Despre proiect | Echipa

Blogul de față face parte din campania națională antidiscriminare derulată de A.R.T. Fusion „Fii Parte la Diversitate!” și este o unealtă creată împreună cu participanții din proiect, cu scopul de a promova diversitatea și drepturile omului prin exemple concrete.

Aici veți găsi povești ale unor persoane discriminate, supuse unor prejudecăți în funcție de diferite criterii sau pur și simplu anumite momente de viață din care personajul principal a învățat ceva anume. Ele au fost spuse mai întâi prin Biblioteci Vii, metodă de educație nonformală și responsbailizare socială. Oricine din afara proiectului poate și vrea să contribuie cu o poveste pe acest blog, să ne scrie cu încredere. Mai pe larg despre campanie, mai jos:

 

Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi (FNO) desfășoară timp de 16 luni proiectul „Fii Parte la Diversitate!”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România.

pt newsletter

 

Contextul proiectului:
Studii, dar și experiențe personale ne arată că în România, oamenii au nevoie de multe informații cu privire la categoriile de persoane excluse social. Atunci când oamenii se confruntă cu discriminarea, ei devin pasivi și se bazează mai mult pe negociere decât pe acte legale, lucru arătat într-un barometru de incluziune socială (2010). De multe ori, se înregistrează abuzuri sau încălcări grave ale drepturilor omului sau ale valorilor democratice care fundamentează societatea în care trăim.

În Raportul privind discriminarea în UE în 2012 se menționează că discriminarea încă se consideră a fi comună în statele membre UE. Cele mai cunoscute tipuri de discriminare sunt: pe bază de origine etnică (56%), pe bază de dizabilități (46%) și pe bază de orientare sexuală (46%) (Sursă: Special Eurobarometer 393, Discrimiation în the EU în 2012, Report).

Pentru a face față transformărilor sociale care au loc, tinerii au nevoie să fie implicați în dezvoltarea societății în care trăiesc sau dacă sunt implicați, să dețină cât mai multe pârghii de implicare și schimbare socială.
„Fii parte la Diversitate!” se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani din 8 regiuni ale țării și București, care nu au acces la programe educaționale pe tematicile discriminării, diversității și drepturile omului.

 

 Proiectul, realizat în parteneriat cu FNO implică:

16 lideri + 80 de tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, membri în cluburi IMPACT (* Fundaţia Noi Orizonturi găzduieşte o reţea de 130 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT în 27 judeţe din România. În cadrul acestor cluburi tinerii învaţă să identifice problemele comunităţii lor, se gândesc şi lucrează împreună, implementează proiecte comunitare) care prin zona geografică, situația familială, economică etc., au acces redus la programe și proiecte educaționale pe tematicile discriminării și drepturile omului.

225 cărți vii din 8 orașe din țară (regiunea Nord-Est, Centru-Nord Vest, Sud-Est și Sud-Vest) și București care provin din categorii asupra cărora planează diferite stereotipuri și prejudecăți și se confruntă cu situații de discriminare.

10 voluntari ai Asociației A.R.T. Fusion implicați în activitățile proiectului.

 

Obiectivele principale ale proiectului „Fii parte la Diversitate!”:

– Capacitarea a opt cluburi de inițiativă IMPACT de a folosi metoda Bibliotecă Vie și metode de campanii stradale ca instrumente de intervenție socială în opt orașe din țară.

– Dezvoltarea de competențe civice pentru 96 de membri ai cluburilor IMPACT, prin organizarea unei campanii de promovare anti-discriminare, a diversității și drepturilor omului.

– Accent pus pe tema diversității și a drepturilor omului în rândul membrilor cluburilor IMPACT, lucrători de tineret, reprezentanți ai instituțiilor etc.

– Capacitarea Asociației A.R.T. Fusion de a lucra în sfera anti-discriminării, diversității și drepturilor omului cu grupuri de inițiativă sau ONG-uri ce acționează în aceste arii.

 

Ce metode vom folosi în cadrul proiectului „Fii parte la Diversitate!”:

Biblioteca vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce citesc cărțile, le returnează în bibliotecă. De reținut: Cărțile sunt oameni și intră într-un dialog personal cu cititorul. Cărțile sunt persoane reprezentând grupuri care se confruntă cu prejudecăți sau stereotipuri (de gen, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care ar putea fi victime ale discriminării, excluderii sociale.

Campaniile de stradă sunt cea de-a doua metodă folosită în cadrul campaniei naționale antidiscriminare. Acestea folosesc metode de animație stradală ce ajung în locurile în care orice altă formă de artă nu reușește. Animațiile stradale crează un impact în rândul unui număr mare de oameni, implicați direct în acțiuni și pot căpăta forme precum: teatru de stradă, flash mob, clovnerie, jonglerie, teatru invizibil, teatru experimental (social/ politic), etc.

