Proiecte / ÎncheiateAsociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi (FNO) a desfășurat timp de 16 luni proiectul „Fii parte la Diversitate!”, prin care au fost aduse în centrul atenției drepturile omului. (Mai 2014 - August 2015)
Studii, dar și experiențe personale ne arată că în România, oamenii au nevoie de multe informații cu privire la categoriile de persoane excluse social. Atunci când oamenii se confruntă cu discriminarea, ei devin pasivi și se bazează mai mult pe negociere decât pe acte legale, lucru arătat într-un barometru de incluziune socială (2010). De multe ori, se înregistrează abuzuri sau încălcări grave ale drepturilor omului sau ale valorilor democratice care fundamentează societatea în care trăim.

În Raportul privind discriminarea în UE în 2012 se menționează că discriminarea încă se consideră a fi comună în statele membre UE. Cele mai cunoscute tipuri de discriminare sunt: pe bază de origine etnică (56%), pe bază de dizabilități (46%) și pe bază de orientare sexuală (46%) (Sursă: Special Eurobarometer 393, Discrimiation în the EU în 2012, Report).

____

Pentru a face față transformărilor sociale care au loc, tinerii au nevoie să fie implicați în dezvoltarea societății în care trăiesc sau dacă sunt implicați, să dețină cât mai multe pârghii de implicare și schimbare socială.

„Fii parte la Diversitate!” s-a adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani din 8 regiuni ale țării și București, care nu au acces la programe educaționale pe tematicile discriminării, diversității și drepturile omului. 

 Proiectul, realizat în parteneriat cu FNO a implicat:

– 16 lideri + 80 de tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, membri în cluburi IMPACT (* Fundația Noi Orizonturi găzduiește o rețea de 150 de Cluburi de Inițiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT în 12 județe din România. În cadrul acestor cluburi tinerii învață să identifice problemele comunității lor, se gândesc și lucrează împreună, implementează proiecte comunitare) care prin zona geografică, situația familială, economică etc., au acces redus la programe și proiecte educaționale pe tematicile discriminării și drepturile omului.

– 225 cărți vii din 8 orașe din țară (regiunea Nord-Est, Centru-Nord Vest, Sud-Est și Sud-Vest) și București care provin din categorii asupra cărora planează diferite stereotipuri și prejudecăți și se confruntă cu situații de discriminare.

– 20 voluntari ai Asociației A.R.T. Fusion implicați în activitățile proiectului.

_________

Obiectivele principale ale proiectului „Fii parte la Diversitate!”:

– Capacitarea a opt cluburi de inițiativă IMPACT de a folosi metoda Bibliotecă Vie și metode de campanii stradale ca instrumente de intervenție socială în opt orașe din țară.

– Dezvoltarea de competențe civice pentru 96 de membri ai cluburilor IMPACT, prin organizarea unei campanii de promovare anti-discriminare, a diversității și drepturilor omului.

– Accent pus pe tema diversității și a drepturilor omului în rândul membrilor cluburilor IMPACT, lucrători de tineret, reprezentanți ai instituțiilor etc.

– Capacitarea Asociației A.R.T. Fusion de a lucra în sfera anti-discriminării, diversității și drepturilor omului cu grupuri de inițiativă sau ONG-uri ce acționează în aceste arii.

 __________

Ce metode au fost folosite în cadrul proiectului „Fii parte la Diversitate!”?

Biblioteca vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă. De reținut: Cărțile sunt oameni și intră într-un dialog personal cu cititorul. Cărțile sunt persoane reprezentând grupuri care se confruntă cu prejudecăți sau stereotipuri (de gen, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care ar putea fi victime ale discriminării, excluderii sociale.

Campaniile de stradă sunt cea de-a doua metodă folosită în cadrul campaniei naționale antidiscriminare. Acestea folosesc metode de animație stradală ce ajung în locurile în care orice altă formă de artă nu reușește. Animațiile stradale crează un impact în rândul unui număr mare de oameni, implicați direct în acțiuni și pot căpăta forme precum: teatru de stradă, flash mob, clovnerie, jonglerie, teatru invizibil, teatru experimental (social/ politic), etc.* Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România (vezi site oficialfondong.fdsc.ro).

* Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

* Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.


Citește și:

Cum a fost la campaniile stradale din luna mai

Portret de voluntară din cadrul proiectului

Cum iese diversitatea-n stradă

Cum a fost trecerea de la Biblioteci Vii la Campanii Stradale
Începe Luna Cărților Vii

Primele ateliere din campania națională „Fii parte la Diversitate!”
Campanie Stradală și Bibliotecă Vie la clubul tău IMPACT! - Rezultate aplicațiilor la proiectul Fii parte la DIVERSITATE!

Biblioteca Vie- O poartă de deschidere către tine însuțiToate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media