Proiecte / Încheiate

Cea de-a treia ediție a Școlii de Teatru Forum a ajuns la final în luna iunie. Proiectul s-a derulat în perioada octombrie 2013-iunie 2014.

Ne-am dorit să aducem tinerilor din 3 licee mărginașe din București - Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu", Liceul Tehnologic „Mircea Vulcanesu” și Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi - metoda Teatru Forum și să îi ajutăm să conștientizeze problemele din jurul lor, să îi invităm să ia atitudine pentru a reduce situațiile de opresiune și discriminare din comunitatea lor.

 Proiectul a avut mai multe etape, începând cu formarea facilitatorilor în metoda Teatru Forum (înțelegerea metodei și experimentarea rolului de actor, facilitare și joker), jucarea pieselor de către facilitatori în liceele partenere, atelierele de teatru forum pentru elevi și reprezentația de teatru imagine a liceenilor.

Rezultatele în cifre:
- 8 facilitatori formați în metoda Teatru Forum, ce pot replica metoda independent
- 3 licee implicate
- Aproximativ 150 de spectatori - liceeni și profesori - la piese
- Aproximativ 30 de liceeni participanți la ateliere pe o durată de 3 luni
- 1 reprezentație de Teatru Imagine a elevilor
- 5 reprezentații de Teatru Forum ale facilitatorilor în cele trei licee

Impactul activităților din proiect a vizat atât facilitatorii, liceenii, cât și publicul participant la reprezentații.
Liceenii participanți la ateliere au avut ocazia să experimenteze etapele pregătirii unei piese de teatru forum și prezentarea unei reprezentații în fața publicului din mediul liceal.

Elevii și-au dezvoltat capacitatea de a se exprima, de a asculta și de a lucra în cadrul unei echipe. De asemenea, ținerii și-au întărit sentimentul de persoane care POT reuși să schimbe ceva, au devenit mai puternici și mai asertivi față de ceilalți.

Impactul asupra publicului a urmărit să conștientizeze participanții în legătură cu situațiile de opresiune din mediul lor și să îi împuternicească să ia atitudine și să propună soluții pentru acele probleme prezentate în piese.

Facilitatorii de Teatru Forum au trecut prin toate etapele metodei - actor, facilitator și joker- în care
și-au însușit instrumentele și deprinderile de a lucra cu metodă. Au învățat despre ei și despre cum pot facilita procesul de formare și creare a unei piese pentru ceilalți, dar și despre cum poți fi persoană care gestionează forumul în cadrul reprezentațiilor.

La nivel personal au putut să își dezvolte, printre altele, capacitatea de a se exprimă, de ascultare, de lucru cu ceilalți, de exprimare în public. O dimensiune care intodeauna este atinsă în trecerea prin procesul de teatru forum este dezvoltarea personală, conștientizarea propriilor limite și a resurselor de a le depăși.

Iată câteva din impresiile facilitatorilor, elevilor și spectatorilor la finalul acestui proiect:
- „Majoritatea jocurilor pe care le-am făcut m-au ajutat să mă cunosc pe mine, să am mai multă încredere și să comunic mai mult ” - elev participant la ateliere
-  „La început eram speriată pentru că nu știam cum urma să fie, dar pe parcurs am realizat că era foarte multă distracție, eram cu toți în largul nostru, nu existau timiditatea și senzația de stânjenire în a-ți spune opinia proprie” - elev participant la ateliere
-  Este o problemă importantă , bullying-ul, iar diminuarea ei este importantă pentru liniștea celorlalți” - elev din public
-  „nu este normal să se întâmple așa ceva în liceu (bullying)!” - elev din public
 (proiectul) m-a ajutat să mă cunosc mai bine și să fiu mai atentă la ceilalți” - facilitator teatru forum
-   „Am învățat cum să lucrez cu o echipă în care fiecare facilitator avea un stil diferit, cum să comunic mai bine cu adolescenții din licee mărginașe, care sunt nevoile lor și cum pot să îi ajut” - facilitator teatru forum

Mulțumim celor implicați în acest proiect, care au venit cu inimă deschisă și au oferit grupului și liceenilor din timpul lor, experiența și motivația lor de a schimba lumea în care trăim într-una mai potrivită cu nevoile și dorințele lor! 

Puteți vedea poze din timpul proiectului cu un click aici.


Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media