 

ECHIPA:

alexandra_tomescuAlexandra Tomescu 

Coordonatoare Campanii Stradale

Fac voluntariat constant din 2012 și plănuiesc să continui cu    voluntariatul chiar și acum când fac parte din echipa A.R.T. Fusion. Până să ajung la A.R.T. Fusion, am avut o groază de joburi, de la operator interviu pentru firme de marketing și research, la barman în Centrul Vechi vreo doi ani, de la agent de turism 3 luni, la vânzător în Cora pentru o zi, asistent producție evenimente, concerte, festivaluri la Asociația Star Education până acum 1 lună. Ca pregătire profesională, am terminat ASE, CSIE, specializarea Cibernetică. Sunt, de asemenea, facilitator de Teatru Forum generația 2.0 și multiplicator de metode pentru dezvoltarea și implementarea de campanii stradale (metodele sunt: Teatru Imagine, Teatru de stradă, animație stradală, Bibliotecă Vie, etc). În timpul liber îmi place să zbor cu planorul, să fac drumeții pe munte și să înot.

______________

 

Ana_echipa

Ana Ilie

Coordonatoare Bibliotecă Vie

Din anul 2011 am intrat în contact cu A.R.T. Fusion şi de atunci nu ne-am mai  deconectat. Am început activitatea ca voluntară în echipa de promovare a Serviciului European de Voluntariat şi m-am alăturat pe parcurs şi altor evenimente şi proiecte susţinute de asociaţie. In martie 2013 am trecut la nivelul următor şi am început un stagiu de internship pe campania 2%. Finalul stagiului a culminat cu angajarea mea în A.R.T. Fusion. In prezent, în cadrul asociaţiei sunt Manager de proiect şi Responsabilă pe coordonarea metodei Biblioteca Vie. Sunt absolventă în cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), Facultatea de Ştiinţe Politice, specializarea Sociologie. In timpul liber , vara şi toamna îmi place să conserv borcane cu murături, zacusă şi dulceţuri, iar iarna practic la un nivel sub-mediu , deocamdată, snowboarding-ul.

_______________

 Cătălina Rentea 

Coordonatoare Cluburi IMPACT

Am început să lucrez cu Fundaţia Noi Orizonturi încădin 2Catalina010, când eram voluntar la biroul din Cluj-Napoca. Ceea ce m-a atras la FNO au fost programele educaţionale pe care le-a dezvoltat pentru copii şi profesori şi manieră nonformală de abordare a lucrurilor importante din educaţie.
Din 2013 am avut şansă să fiu angajată la FNO pe postul de coordonator local pe programul IMPACT, ceea ce a însemnat pentru mine o provocare de a interacţiona cu 14 şcoli din Cluj-Napoca. În luna mai 2014 am început colaborarea cu Asociaţia ART Fusion, pe proiectul Fii parte la diversitate! în care rolul meu este să coordoonez activităţile celor 8 cluburi IMPACT implicate în proiect.
Momentan sunt manager de proiect la FNO pe proiectul „IMPACT – model de educaţie pentru cetăţenie activă şi implicare comunitară în rândul copiilor şi tinerilor”.
Am absolvit Facultatea de Sociologie în cadrul UBB Cluj-Napoca şi masterat în domeniul Resurselor Umane, în cadrul aceleaşi instituţii.
Sunt din Rm. Vâlcea, dar locuiesc în Cluj încă din 2008, iar de fiecare dată când mă întorc acasă o fac cu aceeaşi nostalgie faţă de anii de liceu. Câteva din lucrurile care-mi plac sunt: fluturii, culorile, cafeaua cu marţipan, lămpile vechi pe gaz, călătoriile în locuri necunoscute.

Anca_______________

Ancuța Iosif

Coordonatoare Comunicare

Curioasă de fel, indiferent de subiect, mi-am făcut obiceiul de a da buzna în viețile oamenilor. Cu întrebări, cu îndoieli, cu teorii, cu argumente sau contraargumente. Mi s-a spus și că aș fi un om răbdător, deci aș putea lucra la rândul meu cu alți oameni. Cred în storytelling și în faptul că fiecare are povești de spus – și atunci încep să stresez oamenii să mi le spună. Despre comunicare cred că e indispensabilă, dar că trebuie să te pliezi de fiecare dată, pentru că depinde de publicul căruia te adresezi. Este totodată domeniul în care iei contact direct cu oamenii și întâlnești întotdeauna pe cineva nou de la care ai ce învăța, lucru de care nu m-aș putea lipsi vreodată. Sper să fac asta cât mai bine și în A.R.T. Fusion, pentru c-o fac cu drag, pentru că proiectele A.R.T. Fusion îmi devin din ce în ce mai dragi. [Sunt o bucureșteancă de 25 ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, reporter, iubitoare de munte, iubitoare de teatru, ex EVS, om cu frici și bucurii, în funcție de zi.

 

 

 

________

* Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (vezi site oficial fondong.fdsc.ro).

* Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați eeagrants.org.

* Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și corenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>