Proiecte / ÎncheiateProiectul „Fii parte la Diversitate!” a adus împreună membrii a 8 cluburi IMPACT (9 au devenit pe parcurs) din 8 regiuni ale țării care au reușit alături de A.R.T. Fusion și FNO să facă o campanie națională antidiscriminare care a mobilizat mii de oameni din fiecare comunitate și alte câteva mii care au primit mesajul -  acela de a respecta drepturile omului , diversitatea și de a dărâma prejudecăți. Tematica campaniei a reprezentat o provocare foarte mare pentru cei 96 tinerii IMPACT care au fost implicați direct în proiect. Foarte mulți dintre ei  (exceptând liderii seniori) nu mai avuseseră ocazia să pregătească sau să susțină activități – fie pentru că nu mai fuseseră organizate proiecte în acest sens, fie pentru că le era dificil să abordeze această tematică a acceptării diversității și a înlăturării disciminării fără metode și îndrumare specializate. Acesta  a fost necesarul proiectului – de a face acești tinerii să prindă curaj și încredere să lupte pentru drepturile lor, dar și pentru ale celor din jur atunci când văd că nu le sunt respectate. Prin intermediul metodelor oferite în proiect (Bibliotecă Vie și metode ale Campaniei Stradale) și a specificului acestora, membrii au ajuns mai aproape de oamenii din comunitatea lor, din apropierea lor.  Au simțit pe pielea lor emoția dată de efectul unei Biblioteci Vii precum și de curajul pe care o Campanie Stradală pune accent. Pregătirea activităților a fost intensă astfel că membrii s-au implicat atât personal (iar schimbările de comportament s-au văzut pe parcurs) cât și în funcție de rolul avut la nivelul cluburilor sau în cadrul activităților. Rezultatul pe care putem să-l vizualizăm cu toți și să ne mândrim cu el este pachetul de resurse: culegerea de povești, raportul de cercetare despe Biblioteca Vie și ghidul de Campanie Stradală. Cu toții am fost implicați în crearea acestui pachet de la cules povești, la participare în cadrul cercetării sociologice sau propus activități realizate în Campaniile Stradale.

Schimbarea pe care ne-am dorit-o de la începutul proiectului a fost aceea ca tinerii din cele 8 cluburi IMPACT să fie convinși și hotărâți de rolul lor important în a îmbrățișa și promova diversitatea, de a fi mesageri în rândul familiei, în școala, în rândul prietenilor asupra consecințelor discriminării și a excluziunii sociale. Chiar dacă la început (ex. cursul de formare) nu înțelegeau acești termini, definirea sau folosirea lor în contextele date de societatea, exemplificarea și aducerea cât mai aproape de cazuri pe care le cunoșteau sau le-au trait a simplificat și i-a făcut să conștientizeze nevoia pentru care ei se află în acest proiect.

Organizarea Bibliotecilor Vii a reprezentat un pas foarte important pentru ei de a se confrunta direct cu poveștile celor care au fost discriminați sau a celor care au ceva de spus pentru a arăta ce înseamnă diversitatea pentru fiecare. De altfel, au luat parte și la schimbarea sau trăirile arătate de cititorii veniți iar acest lucru i-a încurajat să vadă impactul a ceea ce ei fac și dorința de a continua.

În întâlnirile următoare cu ei (întâlnirea de evaluare, evenimentul de diseminare) au observat multe schimbări în comportamentul lor   -au devenit mai critici și mai atenți la subtilitățile care se pot observa în glume, bancuri sau comentari mai mult sau mai puțin răutăcioase.

Mulți dintre ei s-au schimbat la nivel personal, și-au schimbat principiile de viață în raport cu ceilalți iar noi suntem mândri de toate acestea.

Cele mai importante resurse pe care punem accent au în vedere pachetul de resurse (culegerea de povești despre discriminare și diversitate, raportul de cercetare și ghidul de campanie stradala”)  care reprezintă un plus pentru Asociației A.R.T. Fusion în ceea ce privește materiale de lucru pe viitor, pentru cluburile IMPACT care pot reveni oricând la ce s-a lucrat în ideea de îmbunătățire a activităților pe care le vor face, dar și a celor care au primit si vor mai primi (organizații sau persone fizice) și care pot fi de folos în crearea de noi proiect, parteneriate.

De altfel, în cadrul întâlnirii de evaluare, ca ultimă activitate realizată împreună, s-a făcut un video de teatru de umbre pe subiectul prejudecăților care exista asupra românilor care merg sau doresc să lucreze în Anglia. Povestea personajului “Ion” a fost luată după un caz real prezentat de către un lider-membru de la Cluj-Napoca.  Acest video s-a dorit evidențiat cu imagini din culese întrucât exprimă într-un fel metaforic  lucru membrilor pe parcursul proiectului: în genunchi, cu multă improvizație, chestiuni făcute pentru prima data, aspect de îmbunătățit, dar mult entuziasm și lucru în echipă.

Precum alții,  Bianca Tatarcan (Club IMPACT “Miron Costin”, Iași) spune….”m-a învățat multe lucruri ...cum să fiu ca și persoană cu cei din jur și să stiu să nu judec după aparențe . M-am dezvoltat eu personal , mi-am învins temeri cum ar fi vorbitul în public și mi-am făcut cei mai faini prieteni”.


Cu ce ne mândrim la final de proiect?

Cu faptul că în proporție de 90% membrii IMPACT au fost parte din proiect de la început până la final  înseamnă pentru noi că au fost motivați și că a fost util pentru ei să rămână. De altfel, dorința lor de a mai organiza un proiect împreună pe viitor dovedește perseverență și dorință de schimbare în continuare.

Pare o fotografie de grup ca oricare altă, însă, cum fiecare  ascunde o poveste frumoasă în spate și aceasta are o însemnătate aparte. A fost făcută la prima întâlnire a echipei A.R.T. Fusion cu liderii IMPACT, la cursul de formare de la Băile Tușnad. Eram  în a doua zi când începuserăm să ne cunoaștem, când deja eram bucuroase că o să lucrăm împreună pentru mai mult de un an cu ei.

Poza arată cum ne simțeam noi după câteva exerciții de teambuilding pe care echipa Tabăra Viața din Băile Tușnad le-a pregătit pentru noi. Elemente ca Mersul Pisicii, Veverița Zburătoare, Trecătoarea Nitro, Bușteanul și altele care ne-au făcut inima să trăsalte, buzele și genunchii să ne tremure, să ne atingem sau să ne depășim anumite limite, dar și să învățăm lucruri depre noi, să avem încredere unul în celălalt iar la final, să discutăm un pic despre ce s-a întâmplat. Acelea au fost momentele în care ne-am clădit ca echipă și care ne-au ajutat să facem un proiect reușit împreună.

De altfel, ne-a încărcat cu entuziasm ca să ne ajungă și în zilele când parcă lucrurile nu mergeau cel mai bine în activitățile pe care le aveam de pregătit.

Tot zâmbitori am rămas…


* Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România (vezi site oficialfondong.fdsc.ro).

* Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

* Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.


Citește și:

Cum a fost la campaniile stradale din luna mai

Portret de voluntară din cadrul proiectului

Cum iese diversitatea-n stradă

Cum a fost trecerea de la Biblioteci Vii la Campanii Stradale
Începe Luna Cărților Vii

Primele ateliere din campania națională „Fii parte la Diversitate!”
Campanie Stradală și Bibliotecă Vie la clubul tău IMPACT! - Rezultate aplicațiilor la proiectul Fii parte la DIVERSITATE!

Biblioteca Vie- O poartă de deschidere către tine însuțiToate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media