Implică-te / Portret de voluntar

Cum pe 5 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntarului, ne-am gândit ca în secțiunea noastră, Portret de Voluntar, să faceți cunoștință cu Sergiu Mucea.

Sergiu a început să lucreze activ ca voluntar al A.R.T. Fusion prin 2012, iar energia cu care se implică în activitățile noastre l-a făcut în 2014 să preia funcția de coordonator de voluntari al asociației.

Și nu vom termina cuvintele de laudă. Anul acesta se află și printre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor, la categoria Voluntarul Anului.

Cu un astfel de background, am vrut să știm mai multe despre Sergiu. Am vrut să aflăm ce înseamnă voluntariatul pentru el, ce muzică preferă și cam ce pași va face în viitor. Iată ce am aflat:

Cum te-ai descrie într-o singură propoziție?

Sunt o persoană cel mai des optimistă, care împarte energie pozitivă pentru a vedea oamenii fericiți, cu un zâmbet pe buze.

Cum ai ajuns în mediul A.R.T. Fusion?

Primul contact pe care l-am luat cu A.R.T. Fusion a fost la o piesă de Teatru Forum în luna LGBT din anul 2012. Pe atunci eram încă în liceu. Venisem în București în vizită la sora mea, joker-ul piesei pe care am văzut-o atunci. Cred că ea era voluntară. 

După ce am terminat liceul și am intrat la facultate în București am aplicat pentru un training pe Campanii Stradale în Țările de Jos. Așa am început să descopăr lumea ONG și să văd frumusețea ei cu beneficiile pe care le aduce.

Care au fost activitățile concrete în care te-ai implicat și ce ai învățat din ele?

Mi-ar fi greu să enumăr fiecare activitate pe care am întreprins-o în A.R.T. Fusion pentru că m-am implicat în destul de multe evenimente și proiecte. Cele mai importante pot zice că au fost training-urile, începând cu cel din Țările de Jos, după care un schimb de tineri în Slovenia, un training în Anglia pe Teatru Forum, în România pe Învățare Experiențială și Facilitare, în România pe Educație Globală, în Togo după care în România (Animate the Global Change) pe Campanii Stradale.

În aceste training-uri am învățat cele mai multe lucruri. În primul rând comunicarea.
Înainte eram cel mai timid om din lume, iar acum pot să interacționez fără probleme. Am învățat să am încredere în mine și în oameni. Acestea ar fi lucruri învățate la nivel personal; lucrurile de la nivel profesional ar fi facilitare, campanii stradale, jonglerie, tobe, teatru forum, jokeraj, bibliotecă vie, educație globală etc. În principiu am cunoștințe în fiecare dimensiune asupra căreia A.R.T. Fusion acționează: responsabilizare globală și socială.

Alte activități mai mari în care m-am implicat au fost: facilitarea unei piese de teatru forum în cadrul lunii LGBT (am învățat să accept diversitatea), organizarea Festivalului Schimbării (am văzut partea behind the scenes din organizarea unui eveniment) – aici am fost împlicat în echipa de promovare a festivalului (pe care am gestionat-o), am participat într-o piesă de Teatru Forum și una de Teatru Imagine. 

Acum sunt coordonator de voluntari și simt că sunt în afara zonei de confort tot timpul, deci cred că învăt câte ceva în fiecare moment al zilei. Totuși, lucrurile de care sunt sigur că le învăț sunt organizarea timpului și sarcinilor. 

Care a fost cea mai mare provocare căreia a trebuit să îi faci față la A.R.T. Fusion?

Hmm. Provocări au fost destul de multe în A.R.T. Fusion pentru că de multe ori am ieșit din zona mea de confort. Nu pot să îmi dau seama cam care ar fi fost cea mai mare. Probabil de când am început să fiu coordonator de voluntari am avut cele mai mari provocări. A fost ca un șoc pentru mine să jonglez cu facultatea – voluntariatul – timpul meu liber, nu știam care e mai important. Aproape am renunțat dar mi-am dat seama că a fi voluntar este ceea ce mă ajută să mă dezvolt cel mai mult așa că am luat decizia de a mai înfrunta provocări, doar asta este frumusețea vieții, nu?

Ce îți place să faci în timpul liber?

Înainte îmi plăcea să mă cațăr, dar am cam renunțat la asta, nu pot să îmi dau seama de ce. Dar acum tenisul de masă este o nouă pasiunea de-a mea. Sportul în general este ceva ce-mi place mult. În principal pentru că și din asta se învață lucruri despre propria persoană și despre personalitatea fiecăruia.

Ce ai vrea să faci mai departe? Să te axezi pe activitatea din A.R.T. Fusion sau să faci în paralel si altceva?

Nu prea am încotro. Trebuie să fac în paralel și altceva, anume facultatea. Dar cea mai mare atenție îi este acordată voluntariatului în A.R.T. Fusion, desigur.

De ce este voluntariatul important pentru tine?

În primul rând pentru că învăț multe lucruri prin voluntariat. Probabil este un început de gândire egoistă, dar știu că îmi și place să ajut oamenii. Știu că îmi place să văd oamenii fericiți, să îi văd că fac ceva după care pot avea de profitat, de învățat. Fără voluntariat lumea ar fi neagră în gândire, ar exista o ură între oameni, nu s-ar accepta între ei, ar exista o apatie exagerat de mare. 

Voluntariatul este instrumentul cu care această mașinărie – societatea – este reparată, este reglată, oamenii sunt curățați de gândurile negre și sunt învățați să iubească.

Filmul preferat: Wuthering Heights
Cartea preferată: Negustorul de începuturi de roman de Matei Vișniec
O piesă care te face mereu să te simți bine: Pharrel Williams - Happy


Toate

Ultimele ştiri


Contact

Romania, Bucuresti, sector 2, 021015
Strada Marin Serghiescu, nr. 14, apt. 6.
blocul de vizavi de pub-ul Zeppelin
Email: art_fusion_romania@yahoo.com


Facebook

Finanţatori

SusţinătoriParteneri

Parteneri media