Proiecte / Încheiate

Școala de Teatru Forum, generația 2.0 și-a propus să ofere o paletă de activități din sferă educației nonformale concretizate într-un set de resurse educaționale care să ofere cadrul creșterii nivelului de competențe civice în rândul tinerilor din categorii dezavantajate.

În acest sent, în Școală de Teatru Forum 2.0 au avut loc ateliere practice de Teatru Forum, începând cu februarie până în iunie 2013, în 4 licee din București: 

Colegiul Tehnic Iuliu Maniu - “ 12 ateliere, 9 liceeni 
Colegiul Economic AD Xenopol - 12 ateliere, 11 liceeni 
Școala Superioară Comercială N. Kretzulescu - 12 ateliere, 8 liceeni 
Liceul Teoretic Nichita Stănescu - 12 ateliere, 12 liceeni 
  
Fiecare grupă de liceeni a fost ghidată de o echipă de facilitatori voluntari (4 facilitatori per liceu), recrutați și formați  în livrarea atelierelor de Teatru Forum.

Pe parcursul atelierelor, liceeni au dezvoltat abilități de lucru în echipă, gândire critică, capacitatea de a înțelege în profunzime și a analiză problemele cu care se confruntă din mai multe perspective, capacitatea de găsi soluții și a le aplică în diferite contexte, abilități de a improviză pe scenă, de a vorbi în public.

În tot acest proces, facilitatorii au fost alături de ei și au creat contextul pentru a avea un proces de învățare veritabil, fapt ce a reprezentat un proces de învățare în șine și pentru facilitatori care au dus munca lor la un alt nivel față de prima parte a proiectului, dobândind și ei noi abilități de lucru în echipă, de planificare, implementare și evaluare a unor activități, de vorbit în public (mai ales în cazul celor care au fost okeri în cadrul pieselor de teatru forum).  

 Pe parcursul atelierelor, fiecare echipă a lucrat la construirea unei piese de Teatru Forum iar piesele create au fost jucate în liceele lor și în două licee mărginașe din București: Colegiul Tehnic de Aeronautică Henri Coandă, Grupul Școlar de Construcții și Montaj Elie Radu.  
 

 Numărul de spectatori la aceste piese s-a ridicat la 218 persoane. 
  
O parte importantă a proiectului Școală de Teatru Forum a fost și Festivalul de Teatru Forum care a marcat sfârșitul atelierelor și care a avut loc în perioda 28 - 30 iunie 2013.

Festivalul de anul acesta, ajuns la cea de-a două ediție, s-a desfășurat în trei locații: Grand Cafe Van Gogh, Teatru Tabu Lejere Live, În Culise, a avut  10 organizații partenere și . Lista organizațiilor partenere este: Habitat for Humanity, Salvați copiii București, Estuar, Youth Voice România, ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată), Accept, Asociația de Tineret ECOU Sfântul Gheorghe, Fundația SOROS România, Facilitatori ai Școlii de  Teatru Forum Gen. 2.0, CARE (Center for Action and Responsibility în Education). 
  
Numărul de piese prezentate în cadrul Festivalului s-a ridicat la 15  piese și au abordat problematici precum: locuirea precară în România, exploatarea sexuală a adolescenților, probleme de sănătate mintală, lipsa libertății de exprimare în liceu, autism și marginalizareacopiilor cu autism, discriminarea categoriei LGBTQ, relațiile interetnice și reducerea discriminării a€“ Tineri români și maghiari, care își doresc să fie activi în reducerea prejudecăților și stereotipurilor entice, conflictul dintre generații și rolul media în atitudinea abordată de părinți, piedici împotrivă dezvoltării rurale în comunități mărginașe, influența anturajului, impunerea unui viitor de către familie, violentă în liceu. 

 Pe tot parcursul proiectului ne-am bucurat să oferit consiliere lucrătorilor de tineret și profesorilor în metodă de intervenție Teatru Forum, în lucrul cu ținerii dezavantajați. Tot acest proces, a adus un plus la toți ceilalți păși ai Școlii de Teatru Forum și au avut că rezultat  un pachet de resurse educative de suport. Ne-am propus crearea unui spațiu de schimb de bune practici pentru organizații care lucrează cu metodă teatru forum și cu tineri din categorii dezavantajate, identificarea de metode de abordare ale metodei - cum o aplică alte organizații, cu ce grupuri țintă este aplicată, provocări ale metodei, rezultate obținute, povești de succes.  
  
 În Pachetul de Resurse sunt incluse următoarele, pe care va încurajăm să le puteți găsi în variantă electronică la secțiunea Training - Teatru Forum, de pe site: 
  
 Centralizare Dezbateri on-line ce au abordat diferite aspecte ale metodei Teatru Forum 
 Culegere de bune practici în Teatru Forum 
 Culegere de Povești de succes în Teatru Forum 
 Film Ce, Cum, De ce...Teatru Forum? 
  
Anul acesta, Școală de Teatru Forum, generația 2.0 este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Societătii Civile. 
  


Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media