezi ca o prezență fizică în acel loc.

Un așa tablou mi-a dat brusc energie. Era parcă un entuziasm molipsitor care te îmbină să iei parte. Și acela a fost momentul în care am știut ca îmi place Biblioteca Vie. Și mai mult, a fost momentul în care mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac și eu asta, să fiu, ca un pictor, în spatele acestui tablou care aduce atâta bucurie pe fețele oamenilor.

După prima ediție a Bibliotecii Vii la care am participat și la care am fost un cititor sârguitor răsfoind cât de multe carți vii am putut, am început să mă documentez despre metoda.

Ce este așa de fascinant la ea? Ce a facut-o să devină de la o metoda inventată de un grup de prieteni în Danemarca, într-una adoptată de Consiliul Europei și implementată în toate colțurile lumii? A fost ca o sete pe care trebuia să o potolesc cumva, cu ediție după ediție, cu noi carți vii puse pe rafturi, cu noi cititori molipsiți, cu noi bibliotecari intrați în echipa celor cărora le place Biblioteca Vie.

Și după o călătorie cu Biblioteca Vie de vreo 4 ani, mă conving mereu de ce e așa de fascinantă. Pentru că de fapt este o idee foarte simplă. Nu faci decât să intri într-o bibliotecă. Ȋnsă aici găsești cărți care îți vorbesc și care te fac personaj în poveștile lor prin faptul că poți să le întrebi orice. Și această simplitate a ideii Bibliotecii Vii reușește să atingă ceva măreț.

Reușește să aducă oameni împreună, oameni diferiți, despre care de multe ori avem idei preconcepute, pe care poate nu avem ocazia să îi întâlnim, dar de care ne despart bariere puse de societate și de ideile pe care ni le oferă gata pregătite pe tava.

Acestea sunt stereotipurile și prejudecatile cu care operam și pe care în Biblioteca Vie ni le provocam. Și într-o societate în care concepte precum prejudecăți, discriminare, includere socială și altele din această categorie au devenit parcă lipsite de substanță tocmai pentru că sunt folosite în exces, Biblioteca Vie reușește să le confere semnificație.

Oamenii sunt puși față în față cu ele, le simt prin propria lor experiență, le provoacă semnificațiile care le-au fost oferite de-a gata și în cele mai multe cazuri capătă noi sensuri pe care ei înșiși le dau. Pentru că de fapt, de asta avem nevoie.

Să ieșim din cercul nostru în care toți sunt asemeni nouă, în care ne simțim confortabil cu ideile noastre, în care acceptăm sau respingem pe cine vrea să intre trecându-i prin acest filtru al similarității.

Pășind în Biblioteca Vie iți dai seama că acel zumzet vine din întâlnirea oamenilor diferiți care compară idei. Că bucuria vine din faptul că simt că ies din cercul lor și îi cuprinde fiorul descoperirii a noi tărâmuri și a noi oameni.

Că entuziasmul vine din faptul că își dau seama că se îmbogățesc și odată ieșiți din nou în realitatea din care vin, vor purta cu ei noi experiențe. Toate astea puse la un loc crează o energie molipsitoare. Și această energie îmi aduce aminte de fiecare dată de ce îmi place Biblioteca Vie.

Roxana Turcu, Organizator Biblioteca Vie


Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media