Proiecte / ÎncheiateFestivalul de Teatru al Detinutilor EXIT! s-a aflat in 2009 la prima sa editie si a fost un proiect implementat de A.R.T. Fusion in parteneriat cu Autoritatea Nationala a Penitenciarelor, cu sprijinul Teatrului Nottara si Script.


In cadrul acestui proiect au fost implicati 90 de tineri detinuti din Penitenciarele din Bucuresti, Gherla, Oradea, Satu mare, Deva, Timisoara, Arad, Craiova, Iasi, Botosani, Bacau, Vaslui, Turnu Severin, Targu Jiu si Codlea in activitati artistice de reintegrare sociala in perioada septembrie – noiembrie 2009. Fiecare penitenciar prezent la acest Festival a realizat o piesa de teatru care a atins problematica tinerilor din penitenciare pentru comunitate.

In Programul festivalului a intrat Expozitia Foto HOME, coordonata de Cosmin Bumbut si au fost prezentate urmatoarele piese:Centrul de reeducare Tg.Ocna
Poveste de neuitat
Regia si scenariul - Ortansa Codreanu
Minorii dintr-un centru de reeducare isi joaca cu candoare propriile roluri, cele mai dramatice momente din viata lor, uimirile, asteptarile si durerile unor copii care nu accepta sau nu inteleg in totalitate deciziile si reactiile adultilor din viata lor. (40 minute)

Penitenciarul Timisoara
A fost
Autori detinutii actori sub indrumarea regizorului Sabin Popescu
O piesa scrisa de catre actorii detinuti, bazata pe propria lor experienta de viata, afectata dramatic de consumul de droguri. Drogurile nu sunt o notiune abstracta, drogurile sunt reale si otravitoare pentru orice existenta. (50 minute)

Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova
Otravit de culorile vietii mele
Scenariul si regia - Alexandru Calangiu
Tablou din dramaturgia lui Cehov combinat cu intamplari reale din viata detinutilor. (30 minute)

Penitenciarul Baia Mare
Caietul albastru
Regia si scenografia - Marian Ilea
Prelucrare dupa Daniil Harms (40 minute) O poveste despre libertate si eliberare care nu este o poveste, este viata care doare.

Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi
Haina de om
Regia - Florin Dumitrescu Caracala
Cristian Barsan, fost detinut si autorul piesei, porneste de la eticheta primita de fostii detinuti de catre societatate. Intoarcerea in mijlocul ei ii gaseste pe cei fost institutionalizati confuzi si respinsi, spectacolul vorbind despre imposibilitatea fostilor detinuti de a se incadra in societate, despre toleranta, acceptare, oferirea increderii neconditionate sau mai exact a lipsei acesteia. (60 min)


Penitenciarul Codlea
Colonelul si pasarile de Hristo Boicev
Regia Gabriel Costea
O comunitate de nebuni inofensivi dintr-o manastire din Balcani, o comunitate in care iluzia poate deveni o forta capabila sa mobilizeze spiritele inchistate. Granita dintre normal si anormal, dintre real si imaginar este trecuta fara veste si cu veselie iar morala se impune treptat. Fiecare om are misterul sau si, oricat ar fi de diferit de ceilalti, legaturi, uneori invizibile, il unesc de cei din jurul sau. (60 minute)

Penitenciarul Poarta Alba
Infirmeria vesela
Text si Regie Florin Pretorian
Sapte detinute din penitenciar parodiaza viata intr-o inchisoare romanesca, intr-o incercare induiosatoare de a colora spatiul carceral, greu de suportat pentru orice fiinta omeneasca. (30 minute)

Penitenciarul Gherla, Sectia Exterioara Cluj
Casa Bernardei Alba de Federico Garcia Lorca
Regia Andreea Iacob
Casa Bernardei alba, piesa din 1936 a dramaturgului Federico Garcia Lorca spune povestea a noua femei din Andaluzia , claustrate in casa indoliata a tiranicei Bernarda, in urma mortii celui de al treilea sot al acesteia. Noua femei intr-un singur spatiu, unele vor sa evadeze, altele accepta fara impotrivire tirania. Cine poate intelege mai bine claustrarea daca nu noua femei condamnate la inchisoare-30 minute)

Penitenciarul Oradea
StripTease de Slawomir Mrozec
Regia - Emil Sauciuc
Piesa abordeaza problematica etico-morala a libertatii, implicit a liberului arbitru in maniera teatrului absurd. (30 minute)

Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad
Camera 129
Scenariul si regia - Andrei Elek
Pornind de la pretextul pregatirii spectacolului de teatru pentru festivalul National de Teatru pentru Detinuti, piesa se centreaza pe alternanta intre realitatile din camera de detinere, pe experienta afectiva personala a detinutelor si pe povestile de viata ale protagonistelor.(60 minute)

Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media